Суп з червоної сочевиці з м’ятою по турецькому рецептом

Рецепт від передплатниці Свєти Комелец.

У минулому році їздили з родиною в Туреччину в Анталію, жили в готелі, де все харчування було включено. Але це була, в основному, європейська кухня. Загалом те, що і вдома можна поїсти. А так як ми є великими шанувальниками східної кухні, ми частенько вибиралися за межі готелю і обідали в місцевих кафе і ресторанах. Що дуже вразило? Котлети з булгура, турецька пиріг борег з овочевою начинкою, коржі, пахлава, і, мій фаворит, мерджімек чорбаси – суп з червоної сочевиці з м’ятою.

суп з м'ятою і сочевицею

На жаль, часу у нас було не так багато, тому я не встигла вивідати секрети приготування чечевичного супу. По поверненню додому, я вирішила відтворити смак за спогадами. Повчитися досить-таки непогано! Ділюся з вами.

Складові:

  • 200 гр. червоної сочевиці
  • 300 гр. стиглих помідорів або томатної пасти за смаком (у мене було близько 150-200 гр. помідорів і 2 ст. л. густий томатної пасти)
  • 1/2 цибулі
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст. л. сушеної м’яти (зі свіжої ще смачніше!)
  • лимон або лайм для подачі
  • рослинна олія
  • сіль, перець за смаком

Спочатку обсмажуємо на рослинному маслі дрібно нарізаний часник і цибулю. Коли овочі стануть золотими, додаємо сочевицю. І смажимо її поки вони не стануть майже прозорими. У мене на це пішло близько 4-5 хв.

Цибуля, часник і сочевиця

Тим часом можна збити в блендері помідори з томатною пастою і м’ятою.

Збити помідори блендером

Заливаємо обсмажену сочевицю водою і варимо до повної готовності.

Сочевиця з водою

Так, поки що виглядає не апетитно, та й смак звичайної вареної сочевиці. Але скоро суп перетвориться! Вливаємо помідорно-м’ятний сік.

Помідори з м'ятою

Тепер варимо ще 5-10 хв. Сочевиця змінить колір, стане червоною.

Уже можна посолити і поперчити.

Сочевичний суп

Перед тим, як подати на стіл, можна суп з сочевиці з м’ятою збити блендером або перетерти через сито, як це роблять в Туреччині. Але це не обов’язково, іноді суп подають не перетертим, що ніяк не позначається на смаку.

Обов’язково наріжте лимон або лайм на дольки. Можна видавлювати сік в суп, це дає чудовий цитрусовий аромат.

Я не знаю наскільки я вгадала техніку приготування турецького чечевичного супу, проте смак мене дуже порадував.

Всім смачного!