Якщо у вас раптом не вистачить ідей по частині салатів, то я збираюся підкинути вам варіант чудового, дуже ошатного і, безумовно, смачного салату з куркою і грибами з нагоди торжества – салат хлопавка. Приготуйте цю святкову закуску на Новий рік, інше торжество, повірте, цей новорічний салат стане незабутнім і смачним прикрасою вашого столу.
Новорічний салат хлопавка
Нам так потрібен свято без приводу! Просто необхідна емоційний струс, сплеск почуттів. Ми занадто звикли жити календарними подіями, обростає мохом і перестаємо радіти і дивуватися. Але, як цілком справедливо казав незабутній герой Юрія Яковлєва, – «Хіба може бути запрограмоване, очікуване, заплановане, щастя?». Ні! Ми самі – його джерело. Так смахніте ж похмуру пил, якої припали ваші найкращі почуття, і створіть свято своїми руками і душею! Зателефонуйте друзям, яких давно не бачили, і покличте на свято в гості. Не чекаючи знаменних дат і подій. Покличте для душевної розмови, або, навпаки, – для галасливого спонтанного застілля. Ну, і звичайно, не забудьте їх нагодувати. Приготуйте ваші коронні страви і цей салат Хлопавку.
покроковий фото рецепт
Перш ніж говорити про приготування даного салату, хочу зазначити, що кінцевий його варіант буде мати форму рулету. Пропоновані інгредієнти салату – не єдино можливі. Ви можете виключити або замінити деякі з них, керуючись своїми вподобаннями. У швидкому варіанті використовувати копчену курку, якщо часу трохи більше – відварити м’ясо або куряче філе. Використання горіхів, маринованої цибулі і зерен граната – на ваш розсуд.
Складові:
- копчена курка або відварене м’ясо – 300 г;
- відварну картоплю – 3 штуки;
- яйця курячі 2-3 штуки;
- пригорща волоських горіхів;
- печериці свіжі – 200 г;
- солоні огірки – 3 штуки;
- чорнослив – 100 г;
- майонез – 6 ст. ложок або більше;
- зерна граната;
- салатний цибуля – 1 штука;
- оцет 40-50 мл;
- перець свіжого помелу, сіль.
Інгредієнти для прикраси салату:
- яйця – 4 штуки;
- варена морква – 1 штука;
- буряк свіжа – 1 штука;
- цибулевий зелень і листя салату (за бажанням).
Процес приготування:
Відваріть картоплю в мундирах, морква і яйця. Дайте охолонути, а потім очистіть їх.
Відварене або копчене м’ясо наріжте пластинками, після цього наріжте дрібними шматочками. Далі дуже дрібно наріжте цибулину і складіть в оцтовий маринад для видалення гіркоти.
Гриби обсмажуємо до готовності, солимо, перчимо до смаку.
Чищення волоські горіхи слід обсмажити.
Після чого подрібнити (краще за допомогою блендера).
Наступний крок. Солоні огірки почистити від шкірки, але не викидати її, використовувати в прикрасі салату. М’якоть огірків потерти на крупній тертці і віджати сік.
Чорнослив залити окропом, віджати і дрібно порізати.
Тепер займіться формуванням майбутнього салату – рулету. Для цього на харчову плівку викладіть по черзі шари. Перший шар – відварена картопля, натертий на крупній тертці (укладайте щільно, щоб потім вийшло сформувати рулет). Важливо – кожен шар слід змастити майонезом з додаванням спецій.
Далі шар м’яса або курки, потім – цибуля з оцтового маринаду.
Після лука укладайте шар грибів.
Потім – терті солоні огірочки.
Наступний шар – це чорнослив, який потрібно посипати горіхами.
Далі шар тертих відварених яєць (і не забудьте змастити майонезом). Потім шар гранатових зерен, або окрема смуга у вигляді стрижня хлопавки (для тих, хто не надто шанує гранат в салаті). Останній компонент можна і зовсім виключити.
Тепер, поступово відсуваючи краєчок плівки, акуратно згорніть всю цю пишність в рулет. А після цього відправте години на 2-3 в холодильник, за цей час форма салату добре закріпиться.
Після охолодження дістаньте салатний рулет, звільніть його від харчової плівки і покладіть на плоске блюдо для подачі. Ваш рулет змастіть з усіх боків майонезом. По дну блюдо можете прикрасити зеленими салатними листочками.
Тепер прикраса. З яєць, призначених для прикраси, витягніть жовтки, а білки натріть на тертці.
З тертої сирої буряків вичавіть сік. Третина натертих білків залийте буряковим соком.
Іншим білком обсипте боки, щоб приховати шари. Буряковими білками прикрасьте краєчки рулету, кладучи їх трохи навскоси.
Ближче до центру викладіть косі смужки з подрібненої огіркової шкірки (можна із зелені, для яскравості). У центі викладіть косою поясок з дрібно тертої моркви. Два залишилися білих острівця заповніть тертими жовтками.
Так само жовтками оформите край тарілки, створивши ілюзію вихлопу. Канти рулету можна оформити зернами граната і доповнити його прикраса морквяними зірочками. Не сперечаюсь. У цьому салаті багато праці. Але хороший свято варто того!