У більшості народів слов’янської національності солоне свиняче сало користується величезним попитом і популярністю. Існує безліч рецептів приготування солоного сала, але ми сьогодні розглянемо найшвидший і простий і приготуємо сало в цибулинні.
Для багатьох в слові «сало» таїться ціла культура і безліч традиції. І навряд чи хто відмовиться покуштувати ароматні шматочки сала зі свіжим хлібом. Мало хто знає, що сало має більше корисних властивостей, ніж шкідливих. Але слід пам’ятати, що сало це жир і вживати його потрібно помірно, максимальна норма на добу для дорослої людини це 80 грам. Сало містить безліч кислот, які так необхідні для життєдіяльності людського організму. Також в салі міститься мало кому відома арахідонової кислоти, яка сприяє зміцненню імунної системи і вироблення гормонів в організмі. Всі ці кислоти допомагають очищати судини від холестеринових відкладень, вони беруть участь в обміні холестерину.
Слід пам’ятати, що біологічна активність сала перевищує біологічну активність звичного для всіх нас вершкового масла в п’ять разів. Якщо людина не страждає будь-якими захворюваннями, то його організм з легкістю впорається з переварюванням сала. Багато хто вважає свиняче сало шкідливим, але в цей же час вживають необмежену кількість вершкового масла, в якому холестерину міститься набагато більше, ніж в салі. А завдяки вмісту в салі вітаміну Р, сало рекомендують вживати для профілактики атеросклерозу. Звичайно, ми не радимо вам смажити сало, при його смаженні в ньому губляться всі корисні речовини і з’являються канцерогени, які не потрібні нашому організму. Саме тому сало слід солити або маринувати, на худий кінець – коптити, але тільки не смажити. І пам’ятайте про норму споживання сала на добу!
Сало в цибулинні
Існує безліч способів засолювання сала. Правильне приготоване сало може стати гідною прикрасою столу і ідеальної закускою. Прекрасним доповненням до сала є часник, це два нерозлучних поняття, саме часник надає салу ту саму ароматну нотку, яка розбудить ваш апетит!
Сало в цибулинні – це прекрасний рецепт приготування сала, яке за зовнішнім виглядом дуже нагадує копчене сало, хоча це все завдяки кольору, який набуває сало завдяки цибулинні. Таке сало під силу приготувати кожному бажаючому і покуштувати найсмачніший делікатес!
Для того щоб приготувати сало в цибулинні найкраще вибирати сало з м’ясним прошарком, хоча вся справа смаку. У даного рецепта є великий плюс – сало проварене, що робить його безпечним на відміну від погано просоленого сала. Прекрасним доповненням до такого сала стане ароматна гірчиця, маринований або свіжий лук і свіжий домашній хліб.
Для того щоб правильно приготувати красиве і смачне сало в цибулинні вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
Складові:
- Грудинка свиняча або сало з м’ясним прошарком – 1 кг,
- Цибулиння – 1 стакан (щільно набитий), а краще 2,
- Сіль – 1 стакан,
- Запашний перець горошком – 8 – 10 штук,
- Лавровий лист – 3 штуки,
- Часник – 12 зубчиків,
- Мелений червоний і чорний перець – за смаком.
Процес приготування:
Перед засолкою сала в цибулинні, лушпиння слід добре промити під проточною водою, потім перекласти в глибоку каструлю і залити водою, щоб вона повністю покривала лушпиння.
Ставимо каструлю з лушпинням на вогонь і доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь і Томім на повільному вогні ще хвилин 10 – 15.
Далі, після того як вода набула красивий червоний відтінок, в відвар слід додати сіль і спеції: лавровий лист, запашний перець горошком і зубчики часнику (4 штуки). Маринад для варіння сала в цибулинні потрібно перемішати.
Поки готується цибульний відвар, вам потрібно буде підготувати шматочки сала для варіння. Ретельно промити сало, пошкребти його шкурку гострим ножем, подивитися, чи немає щетини. Якщо стало волоски, то видалити їх за допомогою ножа або обпалити. Далі підготовлене сало слід нарізати на довільні шматки.
При швидкому приготуванні сала можна варити його відразу, але набагато смачніше воно виходить, коли вдається його посолити (потримати в солі та спеціях) кілька днів перед варінням, як на цьому фото.
