З солодкими горішками з тіста у кожного свої асоціації: хтось пам’ятає їх на святах в дитячому саду, хтось згадує, як в ніжному віці крадькома «запасався» горішками на весіллі у родичів, а хтось таїть образу на це страви з -за того, що з першого разу не вийшло приготувати його правильно. Наш рецепт горішків з шоколадного тесту з заварним кремом вже точно вас не підведе: зараз ми розповімо, як зробити домашні горішки в Горішниця на газу з додаванням какао.
Печиво горішки в Горішниця
рецепт з какао і кремом
Насправді це той же класичний рецепт радянських горішків, якщо готувати їх без додавання какао і використовувати начинку з вареного згущеного молока. Схожий класичний рецепт у нас на сайті вже є, можна пройтися по посиланню і прочитати його.
А ми будемо готувати ще один варіант цього смачного печива у формі.
Крім зазначеного списку інгредієнтів, вам потрібно буде взяти шматочок вершкового масла для змащування форми, ну і саму форму для приготування горішків.
Складові:
Для тесту:
- вершкове масло – 200 г,
- яйця – 3 шт.,
- цукор – 150 г,
- какао-порошок – 2 ст.л.,
- сода – 1 ч.л.,
- оцет – 1 ст.л.,
- борошно – 200 г;
Для заварного крему:
- яйця – 2 шт.,
- борошно – 50 г,
- молоко – 0,5 л,
- цукор – 150 г,
- вершкове масло – 10 г.
Процес приготування:
Горішки потрібно починати готувати з самого тесту. У велику миску розбийте яйця, насипте до них цукор і розмішайте. Збивати інгредієнти цього тесту не потрібно.
Розтопити вершкове масло, щоб воно стало рідким. Остудіть його до теплої температури і влийте в яєчну суміш. Чайну ложку соди погасіть оцтом і додайте в тісто.
Поступово додавайте в тісто борошно: спочатку покладіть половину підготовленої маси і добре вимісити ложкою.
Потім в кашоподібну тісто додайте какао-порошок і знову розмішайте.
Досипьте решту борошна і розмішайте тісто для горішків ложкою, а потім вже і руками. Сформуйте з тіста кульку, що не липне до рук. Залиште цю кульку в мисці в холодному місці на півгодини.
З охолодженого тіста сформуйте невеликі кульки, які за розміром не повинні рівнятися ямок на формі. Найкраще – щоб кульки займали 2/3 простору в «лунках», інакше тесту буде занадто багато, і вам потім доведеться соскребать його з плити. Якщо у вашій формі для горішків є центральна велика виїмка (наприклад, у вигляді квіточки), сформуйте для неї кульки трохи більшого розміру.
А тепер – дуже важливий етап: підготовка форми до приготування горішків. Отже, змастіть форму (і виїмки, і «фонову» поверхню на обох стулках) шматочком вершкового масла і добре прогрійте обидві сторони на вогні. Тільки після цього викладайте шматочки тіста: кожен кульку – по центру його лунки.
Закрийте форму з тестом, поставте на газ і притримайте ручки 10 секунд, щоб форми «шкарлупок» добре сформувалися на вогні. Потім можете ручки відпустити і ще хвилину готувати горішки з цього боку на вогні. Після цього переверніть форму, щоб запекти горішки з іншого боку теж хвилину. Готувати печиво горішки стоїть на середньому вогні, адже якщо ви виберете маленький вогонь, це потребує більше часу. Приготовлені стулки горіхів складіть в миску і, якщо потрібно, пальцями обламайте з них зайві краю з тіста.
Приготуйте заварний крем. Для цього помістіть в кухонний комбайн два яйця з борошном, на повільному режимі розмішайте їх, щоб не було грудок.
Налийте молоко в каструлю і додайте до нього цукор. Постійно розмішуючи, підігрійте молоко до того моменту, коли цукор повністю розтане, і влийте в яєчну суміш.
Розмішайте молочну і яєчну частини крему, а потім влийте майбутній крем в каструлю і поставте на невеликий вогонь. Постійно помішуючи крем, зваріть його до густого стану.
Якщо крем вже став густим, покладіть в нього шматочок масла, розмішайте і дочекайтеся повного розчинення масла. Потім ще разок розмішайте, накрийте каструлю з кремом кришкою і поставте охолоджуватися.
Прохолодним заварним кремом начините стулки горішків і попарно з’єднайте їх. Після цього печива з начинкою краще поставити на годину в холодильник: там крем стане більш густим, а самі горішки – більш м’якими.
Шоколадні горішки з заварним кремом готові! За таким же рецептом можна приготувати і звичайні світлі горішки: для цього в тісто просто не потрібно додавати какао-порошок. Смачного!
За рецепт і фото дякуємо Вікторію