Коли дуже набридло є на гарнір банальні страви, такі як відварний рис, гречка, картопляне пюре або макарони, доводиться підключати фантазію. Знайому всім гречку можна приготувати зі смаженою цибулею та грибами, що вже може зійти за повноцінне гаряче блюдо, до макаронів, звичайно ж, подати соус – у вас вийде дуже смачна паста за італійськими мотивами, а ось звичний рис легко приготувати по-азійському, підсмаживши його з цибулею шалот, морквою і часником. У багатьох країнах Азії (Шрі-Ланці, Індії, Таїланді і т.д.) подібне блюдо має назву fried rice, що по-нашому – смажений рис.
А ось ще один варіант Fried rice зі стручкової квасолею.
Fried rice готують з рису басматі або цих же злакових бурого кольору, спочатку обсмажують шалот з часточками ароматного часнику на рослинній олії (зазвичай кокосову), а потім в зажарку додають заздалегідь зварений рис. Також іноді використовуються місцеві спеції: суміш каррі темна, куркума або свіже листя каррі.
Ми також можемо приготувати азіатське блюдо, але вже на російський мотив. Використовуючи будь-який білий рис і будь-яку рослинну олію, яке є у вас вдома.
Складові:
• 1 склянка рису, а до нього – 2 склянки води;
• ¼ склянки нарізаної кільцями або кубиком лука шалот;
• 1 морквина;
• 2 зубчики часнику пропущені через прес або нарізані дрібно;
• сіль перець.
Рис, що не промиваючи, заливаємо холодною водою в класичному співвідношенні 1 до 2. Акуратно змішавши ложкою ці два простих інгредієнта, ставимо на слабкий вогонь. Накриваємо кришкою після закипання і варимо протягом 15-20 хв.
Після пройденого часу кришку можна підняти і перевірити рис на готовність. Ці правила варто дотримуватися, якщо ви любите розсипчастий рис.
Ви можете зварити кашу так, як звикли це робити, наприклад, додати більше води і часто заважати під час варіння, щоб рис вийде більш клейким і розвареним. Справа смаку.
Поки вариться каша, обсмажити дрібно нарізану цибулю шалот, часник і кільця моркви на рослинній олії.
До смажених овочів додамо відварений рис, солимо, перчимо. Акуратно заважаємо ложечкою, щоб страва була солоним рівномірно.
Через 2-3 хв. знімаємо з вогню, і можна подавати на стіл.
Fried rice або смажений рис готовий. Смачного!