Тушкована капуста: рецепти

Тушкована капуста – це таке блюдо, для якого немає єдиного рецепта. Готують її як зі свіжої білокачанної, так і з квашеної капусти. Додають томатний сік, перетертий томати, томатну пасту або обходяться зовсім без томату. Додають чорний, червоний перець або ж складні набори спецій для додання страві незвичайного, оригінального смаку. Також по сусідству з капустою можуть гаситися овочі, гриби, м’ясо. Сама по собі тушкована капуста – блюдо пісне, не забудьте включити його в меню під час Посту.

Тушкована капуста

Тушкована капуста

покрокові рецепти з фото

Список інгредієнтів:

  • 1 кг білокачанної капусти,
  • 2 ст. л. томатної пасти,
  • 1,5 ч. Л. солі,
  • чорний мелений перець,
  • 3 ст. л. рослинного масла,
  • 2 ст. л. оцту,
  • 0,5 ч. Л. цукру.

Візьміть невеликий міцний качан капусти. Верхні листки потрібно зняти і викинути. Це стосується млявих, сухих, пошкоджених гнилизною або комахами листя. Далі вимийте капусту проточною водою і обсушити рушником. Візьміть гострий ніж з тонким лезом і дрібно наріжте, довгими смужками. У глибокій сковороді або сотейнику розігрійте масло для смаження і перекладіть туди капусту.

Зробіть середній вогонь і, помішуючи, смажте капустку хвилин 5, поки вона не придбає карамельний відтінок. Потім зробіть вогонь поменше, додайте томатну пасту, спеції і перемішайте. Гасіть блюдо протягом 20 хвилин, помішуючи кожні кілька хвилин і стежачи, щоб капуста не почала підгоряти. Можна додати 50-70 мл води, щоб страва вийшла соковитіше.

За 2-3 хвилини до закінчення гасіння додайте оцет і цукор, перемішайте. Це зробить смак тушкованої капусти більш яскравим. Також дуже смачно виходить, якщо додати мелений коріандр, але це вже варіант на любителя.
Готову капусту перекладіть на тарілку, перед подачею прикрасьте гілочкою свіжої зелені.

Корисні поради господині:

Тушкована овочеве блюдо може стати відмінним доповненням до гарніру, м’яса або риби.

Також цю основу можна використовувати в якості начинки для пирогів або пиріжків. Як варіант – можна додати в капусту під час гасіння дрібно нарізані цибулю і моркву.

Якщо ви вирішили замість томатної пасти або соку використовувати терті томати, то краще перед додаванням додатково перетерти їх через сито.

Тушкована капуста рецепт покроково

Готову страву подавайте теплим або гарячим. Смачного!

Автор рецепта і фото: Юлія Смирних

Тушкована капуста досить легке овочеве блюдо. Готують його зі свіжої або ж квашеної капусти. До основного овочу додають моркву, зелень, в даному фото рецепті томатну пасту, а в деяких випадках ще й м’ясо, картоплю або рис.

Гасити капусту найзручніше в глибокій сковороді з кришкою. Як правило, на приготування такої страви ви витратите не більше півгодини, час приготування залежить від того, яка у вас капуста (молода річна, пізніх осінніх сортів або квашена).

Тушкована молода капуста з томатною пастою і морквою

Тушкована капуста рецепт з фото

Для рецепта знадобляться досить прості і бюджетні продукти:

Тушкована капуста рецепт з томатною пастою

Складові:

  • Свіжа капуста (1 маленький качан).
  • Морква (1 шт.).
  • Зелена петрушка (1 пучок).
  • Паста томатна (1,5 ст. Ложки).
  • Чорний перець.
  • Масло рослинне.
  • Лавровий лист.
  • Сіль.
  • Перець горошком.
  • Кип’ячена вода (1 склянка).

Процес приготування:

Капуста молода свіжаУ качана зняти верхні листочки. Капусту нашаткувати, в глибокій чашці присолити її сіллю і злегка пом’яти. Викласти в глибоку прогріту сковорідку, попередньо додавши трохи масла. Молода капустка при гасінні готується досить швидко, на смак виходить більш ніжною. Можна також використовувати квашену капусту, це додасть страві злегка кислуватий смак.

морква тертаОчищену свіжу моркву подрібнити на крупній тертці.

Рецепт тушкованої капустиНадіслати до капусти. Готувати під кришкою 15 хвилин. Томатну пасту розвести в одній склянці кип’яченої води. Влітку, в сезон овочів можна використовувати протерті свіжі томати. Вилити вміст склянки в сковорідку, додати лавровий лист, кілька горошин перцю і сіль за смаком. Готувати ще 5 хвилин без кришки, після чого додати нашатковану петрушку і чорний мелений перець. Накрити сковорідку кришкою і томити на повільному вогні ще 8-15 хвилин.

Тушкована капуста рецепт з фотоТушкована в томаті капуста готова!

Автор рецепта і фото: kоzyargg.

Можливо, вам сподобається рецепт тушкованих овочів з м’ясом в мультиварці:

М'ясо з капустою картоплею 

М’ясо тушковане з капустою і картоплею – >>;

Приємного апетиту і хороших рецептів!