Крім шкури, кісток і м’яса тварини мають також внутрішні органи, які називаються субпродуктами і також застосовуються в їжу. Делікатесом є такий субпродукт, як яловичий язик. Дорогим харчовим продуктом є печінка тварин. Практично всім знайомі такі продукти, як ліверна ковбаса і пиріжки з лівером. Одним з основних компонентів цих страв є легке, в основному яловиче. Легке це продукт, що містить багато кровоносних судин і сполучної тканини. Вага одного легкого може досягати чотирьох кілограмів. Найбільш популярне використання відвареного легкого як начинку для млинчиків і пиріжків. Але ми сьогодні спробуємо приготувати салат з легкого.
Смачний салат з легкого з грибами
Такий салат в моїй скарбничці рецептів давно. Років 10 тому основними інгредієнтами в рецепті цього салату були варене легке і велика кількість смаженої цибулі, в який кришилися два грибних кубика Маггі. Салат заправлявся майонезом і ті, хто пробував це блюдо вперше, не могли крім дивовижного смаку відчути, що ж в ньому за інгредієнти.
Зараз ми додаємо до легкого в салат не кубики, а смажені печериці або лісові гриби. Він став благородніше і смачніше.
У покроковому фото рецепті сьогодні використовуються мариновані маслюки,
які були обсмажені в олії від цибулі.
Складові:
- Легке яловиче – 0,5 кг,
- Лавровий лист – 2 шт.,
- Маслюки мариновані – баночка 0.5 літра (можна замінити смаженими печерицями),
- Цибуля ріпчаста 2-3 штуки,
- Майонез -100 гр.,
- Масло рослинне,
- Сіль за смаком,
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Перед приготуванням легкого, його потрібно розморозити, якщо купувалося заморожене легке. Гарненько промити, видалити залишки трахеї, при їх наявності, і жили, і ще раз ретельно промити.
Підготовлене легке опускаємо в підсолений окріп, в який додано 2-3 лаврових листки. Легке, через наявність великої кількості повітряних порожнин, буде плавати на поверхні води. Зазвичай накривають легке кришкою з діаметром менше діаметра каструлі, на яку ставлять невеликий вантаж так, щоб все легке знаходилося у воді. Я просто накриваю кришкою при варінні.
Варимо легке для салату на слабкому вогні близько двох годин, виймаємо з бульйону і охолоджуємо. Є його можна вже через півгодини варіння, але тривале варіння розм’якшує волокна сполучної тканини, якої багато в легкому і покращує його смакові якості.
Гурмани рекомендують зварене легке спресувати, для чого, на вийнятий з відвару субпродукт кладеться плоске блюдо, на яке зверху ставиться вантаж, типу 3-х літрової банки з водою. Після охолодження таке легке буде за структурою нагадувати відварний язик. Я просто нарізаю субпродукт дрібними кубиками.
Цибуля ріпчаста, чистимо, миємо й нарізаємо дрібно. Обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого кольору. Чим більше цибулі ви будете використовувати, тим смачніше вийде салат. Збираємо весь цибулю в одну сторону сковорідки, щоб надлишки масла залишилися на ній.
Печериці нарізаємо і обсмажуємо до готовності. Власне, в салат можна додати будь-який сорт грибів. У мене під рукою виявилися мариновані маслюки.
Вибираємо цибулю з сковороди і в маслі від цибулі обсмажуємо мариновані маслюки. Остужаем грибочки і нарізаємо на шматочки.
З’єднуємо нарізане шматочками або соломкою легке з грибами і цибулею, перчимо, при необхідності солимо за смаком і заправляємо майонезом. Перемішуємо ситний салат і даємо йому перед подачею трохи настоятися в холодильнику.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!