Сейтан – це м’ясо з пшениці, яке виготовляється з пшеничного білка. М’ясо сейтан також називають глютен, більш рідко – клейковина. За зовнішнім виглядом глютен дуже нагадує куряче або соєве м’ясо, є невелика схожість і в смаку, але в більшості випадків сейтан буде на смак такий, які спеції використовувати при приготуванні.
Останнім часом сейтан став набирати все більшу і більшу популярність, адже це унікальний рослинний замінник м’яса. При цьому, ціна пшеничного м’яса значно нижче тваринного (що вже казати про користь), тому шанувальниками нового блюда стали не тільки вегетаріанці.
Зазвичай глютен готується з пшеничного борошна і води, але можна використовувати суміш пшеничного з висівковий або кукурудзяним борошном. Спеції додаються за смаком, найчастіше – це лавровий лист, чорний перець і соєвий соус.
З сейтаном можна приготувати вегетаріанську солянку, лазанью, ковбасу, шашлик, плов, котлети і всі звичні страви, а також сейтан можна заморозити або законсервувати.
Як приготувати сейтан
Для сейтан:
- 3 ст. борошна
- 1 ст. води або овочевого бульйону (на фото сейтан готується з овочевим бульйоном)
Для бульйону, в якому буде варитися глютен:
- лавровий лист, соєвий соус, чорний перець горошком, кумін, асафетида, коріандр, мускатний горіх. Можна використовувати абсолютно будь-які спеції.
З борошна і води (овочевого бульйону) замісити тісто як на пельмені або вареники.
Замісити його можна вручну або за допомогою хлібопічки або кухонного комбайна. Повинен вийти щільний, пружний грудочку.
Налити в каструлю воду, покласти в воду тісто і гарненько віджати його. Місити тісто руками протягом 1-2 хв., Щоб крохмаль виходив назовні. Вода буде фарбуватися в білий колір, тому її потрібно постійно міняти, поки вода не стане повністю прозорою. Можна промивати тісто під проточною водою.
Тісто має прийняти текстуру губки і значно зменшитися в розмірах-таким чином вийде заготовка для сейтан, яку потрібно буде відварити.
Далі, закип’ятити воду, засипати спеції і сіль і відварювати протягом 20-30 хв. Важливо правильно підібрати спеції, т. К. Смак пшеничного м’яса на 70% складатиметься з спецій.
З пшеничного м’ясо можна приготувати дуже багато різних страв, наприклад:
Бургер з м’ясом сейтан
Обсмажити з цибулею і солодким перцем на рослинному маслі
І ще багато варіантів.
Смачного!