Спекотного літа охолоджуюча окрошка на кефірі – те, що потрібно! Легке і смачне блюдо стане відмінним варіантом обіду або вечері. А головне, якщо заздалегідь підготувати продукти, то готується воно рівно 10 хвилин, адже все, що потрібно – це покришити інгредієнти і залити їх кефіром, квасом або сироваткою, на ваш вибір.
До речі, сама назва «окрошка» відбулося саме від цього слова – «кришити», і це блюдо відноситься до старовинних страв російської кухні.
М’ясну окрошку з декількох видів м’яса готували кухарі в той час для панів. А ось окрошку без м’яса готували селяни, їх рецепт був простий, адже вони брали все, що було в господарстві, і імпровізували.
Так що ми підемо по слідах селянської окрошки і приготуємо її з простих, доступних літніх продуктів, які в залежності від свого смаку ви можете змінювати / додавати. І заправити її можна теж на ваш вибір -кефір, квасом, сироваткою, мінеральною водою, майонезом з водою … Я ж використовувала нежирний кефір.
Чим замінити ковбасу в окрошка?
Тим, хто хоче приготувати пісну окрошку (в пост) або просто виключити м’ясні продукти з холодного супу, пропоную кілька цікавих варіантів, ніж замінити ковбасу в окрошка:
- Смажені гриби: печериці, гливи, лисички, білі грибочки або інші лісові. Також можна використовувати – консервовані. Вегетаріанська окрошка з грибами дуже смачна!
- Смажений адигейський сир. При термічній обробці такий сир не змінює форму – НЕ плавиться і не розтікається по сковороді. Обсмажте панир або адигейський сир з асафетідой і куркумою протягом 3-4 хвилин, готуйте до золотої скоринки. Якщо додати чорну сіль, яка має яскраво-виражений запах сірководню, то кубики сиру замінять не тільки ковбасу, але і яйця.
- М’ясо сейтан – м’ясо з пшеничного білка дуже легко приготувати вдома. Сейтан – це глютен, таке блюдо не підійде тим, хто дотримується безглютенової дієти.
- Ковбаса з гороху – смак горохової ковбаси дуже схожий на м’ясний, також як і текстура. Може це через те, що магазинну продукцію готують, в більшій частині, з сої зі спеціями? А в нашому варіанті ті ж бобові, тільки домашнього приготування.
- Соєве м’ясо – обсмажте соєві биточки на олії зі спеціями і соєвим соусом. Охолодіть, а потім наріжте дрібними кубиками.
- Смажений тофу – з соєвим сиром виходить дуже смачна веганські окрошка (на квасі). Скибочки маринованого тофу, прожаренние до рум’яної скоринки, прекрасно поєднуються з овочевою складовою супу.
Складові:
- огірки – 1 великий або 2 подрібніше;
- картопля – 2 шт .;
- морквина – 1 шт .;
- зелений горошок -1/3 склянки;
- рукола і базилік – по 2 листочка;
- кріп – невеликий пучок;
- цибуля зелена – 2 пера;
- сіль за смаком;
- французька гірчиця – 1 ч.л. з гіркою;
- кефір нежирний – 700 мл.
Як зробити вегетаріанську окрошку
Я заздалегідь відварити моркву і картоплю.
Коли вони були готові, приступила до приготування окрошки.
Кубиками (не дуже великими) нарізала огірочок.
Потім нарізала варені картоплю і моркву.
Кинула зелений горошок.
Посікла кріп.
Потім листочки базиліку, руколи і пір’я зеленої цибулі.
Додала французьку гірчицю, посолила.
Залила кефіром.
Перемішала і залишила настоятися в холодильнику 1 годину.
Густий, ароматний, корисний овочевий суп на кефірі.
Ось і все, окрошка на кефірі готова!
Смачного!