Сирний паску на Великдень без випічки



Рецепт від Нати Т.

Один з найприємніших і світлих свят весни – Христове Воскресіння, той самий день, коли Ісус Христос воскрес. Щорічно дата святкування «плаваюча», обчислюється за місячно-сонячним календарем, але при цьому день обов’язково випадає на неділю. І хоча подія має відношення тільки до віруючих, святкує Велику Великдень, практично, кожен.

З дитинства я пам’ятаю, що моя зовсім релігійна сім’я теж любила святкувати Христове Воскресіння. Перед встановленою датою у всій квартирі наводилася генеральне прибирання, вичищати кожен куточок в будинку. За день до події мама пекла паски, і всією сім’єю ми фарбували курячі яйця. Мені не дуже подобався смак пасок, будь-яких, не тільки тих, що пекла мама. Я віддавала перевагу білої глазурі з кольоровою крихтою, якою покривали випічку  Минуло вже не мало років, я до сих пір не жалую пасхальну випічку. Зате полюбила паску з сиру без випічки, шкода що таких ласощів не було в моєму дитинстві. Не знаю чому, але в нашому оточенні не прийнято було готувати сирний паску.

Паска великодній з сиру

Поза свята я готую щось схоже, і всі хто любить сир, зрозуміють мене. Ніжна сирна маса перетерта зі сметаною або згущеним молоком з улюбленими сухофруктами або цукатами, це по-справжньому смачні ласощі.

Особисто я готую паску з сиру без яєць. Обов’язково додаю в «тісто» ванілін, який робить масу походжу на сирний сирок. Якщо під рукою немає спеціальної формочки з силікону, де продавлені букви ХВ, які потім красиво відображаються на сирної вежі, то просто викладаю суміш в тарілочку, а потім прикрашаю паску родзинками або іншими сухофруктами, роблячи з них букви. Спробуйте і ви мій рецепт.

Складові:

  • сир – 500 г.,
  • сметана – 100-150 г.,
  • цукор – 0,5 ст. (1 склянка – 200 мл.),
  • ванільний цукор – 1 пакетик.,
  • родзинки – 100 г.,
  • чорнослив – 100 г.,
  • або інші сухофрукти або цукати за смаком.

Як приготувати паску з сиру без випічки

Сир для страви я використовую домашній.

Домашній сир

Його потрібно перетерти через сито один або два рази, головне завдання зробити з зернистого сиру – однорідну ніжну масу. Можна скористатися м’ясорубкою або блендером.

перетертий сир

Додати цукор і ванільний цукор або ванілін. Перешкодити все ложкою.

Цукор і ванілін в масу

Додати жирну домашню сметану або вершки. Знову все збити або перетерти. Переконайтеся в тому, що всі кристалики цукру розтанули.

жирна сметана

Чорнослив порізати.

Чорнослив і ізюм

Додати родзинки в сир.

Ізюм в загальну масу

Перемішати.

змішати всі

Форму в якій будете робити сирну паску застелити марлею в два або три шари. Якщо немає спеціальної силіконової форми, то візьміть звичайну глибоку тарілку.

марля

Половину отриманої маси перекладіть у форму, потім додайте шар чорносливу.

шар сухофруктів

Викладіть інше.

Поставте в холодильник на ніч або на добу.

перевернута форма

Дістаньте тарілку з сирним пасок і переверніть вміст на іншу тарілку. Приберіть марлю.

Ошатно прикрашена паска

І не забудьте прикрасити на свій розсуд: шоколадна крихта, цукати, кольорова присипка, морські камінці і так далі.

Смачного!