Рис з куркумою і маслинами



На мій погляд, рис, приготований в духовці, виходить завжди набагато смачніше, ніж просто зварений на плиті. Та й не тільки рис – духовка взагалі має магічну здатність найзвичайніші страви перетворювати в дуже смачні.

Рис з куркумою

До того ж, коли щось готується в духовці, будинок наповнюється якимось затишком і теплом, що особливо актуально в морозні зимові дні. А який аромат розлітається по дому, варто тільки додати якісь спеції в страву!

Загалом, сьогодні давайте включимо духовку і приготуємо з вами смачний рис з маслинами.

Взагалі, рис універсальне блюдо, і незамінний в азіатських країнах. У Шрі-Ланці – рис і каррі, в Індії розсипчасту кашу подають з гострою масалой, у В’єтнамі та Китаї – клейкі рисові кульки з соєвим соусом. В Іспанії – паелья, в Греції – лоханорізо. Приготувати смачну кашу по-новому не складно, достатньо тільки підібрати відповідні спеції і добавки. Добре будуть поєднуватися будь-які овочі, бобові та гриби. Наприклад, рис нутом і овочами, рис з стручкової квасолею і морквою і багато іншого.

Складові:

  • 1 цибуля
  • 1 морква
  • 1 склянка рису
  • 2 лаврові листки
  • 10-12 маслин без кісточок
  • сіль за смаком
  • 3 ст. л. рослинного масла
  • 5-7 горошин запашного перцю
  • 1 ч. Л. куркуми
  • щіпка суміші перців і меленої паприки
  • 2 склянки овочевого бульйону (або окропу)

Як приготувати рис з маслинами:

Готувати рис краще відразу в посуді, яка придатна і для духовки. Я взяла казанок.

Очистила і нарізала цибулю. Виклала його в казан і обсмажити хвилинку в рослинному маслі.

обсмажену цибулю

Морква очистити і пустила на тертку. Виклала до цибулі.

морквина

Обсмажила овочі разом хвилини 4.

обсмажені овочі

Рис промила кілька разів – поки вода не стала прозорою.

промитий рис

Виклала в казан.

І відразу ж додала спеції – куркуму, перець, паприку, лаврушку, перець горошком.

спеції

Виклала маслини.

маслини

Залила гарячим овочевим бульйоном, потім посолила.

бульйон овочевий

Довела до кипіння, накрила каструлю кришкою. І відразу ж переставила в розігріту до 190 градусів духовку. Залишила в духовці приблизно на півгодини.

розсипчастий рис

За цей час кухня наповнилася неймовірно приємним ароматом, а рис прекрасно приготувався – бульйон вбрався, а сам рис вийшов розсипчастим.

Ну і, звичайно ж, головна родзинка цієї страви – маслини – додали неймовірний смак всьому блюду.

Смачного!