Варення з яблук часточками



Варення з яблук часточками

Роблячи в кінці весни чергову ревізію запасів у погребі, кожен раз кажу собі, що більше не буду стільки всього ставити на зиму. Однак з приходом літа і настанням фруктово-ягідного сезону, здається, що ці думки ніби і зовсім не відвідували мою голову. Що стосовно варення, то хочеться закатати пару баночок і малинового, і вишневого, і полуничного, і чорничного, і, звичайно ж, яблучного. Господині, ви мене зрозумієте! Ну як можна не наварити бурштинове прозоре варення з яблук часточками, маючи цілий сад яблунь! Це було б просто непробачно! І в першу чергу для самих дерев. Вони щороку приносять хороші врожаї, але оскільки ні я, ні сусіди не встигають заготовлювати яблука в промислових масштабах, більшу частину плодів доводиться або викидати, якщо вони вже підгнилі, або пускати на корм худобі.

Варення з яблук часточками

Давно відійшла від звичайного рецепту яблучного варення. Таке мої розпещені чоловіки вже їсти не хочуть, тому щороку намагаюся придумувати щось нове, шукаю цікаві рецепти і втілюю їх в життя. Так з’явилися баночки яблучного варення з апельсинами, як-небудь поділюся їм з вами, з волоськими горіхами і м’ятою. До сих пір стоїть ще солодке яблучне пюре, яке чудово закручується в тонкі млинці, і варення з яблук і слив. Але найбільше мені подобається яблучне варення часточками. Воно не просто смачне, воно має такий привабливо-приємний зовнішній вигляд, що півлітрову баночку цих ласощів можна з’їсти за один присід, просто розмовляючи з подружкою за чашкою чаю.
Технологія приготування цього варення не зовсім звичайна. Крім цукру і самих яблук, нам знадобляться вода і сода. Зір вас не підводить, саме сода. У ній-то ми і замочимо наші яблука. Але про все по порядку.

Складові:

  • яблука – 1 кг,
  • цукор – 1 кг,
  • вода – 300 г (для сиропу),
  • сода – 1 столова ложка + 1 л води, щоб приготувати розчин.

Процес приготування:

Майте на увазі, для варення потрібен 1 кг очищених і нарізаних яблук, тому спочатку при відборі і зважуванні кидайте плодів більше. До речі, якщо у вас яблука красиві, з рівною акуратною шкіркою, без червоточини, то можете їх не чистити перед тим, як нарізати часточками. В іншому випадку шкірку краще зняти.

Спочатку готуємо содовий розчин. Для цього наливаємо воду в глибоку миску або каструлю, всипаємо туди ж соду, перемішуємо до повного її розчинення. Потім вимиті і обсушені яблука ріжемо приблизно однаковими шматочками і відразу ж кладемо в розчин. Робити все потрібно швидко, оскільки часточки на свіжому повітрі почернеют не те, що за хвилини, а за секунди. Придумуємо який-небудь гніт (банку з водою, цегла, камінь), притискаємо яблука тарілкою або кришкою, а наверх ставимо щось важке. В приготованому маринаді шматочки повинні провести не менше 6 годин. Це, звичайно, не мало, але зате посудину чіпати взагалі не потрібно, тому можете зайнятися іншими заготовками.

Коли потрібний час минув, обов’язково гарненько промиваємо часточки. Щоб вийшло якісніше, зробіть це партіями. Складаємо яблука в одну посудину і варимо сироп. Для чого в каструлю заливаємо воду, всипаємо цукор і, помішуючи, на сильному вогні доводимо вміст до кипіння. Проварюємо хвилин 7-8 і всипаємо в сироп яблучні дольки. Коли варення закипіло, робимо вогонь середнім і варимо яблука 40 хвилин. Тут важливо дотримати одну умову: варення не перемішуємо, а дерев’яної ну або на крайній випадок пластикової ложкою просто топимо часточки, тобто одні втопили, інші спливли. Чим менше ви будете чіпати шматочки, тим целее вони залишаться.

Готове варення розкладаємо по заздалегідь простерилізованою склянку і накриваємо кришками. Я стерилізують банки в духовці, кому-то простіше потримати їх над парою, ну а хтось, знаю, поміщає в мікрохвильовку на пар хвилин. Робіть, як вмієте, головне, щоб тара була підготовлена. Для того щоб закачування краще стояла, закрийте баночки прокип’ячену металевими кришками.

Як бачите, рецепт такого яблучного варення часточками досить незвичайний. Але результат виходить просто чарівним. Смачного!

Варення з яблук часточками прозореВарення яблучне часточками

Автор рецепта і фото: Ksysha