Профітролі рецепт з фото



Профітролі – невеликі, округлої форми, пустотілі заварні булочки. Готують їх з заварного тіста, нейтрального до смаку. А ось начинку в профитроли кладуть зовсім різну. Якщо це збиті вершки, масляний або заварний крем – виходять найніжніші тістечка. А з додаванням грибної, м’ясний або рибної начинки кулінари готують несолодкі закусочні профитроли. Французи люблять подавати до столу курячий бульйон з профітролямі без наповнювача.

З усіх рецептів профитролей, я вибрала найідеальніший – на воді та молоці. Вироби з цього заварного тесту виходять просто невагомими і дуже смачними. Особливо гарні профитроли з заварним кремом.

Профітролі рецепт з фото крок за кроком

Профітролі рецепт

як приготувати профітролі з заварним кремом

Складові:

Профітролі інгредієнти

Для тесту:

  • молоко – 180 мл,
  • вода – 180 мл,
  • вершкове масло (або маргарин) – 180 г,
  • пшеничне борошно – 230 г,
  • яйця (дрібні) – 6 шт.,
  • сіль – 0,5 ч.л.,
  • цукровий пісок – 1 ч.л. з гіркою.

Для крему:

  • молоко – 750 мл,
  • пшеничне борошно – 7 ст.л.,
  • цукровий пісок – 12 ст.л.,
  • ванільний цукор – пакетик.

Процес приготування:

У каструлі змішайте молоко і воду. Додайте сіль, цукровий пісок, вершкове масло (можна маргарин). Посуд відправте на помірний вогонь, і, накривши кришкою, доведіть вміст до кипіння.

Молоко вода цукор масло

Пшеничне борошно просійте через сито. Потім, не знімаючи каструлю з киплячою сумішшю з вогню, введіть в неї борошно. Потримайте тісто на вогні 2-3 хвилини, безперервно, енергійно помішуючи до тих пір, поки воно не почне відділятися від стінок посуду.

Просіяне борошно тісто

Приберіть каструлю з плити, залиште заварне тісто для еклерів на 5 хвилин до легкого охолодження. Приготуйте міксер. У трохи остигнула основу додавайте яйця по одному, при цьому постійно збивайте масу міксером на невеликій швидкості. Поки тісто не стане гладким і однорідним, а по консистенції – в’язким.

Заварне тісто для еклерів

Щоб тісто в процесі випікання не прилипло до листу, застеліть його поверхню пергаментом, змазаним вершковим або рослинним маслом. Потім з кондитерського мішка відсадити невеликі, круглі профітролі. Можна також тісто викласти на деко чайною ложкою – так простіше і швидше. Але тоді готові вироби вийдуть з увазі не такі привабливі. Випікати профітролі слід при температурі 160 градусів протягом 35 – 40 хвилин (в залежності від розмірів тістечок). Готові вироби набувають легкий золотистий відтінок, а всередині стають порожнистими. У процесі випікання не можна відкривати дверцята духовки, щоб вироби не опало.

Профітролі в духовці

А поки тістечка печуться, приготуйте заварний крем. У каструлі з’єднайте цукор з борошном.

Заварний крем для профитролей

Додайте пакетик ванільного цукру або щіпку ваніліну.

Заварний крем для профитролей

Інгредієнти ретельно змішайте. Потроху влийте тепле молоко. Ще раз перемішайте всі компоненти до однорідності і оперувати на повільний вогонь.

Як приготувати крем для профитролей

Крем для профитролей, безперервно помішуючи, доведіть до кипіння.

Крем для профитролей

Як тільки маса закипить, зніміть з вогню, додайте вершкове масло. Збивайте міксером протягом хвилини до пишності. Густий заварний крем готовий.

Густий заварний крем

Профітролі охолодіть. Наповніть кожне тістечко заварним кремом з кондитерського шприца (або, зробивши неглибокі поперечні надрізи, вкладіть крем за допомогою чайної ложечки).

Тістечка заварний крем

Готові заварні тістечка зверху покрийте шоколадною глазур’ю або посипати цукровою пудрою.

заварні тістечка

Приємного чаювання!

Домашні профитроли

Як приготувати профітролі в домашніх умовах розповіла Ксюша, рецепт і фото автора.