Дуже люблю пиріг з чорницею і ділюся його рецептом з вами! Не буду вам пропонувати довгограюче дріжджове тісто, найпростіший, по-моєму, виходить бісквітний пиріг із замороженою чорницею в мультиварці. Заморожені ягоди доступні круглий рік, будь-хто може побалувати своїх домашніх цієї смачною випічкою:
Пиріг бісквітний з чорницею
рецепт адаптований для мультиварки Панасонік
Дуже добре відтіняють смак чорниці збиті вершки, сир або сметана. Ну а ми цей чорничний пиріг прикрасимо рідким кремом із збитої сметани і цукру.
Рецепт бісквітної основи для свого пирога з чорницею я взяла з інструкції до мій мультиварці (там він вказаний як шарлотка) і додала замість апельсинів заморожені ягоди чорниці.
Складові:
Для пирога:
(Розпушувач не використовую, але якщо ви звикли випікати бісквіт з ним – сміливо додавайте)
Для сметанною помадки:
Процес приготування:
Не будемо збивати окремо білки і жовтки, відразу з’єднаємо яйця і цукор. Посуд має бути високою, сухий і ні в якому разі не алюмінієвої (інакше бісквіт вийде сіро-зеленого кольору).
Яйця і цукор потрібно збивати міксером на високій швидкості в одному напрямку. Не просто перемішати, а добре збити близько 10 хвилин. Хвилі повинні густіти і намагатися деякий час тримати форму.
Потім відставити міксер і невеликими порціями, перемішуючи тісто лопаткою, додати просіяне борошно. Якщо ви використовуєте розпушувач – його потрібно з’єднати з борошном заздалегідь. Прийнято тісто для бісквіта при з’єднанні з борошном обережно перемішувати в одному напрямку і зверху вниз. Ягоди чорниці будемо в тісто для пирога додавати пізніше, інакше вони забарвлять його завчасно.
Чаші мультиварки змастити вершковим маслом (або маргарином) приблизно на третину висоти.
Викласти акуратно рідке бісквітне тісто, зверху рівномірно розподілити чорницю (заморожені ягоди розморожувати не слід).
Випікати пиріг з чорницею в мультиварці на програмі «випічка» 60 хвилин (рекомендації були направлені для Панасоніка з великою чашею). Відразу кришку не відкривати, а дати постояти чорничний пирога на підігріві близько 10 хвилин. Потім підігрів відключити і потримати ще пиріг в мультиварці (вже з відкритою кришкою) 10-15 хвилин. Верх бісквітів в мультиварці практично завжди світлий (зарум’яниться, якщо тільки ви маєте мультиварку з 3-D нагріванням).
Дістати чашу з мультиварки, вставити в неї кошик – пароварку і перекинути чорничний бісквіт на неї.
Можна залишити так, але краще перекласти його на дерев’яну дощечку або грати для охолодження. Ні в якому разі не розрізати гарячий пиріг на коржі, якщо захочете його в подальшому перешаровуються кремом.
Поки чорничний бісквітний пиріг холоне – займемося сметанним кремом – помадкою. Готувати його дуже просто, особливого рецепту не потрібно. Сметану Сластьон за смаком і збиваєте її протягом 5 хвилин, якщо використовуєте пудру. Якщо у вас під рукою цукор – збивати бажано до розчинення цукру.
Остиглий чорничний пиріг полити сметанним кремом і зверху прикрасити свіжими або замороженими ягодами чорниці. Цей простий пиріг з помадкою дуже схожий на домашній торт.
Якщо ви ще не знаєте купити вам мультиварку або не знаєте, що це таке можна приготувати пиріг з чорницею в духовці. Приготування строго за рецептом, випікання в добре прогрітій духовці при 180 градусах 35-40 хвилин.
Готовність бісквіта можна перевірити дерев’яною зубочисткою. Якщо паличка суха, без прилиплих грудочок – пиріг готовий.
Як бачите, все смачне – просто, були б під рукою хороші рецепти!