Пісочний пиріг рецепти



Цей рецепт пісочного пирога присвячується всім любителям лимонних десертів. Тонке розсипчасте пісочне тісто, прошарок з лимона і ніжна меренга. Зачаровує? Тоді трохи про саму випічці і потім приступимо до приготування, процес якого досить простий (фото вам на допомогу). Справжньою родзинкою стане лимон, саме він і додасть цитрусові нотки і свіжість. Кислий смак і солодкість в цьому пирозі прекрасно поєднуються, причому ви можете використовувати не весь лимон для начинки, а тільки цедру або навпаки, м’якоть з соком без цедри. Перед вами відкритий пісочний пиріг, верх якого буде прикрашати повітряний шар безе.

Пісочний лимонний пиріг

пісочний пиріг

як приготувати пісочний пиріг з начинкою з лимона

Для тесту:

  • маргарин – 250 грам,
  • цукровий пісок – 50 – 80 грам,
  • сода гашене оцтом – 1 ч. ложка,
  • сіль – 1 щіпка,
  • яєчний жовток 4 – 6 штук,
  • борошно пшеничне, скільки візьме тісто (приблизно 1,5 – 2 склянки).

Для лимонної начинки:

  • лимон 2 – 3 штуки,
  • цукровий пісок – 100 грам.

Для меренги:

  • білок яєчний 4 – 6 штук,
  • цукровий пісок – 100 грам,
  • лимонна кислота – на кінчику ножа.

Заздалегідь заморожене масло або маргарин натріть на крупній тертці або нарубати невеликим кубиком. Додайте цукровий пісок до маргарину. Погасіть соду оцтом і пишну масу влийте в загальну миску.

Як зробити пісочне тісто

Відокремте білок від жовтка і для тесту використовуйте тільки жовтки. Завдяки яєчних жовтків тісто вийде більш розсипчастим і яскравим.

Відокремити білки від жовтків

Перемішайте інгредієнти до однорідності.

Інгредієнти для пісочного пирога

Просійте борошно і додайте в тісто. Чи не засинайте відразу багато борошна, додайте її невеликими порціями, щоб в результаті отримати смачне розсипчасте тісто, а не тугий клубок.

Пісочний лимонний пиріг

Готову основу оберніть плівкою і відправте в морозилку на 10 – 15 хвилин для охолодження.

Основа для тесту

В цей час в решту яєчні білки додайте цукор і лимонну кислоту (або сік).

Яєчні білки в тісто

Збийте за допомогою міксера на високій швидкості. У вас повинна вийти пишна густа пінна маса.

Збита маса в міксері

Також приготуйте лимонну начинку. Я використовувала один лимон з цедрою, а другий без неї. Натріть обидва лимона на крупній тертці або подрібніть ножем. З’єднайте лимонну масу з цукровим піском.

Лимонна начинка для пирога

Ретельно перемішайте. Не лякайтеся великої кількості соку, він вбереться в тісто, роблячи його ароматним і в міру просоченим.

Тісто для лимонного пирога

Остигнуло тісто розподіліть по змащеному маслом деку, формуючи невеликі бортики.

Тісто на деку

Рівне по всьому тесту розподіліть лимонну масу.

Лимонна маса тісто

А зверху залийте все збитими білками.

Збиті вершки пиріг

Надішліть деко в заздалегідь прогріту духовку на 30 – 45 хвилин, випікайте при температурі 180-200 градусів. Орієнтуйтеся на потужність вашої духовки.

Готовий лимонний пиріг не слід різати гарячим, дайте йому трохи охолонути і тоді поділіть його на невеликі квадрати і подавайте на стіл.

Готовий лимонний пиріг

Приємного вам апетиту!

Рецепт пісочного пирога

Автор рецепта і фото: Славяна.

Популярний «Пиріг Гагаріна» є не що інше, як тертий пісочний пиріг. Назва таке він носить не просто так, адже колись всесвітньо відомий космонавт Юрій Гагарін під час візиту до Польщі спробував цей пиріг і був просто зачарований його смаком. Пиріг Гагаріна можна також охарактеризувати як торт з двома начинками, одна з яких зефірна, а друга шоколадно-джемово. Білкове суфле набуває дивовижний зефірний смак завдяки присутності сухий кисільні суміші. Якщо випікати пиріг Гагаріна в мультиварці, то він виходить досить високим, верх його хрусткий, а сам пиріг всередині неймовірно ніжний.

Тертий пісочний пиріг Гагаріна

пісочний пиріг

пиріг з пісочного тіста рецепт

Примітка: орієнтуйтеся на свій смак по додаванню цукру, так як він присутній і в киселі, і в джемі. Кому-то випічка може здатися занадто солодким.

Складові:

  • борошно пшеничне – 300 г (2 склянки з гіркою);
  • вершкове масло – 150-170 г;
  • яйця курячі – 3-4 шт.
  • цукор – 5 ст.л.
  • сіль кухонна – 1 щіпка;
  • розпушувач – 2 ч.л .;
  • какао-порошок – 1,5-2 ст.л .;
  • джем або повидло (ягоди, перетерті з цукром) – 200 г;
  • сухий кисіль на фруктовому сік – 220 г (1 брикет);
  • ванілін – за смаком.

Процес приготування:

Насамперед потрібно акуратно розбити яйця і відокремити білки від жовтків, білки охолодити. Візьміть зручну посуд, туди насипте просіяне борошно, сіль і ванілін, розпушувач, 2 ст.л. цукру і все перемішайте.

Потім сюди ж додайте жовтки і вершкове масло (його можна натерти на тертці або дрібно нарізати). Замісити пісочне тісто. Тепер потрібно відокремити від тесту два невеликих шматка. Один шматочок з’єднати з какао-порошком і добре вимісити, і відправити в морозилку разом з другим маленьким шматочком на 30-50 хвилин. Великий шматок тіста приберіть в холодильник. Всі шматочки попередньо потрібно загорнути в харчову плівку.

Чашу мультиварки або форму для випічки в духовці змастіть рослинною олією, потім Відведіть туди великий шматок тіста і розподіліть його по всьому дну і розтягніть трохи на бортики. Тепер в імпровізовану форму з тіста викладіть джем або повидло. Дістаньте з морозилки коричневе тісто і натріть його зверху на тертці.

Візьміть сухий кисіль і розкришите його руками, додайте до нього 3 ст.л. цукру і перемішайте. Дістаньте з холодильника білки, додайте до них щіпку солі і починайте їх збивати міксером, поки не утвориться пишна піна, як для безе. Не припиняючи їх збивати, підмішувати сухий кисіль з цукром. Вийде ароматна, пишна висока маса. Тепер це суфле викладайте на терте коричневе тісто. Тепер настала черга решти мерзлого шматочка тіста, його також натріть на дрібній тертці, зверху на суфле.

Тертий пісочний пиріг Гагаріна потрібно випікати на потужності 860 Вт, виставивши функцію Випічка протягом 70 хвилин. Якщо ж ваша мультиварка має меншу потужність, наприклад, Panasonic 18 (670 Вт), то час випічки збільшується до 100 хвилин (режим Випічка 60 + 40 хвилин).

Пісочний пиріг в духовці випікається трохи менше години (50-60 хвилин) при температурі 180 градусів. Духова шафа слід заздалегідь розігріти.

Під час випікання пиріг підніметься, а потім злегка опаде. Зручно витягувати його за допомогою ємності для варіння на пару. Розріжте пиріг Гагаріна, поки він гарячий – буде менше крихт.

Пиріг з пісочного тіста

Смачного!

Автор рецепта і фото: Світлана Кисловская