Одним з найбільш домашніх страв є тефтелі, якими нас пригощали в дитячих садах і вдома в дитинстві. Всі пам’ятають, як готувала смачні тефтелі наша бабуся. А чому б і вам не приготувати ці ароматні колобки з м’яса для своїх дітей? Адже щоб приготувати тефтелі вам не буде потрібно спеціальні навички і вміння, все досить просто!
Тефтелі – це колобки, приготовані з м’ясного, рибного чи якогось іншого фаршу. У кухнях багатьох народів є страви нагадують тефтелі, але коріння цього блюда йдуть до Швеції. Найчастіше до складу тефтелей додається відварений рис, капуста, рідше перловка або квасоля. Залежно від національної кухні добавки в фарш для тефтелей може бути різним. Тефтелі можна готувати на пару і це найкорисніший варіант їх приготування, також їх можна гасити в соусі, обсмажувати в маслі, запікати в духовці.
Хотілося б поділитися з вами кількома рецептами приготування тефтелей в духовці.
Тефтелі в духовці
Для приготування фаршу можна використовувати будь-яке м’ясо, яке вважають за краще у вашій родині. Хотілося б поділитися декількома корисними порадами з приготування цього ніжного м’ясного блюда. Найбільш смачні тефтелі виходять з суміші двох або трьох видів фаршу. Для того щоб фарш добре зчіплювався в кульки, рекомендуємо відбити його. Потрібно злегка його підняти рукою і шльопнути об стіл, дошку або чашку. Але не проявляйте великого фанатизму, щоб фарш не розлетівся по всій кухні! Для того щоб тюфтельки вийшли смачними, багато господинь вдаються до хитрощів і додають в фарш черствий хліб, який вбирає в себе м’ясний сік і зберігає його в себе в процесі всього приготування. В результаті виходять соковиті м’ясні кульки.
Найпростіший рецепт приготування запечених тефтелей в томатному соусі представлений в нашому покроковому МК, в інших рецептах принцип той же, тільки добавки в фарші трохи відрізняються. Готуйте разом з нами і експериментуйте зі смаками.
Рецепт № 1
Тефтелі з рисом в томатному соусі в духовці
Для приготування вам буде потрібно наступні інгредієнти:
Складові:
- М’ясний фарш (бажано з двох видів м’яса) – 0,8 кг,
- Цибуля ріпчаста – 1 штука,
- Яйце – 1 штука,
- Рис – 4 ст. ложки,
- Помідори (великі) – 3 штуки або домашній томатний сік,
- Сметана – 100 г,
- Борошно пшеничне – 1 ст. ложка,
- Сіль і спеції за смаком,
- Рослинна олія.
Процес приготування:
Для приготування тефтелей в томатному соусі в духовці потрібно відварити до напівготовності рис. Для цього його слід промити і залити водою, додати сіль і поставити на середній вогонь. Відварюємо рис до напівготовності і зливаємо воду. Переважно вибирати круглі сорти рису.
У готовий м’ясний фарш додаємо попередньо очищений і подрібнений ріпчаста цибуля, сіль і чорний мелений перець за смаком, відварений рис, все перемішуємо.
Коли з домашніх заготовок у мене є густий домашній томатний сік (який готується з протертих помідорів), я соус для тефтелей НЕ варю. Просто змішую його зі сметаною і додаю до смаку спеції. Влітку використовую свіжі стиглі помідори, натер їх прямо зі шкірою на тертці. З таким же успіхом (але не зі смаком!) Можна використовувати кетчуп, розведений кип’яченою водою або томатну пасту.
А ще томатний соус до тефтелі можна приготувати з овочами. Для цього потрібно очистити моркву, цибулю, потім моркву натерти на дрібній тертці, а цибулю дрібно порізати. Потім обсмажити цибулю і моркву в сковороді з додаванням рослинної олії до прозорості лука. Помідори слід порізати дрібно, але найкраще перемолоти їх у блендері або натерти на дрібній тертці. Далі змішати обсмажені овочі з подрібненим і помідорами, додати сіль і спеції за смаком. Все перемішуємо і тушкуємо в сковорідці не більше 10 хвилин. В кінці додаємо борошно і ретельно перемішуємо.
З відпочив фаршу скачуємо тефтелі, викладаємо їх в глибоку форму для запікання, змащену олією.
Потім підготовлені тефтелі заливаємо томатним соусом. В фото рецепті для підливи використані натерті помідори, змішані зі сметаною і ложкою борошна, тому в інгредієнтах ніякі інші овочі не вказані.
Форма з тефтелі накривається (запечатується) фольгою. Відправляємо форму в попередньо розігріту до 200 градусів Цельсія духовку і готуємо запечені тефтелі 25 – 30 хвилин. Якщо готуєте тефтелі без фольги, то кілька разів потрібно поливати колобки соусом під час приготування, щоб вони не підсихали.
