Хачапурі човники



Кухня Грузії славиться своїми унікальними шедеврами кулінарії, особливо випічкою. У числі знаменитих національних блюд можна виділити хачапурі. Ці коржі з сиром просто тануть у роті, а їх аромат чудовий і привабливий.

Говорячи простою мовою, хачапурі – це сирний пиріг, який готується досить просто, хоча і не швидко. На приготування декількох хачапурі у вас піде не менше, ніж 1,5 години, а то й усі 2, але результат того вартий. Ознайомившись з даними рецептом, ви зрозумієте, що цілком реально приготувати смачні хачапурі човники в домашніх умовах. Однак різні народи Кавказу готують хачапурі різними способами і, можливо, ви теж знайомі з іншими рецептами.
Однак можна зустріти і зовсім неординарні рецепти, коли в якості начинки використовується м’ясо, шинка, гриби, картопля, риба, копчений сир, може додаватися зелень і часник. Якщо потрібно швидко зробити хачапурі, можна використовувати вже готове листкове тісто, лаваш. Крім цього смачні хачапурі можна приготувати не тільки в духовці, але і в мультиварці, і навіть на сковороді.

Рецепт № 1

Хачапурі з сиром Човники

Човники хачапурі з сиром

Список інгредієнтів:

тісто:

  • 2 ст. ложки топленого вершкового масла,
  • 1 куряче яйце,
  • 0.5 ч.л. сухих дріжджів,
  • 100 мл теплої води,
  • 300 г борошна пшеничного,
  • Сіль – 0.5 ч.ложки,
  • Цукор 0.5. ч. ложки

начинка:

  • 70 г «адигейського» сиру,
  • 70 г «голландського» сиру,
  • молоко для змащування.

Спочатку зробимо тісто. Для цього візьміть відповідний посуд і пересипте туди просіяне борошно, додайте сухих дріжджів і теплу воду, вершкове масло розтопіть на водяній або паровій бані, відправте до решти інгредієнтів. Додайте сіль і перемішайте, накрийте чистою тканиною і відправте миску в тепле місце, щоб тісто підійшло.

Приблизно через 40 хвилин відривайте від тесту невеликі шматочки і розгортайте їх в коржики для хачапурі, форма повинна бути овальної. У центр покладіть натертий сир. Краї коржиків загорніть за принципом джгутів, сформуйте човники, краї яких за допомогою кулінарної кисті змастіть молоком.

Тепер коржі з начинкою потрібно спекти. Для цього викладіть їх на деко і відправте в розігріту духову шафу. При температурі 200 градусів коржі будуть готові вже через 20-25 хвилин.

При бажанні за 5 хвилин до закінчення випічки в центр начинки можна розбити сире яйце.

Щоб готові хачапурі виглядали ще смачніше і були більш соковитими, можна змастити їх розтопленим попередньо вершковим маслом. Подають хачапурі гарячими, разом з холодним кефіром.

Хачапурі з сиром човники

Ідентичний рецепт приготування хачапурі включає в список інгредієнтів прісний сирний сир (типу адигейського) і яйце, або бринзу, або сулугуні з сиром, але можуть зустрічатися варіації з твердим сиром.

Рецепт № 2

Представлений фото рецепт схожий з хачапурі по-аджарський, з тією різницею лише, що в човник не розбивати яйце. Якщо таке бажання виникне, зробити це дуже просто. Практично готові хачапурі потрібно дістати з духовки, і в кожен маленький порційний пиріг розбити по сирому яйцю. Далі запекти до того моменту, як схопляться білки. В іншому все кроки ідентичні.

хачапурі Човники

хачапурі човники

рецепт з сиром і м’яким сиром

Такі хачапурі випікаються не у вигляді одного великого пирога, а маленькими пиріжками. Їх зручніше брати з собою у вигляді перекусу на роботу, пікнік або загорнути дитині в школу.

Тісто для хачапурі НЕ листкове, а дріжджове, на молоці. Якщо ви вмієте готувати їх на кефірі, поділіться з нами рецептом в коментарях, ми теж із задоволенням спробуємо.

Для дріжджових хачапурі знадобляться:

Хачапурі рецепт з фото

Складові:

Для тесту на хачапурі знадобляться:

  • Молоко тепле – 250 мл,
  • Дріжджі сирі – 30 г (або сухі – 6 г),
  • Борошно пшеничне – 500 г,
  • Цукор пісок – 20 г,
  • Сіль – 0.5 ч. Л.,
  • Яйце – 1 шт.,
  • Олія – ​​10 мл.

Для начинки:

  • Бринза, адигейський або інший м’який сир – 150 г,
  • Сир – 150 г,
  • Білок курячого яйця,
  • Зелень кропу – 1 жменька.

Процес приготування:

молоко дріжджіДля приготування хачапурі «Човники» необхідно нагріти чверть літра коров’ячого молока, хоча в оригіналі все ж застосовується козяче молоко. У трохи теплому молоці розчиняються 30 г свіжих або 6 г сухих гранульованих дріжджів до освіти злегка помітної піни.

Приготування тесту для хачапуріДалі потрібно просіяти півкіло пшеничного борошна. У неї додається цукор в кількості 20 г і щіпка солі. Всі сухі інгредієнти перемішуються.

Тісто для хачапуріПотім в суху борошняну суміш тоненькою цівкою вливається молоко з дріжджами. Тісто добре вимісити, додати одне велике яйце і 10 мл олії соняшникової та ще раз добре замісити. На 20 хвилин його слід поставити в тепло.

кріпУ той час як тісто буде підходити, необхідно приготувати начинку для хачапурі. Для цього потрібно ретельно вимити і порубати зелень кропу.

Сир для хачапурі150 г бринзи або іншого м’якого білого сиру натерти на крупній тертці або розім’яти виделкою.

Начинка для хачапуріПотім з’єднати 150 г сиру, бринзу, подрібнений кріп і білок одного яйця. Все вимішати до отримання однорідної пастоподібної клейкої маси.

Дріжджове тісто для хачапуріЗ приготованого тесту формуються однакові кульки. Кожен такий шматочок потім слід розкачати прямокутником, загорнути рулетиком краю по широкій стороні і з’єднати кінці валиків.

Як приготувати хачапурі човникиУ центрі валики розсунути, а в утворився кишеню човник викласти начинку з сиру і сиру і злегка зліпити край ще раз. Якщо ви плануєте зробити хачапурі з яйцем, то вам доведеться бортики зробити трохи вище, з запасом. У маленькі човники краще додавати перепелині яйця, так вийде акуратніше.

Хачапурі човники фото рецептПриготовлені коржі з начинкою викласти на деко або форму для запікання, змастити жовтком. Відставити на 15 хвилин на расстойку.

Хачапурі човники в духовціВипікати хачапурі в духовці, заздалегідь прогрітій до 180 градусів, поки вони добре не підрум’яняться. За часом це складе від 20 до 30 хвилин, в залежності від розмірів виробів, що випікаються.

За бажанням в кожну гарячу човник-хачапурі кладеться по шматочку вершкового масла. Подавати до столу з пилу-жару.

За покроковий рецепт і фото хачапурі дякуємо Наталю Шемердей.

Можливо, вам сподобається рецепт швидкої самси з листкового тіста:

Самса з листкового тіста Як приготувати листкову самсу – >>