Крім традиційного приготування картоплі, буряка і моркви можна приготувати ці овочі в мікрохвильовці. Це актуально для приготування салатів або гарнірів. Крім того мало хто знає, що дуже зручно для приготування голубців капусту перед загортанням готувати саме в мікрохвильовці. Адже саме через те, що капустяне листя або качан потрібно бланшувати в великій каструлі багато хто відмовляється від їх готування зовсім.
У СВЧ овочі готуються швидше, ніж ми їх будемо варити на плиті, запікати в духовці або готувати в мультиварці без тиску.
Як відварити овочі для салату в мікрохвильовці
Для того щоб приготувати салат, для початку потрібно підготувати всі інгредієнти і найчастіше їх потрібно відварити. А для того щоб відварити овочі на плиті буде потрібно чимало часу, ну, а якщо вам хочеться приготувати салат саме зараз, що робити тоді ??? У таких ситуаціях вам на допомогу приходять наші кухонні «помічниці» – і одна з них мікрохвильова піч. Мікрохвильовка допоможе відварити вам овочі за лічені хвилини, при цьому вам не знадобляться спеціальні пристосування. При цьому потрібно знати декілька хитрощів, але для кожного овоча вона своя. Розповімо, як приготувати овочі для салату в мікрохвильовці окремо.
Як приготувати буряк в мікрохвильовці
Завдяки тому, що в мікрохвильовій печі овочі готуються дуже швидко, саме цей процес і сприяє збереженню всіх корисних речовин в овочах, що важливо для сучасної людини. Для того щоб зварити буряк в мікрохвильовці вам буде потрібно мінімум 10 і максимум 30 хвилин.
Для того щоб відварити буряк в мікрохвильовці вам буде потрібно спеціальний посуд для мікрохвильової печі, але якщо у вас немає такої, то можна скористатися рукавом або пакетом для запікання (зі спеціальними кліпсами для мікрохвильовки), пакетом для мікрохвильовки на замку або ж простим целофановим пакетом.
Перед початком приготування овочі слід ретельно промити!
Після того як буряк буде помита її слід перекласти в пакет або рукав, зав’язати пакет, але при цьому потрібно проколоти пакет в одному або двох місцях, щоб виходив зайву пару. Потім викладаємо пакет на велику тарілку (без золотих або сріблястих каемочек) і відправляємо в мікрохвильовку.
Крім цього потрібно знати, скільки по часу варити буряк в мікрохвильовці. Наприклад, буряк невеликих розмірів (дрібна) буде варитися хвилин 10 – 15.
Буряк середніх розмірів повинна відварюватися хвилин 20. У середній буряку слід зробити кілька наколів за допомогою вилки, для того щоб вона швидше приготувалася. А ось велику буряк не радимо варити в цілому вигляді, цієї займе дуже багато часу, найкраще розрізати її на дві або три частини і зварити як середній буряк. Все одно за часом це вийде швидше, ніж відварювати цей овоч традиційним способом у воді. До того ж уже доведено, при варінні у воді більшість вітамінів руйнується.
Після того як прозвучить сигнал про закінчення приготування, вам потрібно буде вийняти пакет з буряком з печі, але не слід відразу його розкривати, нехай ще буряк прогріється хвилин 5. Адже відомо, що після сигналу продукт ще деякий час продовжує готуватися.
Після цього для охолодження буряка радимо залити її холодною водою. Далі очищаємо буряк і використовуємо для приготування салатів і закусок.
Крім пакета для приготування буряка можна використовувати спеціальну пластиковий посуд для мікрохвильовки з кришкою із спеціальним клапаном. В цьому випадку потрібно долити в неї трохи води, приблизно половину склянки.
Як правильно відварити картоплю в мундирі в мікрохвильовій печі
Складові:
- Картопля середнього або дрібного розміру (однакового діаметра)
Процес приготування:
Для початку, як і всі овочі, картоплю треба ретельно промити. Потім кожну картоплину слід наколоти виделкою або зубочисткою, це робиться для того щоб в процесі приготування картопля не полопався і не розвалився. Для варіння картоплі в мікрохвильовці найкраще вибрати невеликі середньої величини бульби, так ваш процес пройде вдвічі швидше.