Готову страву подаємо з овочами або гарніром. Найчастіше тефтелі асоціюються з вареними макаронами або картопляним пюре.
- Рецепт № 2
Тефтелі в духовці з сиром
Тефтелі з додаванням сиру виходять дуже ароматними і смачними, а томатний соус, в якому вони будуть готуватися, додасть додаткову соковитість м’ясним кулькам. Сир йде в м’ясний фарш (в який ми не додаємо рис!), А не для красивої рум’яної скоринки.
Для приготування тефтелей з сиром в духовці вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 500 грам,
- Сир (будь-який) – 150 – 200 грам,
- Яйце – 1 штука,
- Цибуля ріпчаста – 1 штука,
- Сіль і чорний мелений перець за смаком.
- Для приготування соусу:
- Свіжі помідори (великі) – 5 штук,
- Цукровий пісок – 1 ч. Ложка,
- Сіль і чорний мелений перець за смаком.
Приготування тефтелей з сиром в духовці
Для початку приготуємо фарш для тефтелькою. Для цього в готовий фарш додаємо ріпчасту цибулю, який попередньо дрібно порізали. Сир слід натерти на середній тертці, потім додати в фарш, куди раніше відправили цибулю. Забиваємо сире яйце. Також додаємо сіль і мелений перець. Все перемішуємо, злегка відбиваємо і, накривши серветкою, залишаємо відпочивати.
Тепер займемося приготуванням соусу. Для цього промиті помідори розрізаємо на дві частини і натираємо їх на самій дрібній тертці, в процесі м’якоть буде перетиратися, а шкірка залишиться в ваших руках, дуже зручно. Далі в томатну масу додаємо цукровий пісок, сіль і чорний мелений перець. За смаком можна додати різні сушені трави і спеції. Потім переливаємо томатну масу в сковорідку і тушкуємо хвилин 10 для того щоб випарувалася зайва рідина.
Після з фаршу потрібно скачати тефтелі і, переклавши їх в форму для запікання, заливаємо томатним соусом. Відправляємо в духовку на 30 хвилин, готуємо при температурі 200 градусів.
- Рецепт № 3
Тефтелі з грибами в томатно-сметанному соусі в духовці
Для приготування грибних тефтелей вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- М’ясний фарш – 400 – 500 грам,
- Свіжі печериці – 200 грам,
- Рис – ½ склянки,
- Цибуля ріпчаста – 1 штука,
- Часник – 2 зубчики,
- Вода – ½ склянки,
- Томатний сік – 1 стакан,
- Пшеничне борошно – 2 ст. ложки,
- Цукровий пісок – 1 ч. Ложка,
- Сіль і чорний мелений перець за смаком,
- Сметана – 3 ст. ложка,
- Свіжа зелень.
Приготування тефтелей з грибами в томатно-сметанному соусі в духовці
Для початку потрібно відварити рис до напівготовності, потім промити його і остудити.
Промиваємо і очищаємо гриби, потім рубаємо дрібними кубиками. Ріпчасту цибулю також потрібно очистити і порубати дрібно. Часник слід пропустити через прес. За бажанням можете подрібнити гриби з цибулею в блендері, але не до стану пюре, а щоб були дрібні шматочки. Сир потрібно натерти на середній тертці.
Потім в готовий фарш з м’яса додаємо сіль і чорний мелений перець, злегка відбиваємо його. Далі змішуємо фарш з цибульний-грибною масою і відвареним рисом. Додаємо натертий на тертці сир, і за бажанням можна додати посічену свіжу зелень. Всі інгредієнти для тефтелей ретельно перемішуємо і даємо фаршу трохи відпочити.
В цей час приготуємо соус-підливу для тефтелькою з томатного соку і сметани. Для цього беремо томатний сік (якщо у вас його немає, то вам потрібно буде розвести 2 ст. Ложки хорошою томатної пасти в склянці холодної води), змішуємо з цукровим піском до повного розчинення. У томатний сік додаємо сметану і все ретельно перемішуємо.
У половині склянки води розмішується борошно до повного розчинення всіх грудочок. Потім воду з борошном додаємо в томатно-сметанним масу і знову все ретельно змішуємо.
З підготовленого фаршу з грибами слід скачати тефтелі, викласти їх в глибоку форму. Потім залити підготовленим соусом і обтягнути форму фольгою.
Відправляємо форму з тюфтельками в розігріту до 180 ° градусів духовку на 45 – 50 хвилин.
Через 45 хвилин слід зняти фольгу і відправити тефтелі в духовку ще на 5 – 10 хвилин, для того щоб вони подпеклісь зверху.
Тефтелі можна подати з будь-яким гарніром, який ви віддаєте перевагу, традиційно тефтелі поєднують з картопляним пюре і гречкою. Перед подачею посипте блюдо рубаною зеленню.
Можливо, вам сподобається рецепт ледачих голубців в духовці:
Як приготувати ліниві голубці в духовці – >>
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!
З повагою, Анюта.