Профітролі – невеликі, округлої форми, пустотілі заварні булочки. Готують їх з заварного тіста, нейтрального до смаку. А ось начинку в профитроли кладуть зовсім різну. Якщо це збиті вершки, масляний або заварний крем – виходять найніжніші тістечка. А з додаванням грибної, м’ясний або рибної начинки кулінари готують несолодкі закусочні профитроли. Французи люблять подавати до столу курячий бульйон з профітролямі без наповнювача.
З усіх рецептів профитролей, я вибрала найідеальніший – на воді та молоці. Вироби з цього заварного тесту виходять просто невагомими і дуже смачними. Особливо гарні профитроли з заварним кремом.
Профітролі рецепт з фото крок за кроком
як приготувати профітролі з заварним кремом
Складові:
Для тесту:
- молоко – 180 мл,
- вода – 180 мл,
- вершкове масло (або маргарин) – 180 г,
- пшеничне борошно – 230 г,
- яйця (дрібні) – 6 шт.,
- сіль – 0,5 ч.л.,
- цукровий пісок – 1 ч.л. з гіркою.
Для крему:
- молоко – 750 мл,
- пшеничне борошно – 7 ст.л.,
- цукровий пісок – 12 ст.л.,
- ванільний цукор – пакетик.
Процес приготування:
У каструлі змішайте молоко і воду. Додайте сіль, цукровий пісок, вершкове масло (можна маргарин). Посуд відправте на помірний вогонь, і, накривши кришкою, доведіть вміст до кипіння.
Пшеничне борошно просійте через сито. Потім, не знімаючи каструлю з киплячою сумішшю з вогню, введіть в неї борошно. Потримайте тісто на вогні 2-3 хвилини, безперервно, енергійно помішуючи до тих пір, поки воно не почне відділятися від стінок посуду.
Приберіть каструлю з плити, залиште заварне тісто для еклерів на 5 хвилин до легкого охолодження. Приготуйте міксер. У трохи остигнула основу додавайте яйця по одному, при цьому постійно збивайте масу міксером на невеликій швидкості. Поки тісто не стане гладким і однорідним, а по консистенції – в’язким.
Щоб тісто в процесі випікання не прилипло до листу, застеліть його поверхню пергаментом, змазаним вершковим або рослинним маслом. Потім з кондитерського мішка відсадити невеликі, круглі профітролі. Можна також тісто викласти на деко чайною ложкою – так простіше і швидше. Але тоді готові вироби вийдуть з увазі не такі привабливі. Випікати профітролі слід при температурі 160 градусів протягом 35 – 40 хвилин (в залежності від розмірів тістечок). Готові вироби набувають легкий золотистий відтінок, а всередині стають порожнистими. У процесі випікання не можна відкривати дверцята духовки, щоб вироби не опало.
А поки тістечка печуться, приготуйте заварний крем. У каструлі з’єднайте цукор з борошном.
Додайте пакетик ванільного цукру або щіпку ваніліну.
Інгредієнти ретельно змішайте. Потроху влийте тепле молоко. Ще раз перемішайте всі компоненти до однорідності і оперувати на повільний вогонь.
Крем для профитролей, безперервно помішуючи, доведіть до кипіння.
Як тільки маса закипить, зніміть з вогню, додайте вершкове масло. Збивайте міксером протягом хвилини до пишності. Густий заварний крем готовий.
Профітролі охолодіть. Наповніть кожне тістечко заварним кремом з кондитерського шприца (або, зробивши неглибокі поперечні надрізи, вкладіть крем за допомогою чайної ложечки).
Готові заварні тістечка зверху покрийте шоколадною глазур’ю або посипати цукровою пудрою.
Приємного чаювання!
Як приготувати профітролі в домашніх умовах розповіла Ксюша, рецепт і фото автора.