Самса – це традиційне блюдо народів Азії. Воно стало дуже популярним і серед слов’ян, завдяки знаменитій «тандирної САМС», яка продається прямо на вулиці. Випічка ця неймовірно смачна і ароматна. Не менш смачну варіацію цієї страви можна готувати і вдома в духовці. Важливо знати лише кілька особливостей приготування, і у вас все вийде.
Самса з м’ясом
покроковий рецепт з фото
Традиційно узбецька самса готується з яловичини з курдючним салом. Однак господині вже давно звикли міняти рецептуру під свої смаки і національні особливості, тому не дивно, що можна зустріти рецепти самси з куркою, сиром, свининою, гарбузом або сиром.
Перед вами стандартний спосіб приготування цих смачних пиріжків з м’ясом в духовці. Тісто пропонується зробити дріжджове, але якщо часу в обріз – використовуйте готовий листковий напівфабрикат.
Складові:
- Яловиче м’ясо – 500 гр .;
- Лук – 2 шт .;
- Сіль – 0,5 ч.л .;
- Зіра – 1 ч.л .;
- Яйце – 1 шт .;
- Сіль – 1 ч.л .;
- Рослинна олія – 1 ст.л .;
- Борошно – 1 склянка;
- Дріжджі – 0,25 ч.л .;
- Маргарин або вершкове масло – 200 гр.
Процес приготування:
Перекрутити через м’ясорубку яловичину. Фарш повинен бути трохи жирним. Якщо жиру в ньому мало, слід додати спеціальний курдюк. Його можна або перекрутити на фарш, або додавати потім по шматочку в кожну порцію. Якщо вибрали все ж другий варіант, тоді шматочки жиру потрібно проварити кілька хвилин для того, щоб вони не розтанули при випіканні.
Лук очистимо. Наріжемо не дуже дрібно. Додамо його в фарш і перемішати. Також слід м’ясний фарш посолити, поперчити і додати подрібнену в руках або товкачем зиру. Це основна приправа в САМС. Однак при бажанні ви можете додати і інші улюблені приправи для аромату.
Тісто можна використовувати як покупне листкове, дріжджове, так і приготувати його самостійно. Для того щоб замісити тісто самостійно, розбийте у склянку одне яйце. Туди ж додайте води до країв і столову ложку рослинної олії. Рідина вливаємо до суміші борошна і дріжджів, замішуємо тісто. У такому стані воно має полежати 30 хвилин. Далі тісто розкачати в великий пласт і змастіть розтопленим маргарином. Пласт складаємо вдвічі і знову змащуємо маргарином. Таку процедуру проробляємо кілька разів. Далі відправляємо в холодильник ще на півгодини. Домашнє листкове тісто для самси готове. Розкачайте отримане тісто не дуже тонко, приблизно 2-3 мм завтовшки.
Для того щоб випічка вийшла однаковою, вирізаємо кружечки з пласта за допомогою склянки з широким горлом або великий піали. З відходів знову розгортає пласт і вирізаємо таким же чином.
На кожен кружечок викладаємо фарш. Намагайтеся, щоб його було максимально багато в начинці, тому що тісто буде підніматися, а м’ясо, навпаки, зменшиться.
Щільно склеюємо краю і формуємо трикутний пиріжок. Форму можна вибрати довільну, однак традиційна домашня самса буває у вигляді закритого трикутника. Викладаємо на деко швом вниз. Його попередньо потрібно змастити рослинним маслом.
Кожну заготовку змащуємо збитим яйцем, щоб самса у нас вийшла рум’яної.
Доречним також буде кунжут, яким потрібно посипати зверху. Самса в духовці печеться приблизно 40 хвилин. Температура повинна бути близько 180-200 градусів.
Акуратно випічку з дека за допомогою спеціальної лопатки. Як бачите, самса в домашніх умовах готується дуже просто!
Подавати краще в поєднанні з смачним фруктовим компотом або гарячим чаєм. Смачного!
Автор рецепта і фото: Алиме