Рецепт від Юлії.
Всі ми пам’ятаємо «горішки» з дитинства і то непередаване відчуття теплоти і безмежного щастя, коли ввечері всією родиною сідали пити чай і їсти приготоване мамою смачне печиво. За часів мого дитинства горішки було складніше зробити, так як не було зручних спеціальних пристосувань для цього, а тільки окремі овальні формочки, які потрібно було поміщати в духовку. Форми були незручні у використанні, так як контролювати закриття і відкриття було неможливо. Однак потім з’явився інший вид Горішниця, більш зручний, де приготування відбувається в спеціальній формі з виїмками під горішки на конфорці (готувати на газу), завдяки чому процес приготування значно спрощується. Ось таку форму я і придбала, щоб мати можливість частіше балувати рідних «горішками».
Для мене головною відмінністю рецептів нинішнього і минулого, є відсутність яєць, яке ніяк не вплинуло на смак і пишність страви, тісто замісити таке ж недолуге, м’яке, але при цьому чудово тримає форму. Протягом же пари днів, горішки зберігають смак, як ніби вони тільки що були приготовлені.
складові
Для тесту:
- 3 ст. пшеничного борошна,
- 100 гр. сметани,
- 250 гр. вершкового масла,
- ½ ст. цукру,
- ½ ч. Л. соди (гашеної соком лимона)
Для начинки:
- 100 гр. масла вершкового,
- банку вареного згущеного молока,
- стакан волоських горіхів
Як зробити тісто для горішків зі згущеним молоком
Залишити масло при кімнатній температурі.
У мисці змішати цукор і масло.
Влити сметану.
Насипати соду, яку обов’язково слід погасити соком лимона і перемішати.
Просіяти борошно і починати поступово її вводити в тісто. Тісто вийде м’яким і еластичним, з ним приємно і легко буде працювати.
Далі взяти Горішниця, і змастити її маслом, поставити на середній вогонь.
В цей час з тіста зробити кульки невеликого розміру (близько 2 сантиметрів).
Викласти їх в Горішниця. Закрити Горішниця і смажити 2 хвилини на газу, потім перевернути її і залишити ще на 1 хвилину.
Для того, щоб зрозуміти, чи готові горішки, потрібно заглянути в Горішниця, і якщо тісто буде вже золотистим, то можна знімати їх з вогню.
Приготувати начинку. Волоські горіхи подрібнити. Змішати згущене молоко, вершкове масло, волоські горіхи. Розітріть підтале масло зі згущеним молоком дуже добре, щоб не залишалися масляні грудочки і весь крем був однорідним.
Наповнити половинки горішків кремом і з’єднати їх між собою.
Ось такі апетитні горішки зі згущеним молоком в формочках-шкарлупках у нас вийшли. Рецепт вегетаріанський, хоча на смак не відрізнити від класичного варіанта, де в складі яйця.
Смачного!