Пікша – риба корисна і смачна. Втім, про смакові пристрасті не сперечаються. Та й рецепти приготування пікші різні. У обсмаженої з цибулькою одна принада, в запеченої з томатним соусом – інша, а в погашений з молоком – третя … Цей рецепт пікші примітний тим, що риба не виходить прісної. Сіль, суміш перців і апетитна рум’яна кірочка після обсмажування в паніровці роблять смак страви дуже виразним. Але за бажанням можна доповнити його будь-яким соусом або подати рибу з гарніром – рисом, картоплею, макаронами.
Пікша рецепт приготування на сковороді з молоком
Замість суміші перців можна використовувати і інші відповідні в даному випадку спеції – естрагон, майоран, кмин, запашний перець, чабер, чебрець, розмарин і інші.
як приготувати пікшу смачно і швидко
Складові:
- пікша – 1 штука вагою близько 1000 г,
- молоко – 100-120 мл,
- сіль – 1 ч.л.,
- суміш перців – 2 десятка горошин,
- борошно 4-5 ст.л.,
- лавровий лист – 1 штука,
- пісне масло для смаження – 2 ст.л.,
- зелень для подачі – за смаком.
Процес приготування:
Рибу добре промийте, видаліть шкіру, виріжте за допомогою ножиць або ножа плавники. Ретельно вимийте темну плівку і всі нутрощі, щоб в готовій страві не було гіркоти. Наріжте на порційні шматочки товщиною близько чотирьох сантиметрів.
Відберіть потрібну кількість горошин перцю (білого, рожевого, зеленого, чорного).
Розімніть товкачем в ступці перці. Якщо у вас суміш перців в млині, подрібніть горошини з її допомогою. Можна взяти і вже готові мелені спеції, але вони швидше видихаються, стають менш запашними і для ароматності страви їх, як правило, потрібно більше.
В окрему невелику, але глибоку (для зручності) посуд насипте борошно. До неї додайте сіль і подрібнену суміш перців. Ретельно перемішайте.
Тепер з цієї чашки частинами підсипати муку зі спеціями і сіллю на плоску тарілку. У ній панірують шматочки риби з усіх боків.
Добре розігрійте сковороду з олією. Викладіть запаніровані шматочки пікші.
Зробіть великий вогонь і обсмажте на ньому пікшу до рум’яної скоринки протягом трьох-чотирьох хвилин. Потім переверніть на іншу сторону і виконайте те ж саме.
Після цього влийте в сковороду до риби молоко. Можна взяти пастеризоване або ультра пастеризоване 1,5-3,5%.
Зменшіть вогонь, накрийте сковороду кришкою і тушкуйте рибу в такому режимі хвилин 10-12. Потім пустите лавровий лист і тушкуйте до готовності ще 3-5 хвилин.
Подавайте готову страву зі свіжою зеленню – цибулею, кропом, петрушкою або базиліком. Така пікша на сковороді виходить смачною і дуже ніжною. Її можна подавати і в гарячому, і в охолодженому (навіть прямо з холодильника) вигляді.
Можна запропонувати до пікші соус на основі сметани або майонезу. Але і без нього вона є повноцінним смачним блюдом!
Як приготувати пікшу розповіла Юлія Л., рецепт і фото автора.