Шматки сала потрібно перекласти в киплячий цибульний відвар, все сало має бути повністю занурене в нього. Якщо не вистачає рідини, то влийте ще пару стаканів води (окропу).
Потім зменшити вогонь до мінімуму і варити сало в цибулинні 1 – 1,5 години.
Після цього часу слід зняти каструлю з вогню і, закривши щільно кришкою, залишити до повного охолодження.
Остигнуло варене сало слід дістати з відвару і, видаливши лушпиння, обтерти його паперовою серветкою.
Решта зубчики часнику пропускаємо через прес і змішуємо з рештою меленим червоним і чорним перцем.
Отриманою сумішшю натираємо остигле «копчене» сало, також можна зробити невеликі надрізи, куди обов’язково покладіть ароматну суміш часнику і перцю, так сало більше просочиться часником і буде ще смачніше.
Тепер потрібно поставити сало під гніт. Для цього перекладаємо сало в глибоку чашку, зверху накриваємо плоскою тарілкою (менше діаметром, ніж діаметр чашки), а зверху ставимо вантаж, це може бути велика банка з водою. Ми залишаємо сало в такому вигляді мінімум на 12 годин у прохолодному місці.
Готове сало потрібно зберігати в морозилці, попередньо загорнувши його в фольгу, якщо звичайно, залишиться, що загортати, після зняття проби.
Але з часом з’являються нові рецепти. Так ось, з появою на кухні такий помічниці як мультиварка, сало в цибулинні можна приготувати набагато легше.
Сало в цибулинні в мультиварці
Для того щоб приготувати сало в цибулинні в мультиварці вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Сало (з м’ясним прошарком) – 1 – 2 кг,
- Сіль -200 грам,
- Цукровий пісок – 2 ст. ложки,
- Лавровий лист – 5 – 6 штук,
- Чорний мелений перець за смаком,
- Часник – 1 головка (велика),
- Вода – 1 літр,
- Коріандр – 10 – 15 зерен,
- Лушпиння луковая – 1 стакан (щільно набитий), а краще 2.
Правильне приготування сала в цибулинні в мультиварці
Для почав вибираємо найкрасивіший шматок сала з хорошою прошарком м’яса. Потім сало ретельно промиваємо.
Лушпиння цибулі для смачного відвареного сала слід залити проточною водою і залишити хвилин на 20, після зливаємо воду. І знову заливши водою, ретельно промити.
На дно чаші для мультиварки викладаємо половину цибулиння і на неї кладемо шматок сала, яке також можна порізати на довільні шматки. Зверху, на сало викладаємо лавровий лист і залишки лушпиння.
В окремій ємності слід приготувати маринад. Для цього потрібно закип’ятити один літр води, розчинити в ній цукровий пісок і сіль. Заливаємо отриманим маринадом сало в чаші мультиварки.
Потім вибираємо режим «Гасіння» або «медленноварке» і виставляємо час готування 1 годину.
Після звукового сигналу, який повідомляє про закінчення приготування, не слід відразу відкривати кришку мультиварки. Потрібно вимкнути мульти варіння і залишити сало просочуватися маринадом годин на 10 або ж на всю ніч.
Вранці потрібно буде приготувати суміш з чорного меленого перцю і часнику, пропущеного через чеснокодавку.
Остигнуло сало обтирає насухо, видаляємо залишки лушпиння і натираємо отриманою сумішшю.
Натерте ароматної сумішшю «копчене» сало потрібно укласти в целофановий пакетик або обернути харчовою плівкою і відправити в морозилку до повного застигання. Потім вийняти замерзле сало і нарізати його тонкими пластинками, подати до столу з гірчицею або аджикою.
Для чого заморожують сало перед його вживанням? Так як після варіння вся сіль ще не повністю вбралася в сало, то воно буде здаватися пересоленим, а після заморозки цей пересолений смак пропаде, і варене сало в цибулинні стане в міру солоним.
Після того як приготуєте сало в мультиварці, чашу слід відразу помити з миючим засобом для посуду, щоб фарбувальні пігменти цибулиння НЕ в’їлися в стінки диво каструлі.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!