Рецепт від Нати Т.
Один з найприємніших і світлих свят весни – Христове Воскресіння, той самий день, коли Ісус Христос воскрес. Щорічно дата святкування «плаваюча», обчислюється за місячно-сонячним календарем, але при цьому день обов’язково випадає на неділю. І хоча подія має відношення тільки до віруючих, святкує Велику Великдень, практично, кожен.
З дитинства я пам’ятаю, що моя зовсім релігійна сім’я теж любила святкувати Христове Воскресіння. Перед встановленою датою у всій квартирі наводилася генеральне прибирання, вичищати кожен куточок в будинку. За день до події мама пекла паски, і всією сім’єю ми фарбували курячі яйця. Мені не дуже подобався смак пасок, будь-яких, не тільки тих, що пекла мама. Я віддавала перевагу білої глазурі з кольоровою крихтою, якою покривали випічку Минуло вже не мало років, я до сих пір не жалую пасхальну випічку. Зате полюбила паску з сиру без випічки, шкода що таких ласощів не було в моєму дитинстві. Не знаю чому, але в нашому оточенні не прийнято було готувати сирний паску.
Поза свята я готую щось схоже, і всі хто любить сир, зрозуміють мене. Ніжна сирна маса перетерта зі сметаною або згущеним молоком з улюбленими сухофруктами або цукатами, це по-справжньому смачні ласощі.
Особисто я готую паску з сиру без яєць. Обов’язково додаю в «тісто» ванілін, який робить масу походжу на сирний сирок. Якщо під рукою немає спеціальної формочки з силікону, де продавлені букви ХВ, які потім красиво відображаються на сирної вежі, то просто викладаю суміш в тарілочку, а потім прикрашаю паску родзинками або іншими сухофруктами, роблячи з них букви. Спробуйте і ви мій рецепт.
Складові:
- сир – 500 г.,
- сметана – 100-150 г.,
- цукор – 0,5 ст. (1 склянка – 200 мл.),
- ванільний цукор – 1 пакетик.,
- родзинки – 100 г.,
- чорнослив – 100 г.,
- або інші сухофрукти або цукати за смаком.
Як приготувати паску з сиру без випічки
Сир для страви я використовую домашній.
Його потрібно перетерти через сито один або два рази, головне завдання зробити з зернистого сиру – однорідну ніжну масу. Можна скористатися м’ясорубкою або блендером.
Додати цукор і ванільний цукор або ванілін. Перешкодити все ложкою.
Додати жирну домашню сметану або вершки. Знову все збити або перетерти. Переконайтеся в тому, що всі кристалики цукру розтанули.
Чорнослив порізати.
Додати родзинки в сир.
Перемішати.
Форму в якій будете робити сирну паску застелити марлею в два або три шари. Якщо немає спеціальної силіконової форми, то візьміть звичайну глибоку тарілку.
Половину отриманої маси перекладіть у форму, потім додайте шар чорносливу.
Викладіть інше.
Поставте в холодильник на ніч або на добу.
Дістаньте тарілку з сирним пасок і переверніть вміст на іншу тарілку. Приберіть марлю.
І не забудьте прикрасити на свій розсуд: шоколадна крихта, цукати, кольорова присипка, морські камінці і так далі.
Смачного!