Митий картопля укладаємо в пакет або посуд для мікрохвильовки і важливо, потрібно налити сосем трохи води, буквально 50 мл. Вода зробить картоплю соковитою і смачнішою. Поклавши бульби в пакет закриваємо його щільно і робимо пару невеликих отворі за допомогою зубочистки, для того щоб виходили надлишки пара.
Переклавши пакет з картоплею на плоску тарілку, відправляємо його в мікрохвильовку хвилин на 10 (за умови, що ви вибрали невеликий картопля, якщо бульби великі, то слід збільшити процес приготування).
Готову картоплю не слід відразу витягувати з пакета для мікрохвильовки, даємо їй полежати в теплому пакеті ще хвилини 3 – 5, потім витягуємо з пакета, очищаємо і використовуємо для приготування салатів або як самостійну страву з консервованими овочами або з іншими заготовками.
На фото показано, як приготувати молоду картоплю в мундирі в мікрохвильовій печі прямо на чаші від неї. При приготуванні картоплі без пакета або посуду з кришкою буде потрібно трохи більше часу.
Починати потрібно з 10 хвилин, скільки потрібно додати часу ви зрозумієте вже досвідченим шляхом. У нас пішло 15 хвилин. Не забуваємо кожен бульба картоплі проткнути зубочисткою.
Як приготувати морква в мікрохвильовці
Для того щоб зберегти всі корисні речовини в відвареної моркви, яка сподобається всім, у тому числі ваших маленьких діток, потрібно правильно її відварити. Для збереження всіх вітамінів і мінералів потрібно відварювати морква дуже швидко і в цьому вам допоможе мікрохвильова піч. Існує два способи приготування моркви в мікрохвильовці.
Перший спосіб варіння моркви в мікрохвильовці
Для початку, як і всі овочі, моркву слід ретельно промити. Потім помістити морква в целофановий пакет і щільно його закріпити, також можна використовувати посуд для мікрохвильовки або пакет (рукав для запікання) зі спеціальними кліпсами без металу. Перекладаємо пакет з овочем на плоске блюдо і відправляємо в мікрохвильовку хвилин на 7 – 8. Варену моркву в мікрохвильовці також як і всі овочі не слід виймати відразу з пакета, нехай вона полежить в теплому пакеті.
Другий спосіб готування моркви в мікрохвильовці
Цей спосіб можна сказати миттєвий, дуже швидкий. Для цього способу приготування вам слід промити і очистити моркву, а потім нарізати моркву кубиками, потрібного вам розміру. Після пересипаємо морква в пакет, робимо в ньому проколи, і щільно зав’язавши пакетик, відправляємо його в мікрохвильову піч. Готувати морква при максимальній потужності мікрохвильовки три хвилини.
Слід сказати, що всі овочі слід варити при максимальній потужності мікрохвильовки, якщо в ній немає спеціальної програми «Свіжі овочі».
Другий спосіб приготування можна застосувати практично для приготування всіх овочів для вінегрету: картоплі, буряка і моркви. Його ж можна взяти на озброєння для приготування зимового салату Олів’є.
Як приготувати капусту для голубців в мікрохвильовці
Для приготування голубців вам буде потрібно капуста і готувати її можна мікрохвильовці. Для цього очищений качан (невеликий) капусти поміщаємо на тарілку і відправляємо в мікрохвильовку (на повній потужності 800 Ватт) хвилин на 5 – 7.
Вага капуста не повідомлений бути великим для рівномірного розподілу НВЧ хвиль. А якщо ваша капуста велика, то вам слід періодично знімати з неї листя, тобто відправити в мікрохвильовку капусту хвилин на 5, потім вийняти, зняти кілька м’яких шарів. Потім знову відправити капусту в мікрохвильовку і так далі поки не знімете всі необхідні вам листя. Приготована таким чином капуста буде з легкістю «роздягатися» і завдяки тому, що листя стануть м’якими, вам не складе великих труднощів загорнути начинку в листя.
Якщо прожилки на листі дуже щільні, то їх слід акуратно зрізати гострим ножем, але так, щоб капустяний лист залишався цілим. Такі листи підлозі готової капусти з мікрохвильовки відрізняються своєю міцністю, і загортати в них начинку – це справжнє задоволення, в цьому ви можете бути впевнені!
Ось так завдяки мікрохвильовці ви з легкістю і головне дуже швидко зможете відварити всі необхідні вам овочі, при цьому збережете максимум вітамінів і корисних речовин для своїх страв!
Хороших вам рецептів!