Багато людей дуже люблять варених раків, але мало хто знає, як їх правильно готувати. Більшість думають, якщо рак почервонів, значить, він вже готовий. Але це далеко не так. Зараз ми вам розповімо, як же правильно їх готувати і який розсіл вважається найсмачнішим і правильним.
Відомо, що раки – це свого роду «санітари» водойми, тому перед приготуванням їх потрібно ретельно промити під проточною водою. На черевці вони найбільше збирають на себе мул і бруд з дна.
Щоб раку почистити, візьміть невелику щіточку і гарненько потріть панцир. Також пам’ятайте, що не можна варити мертвих раків, вони стають небезпечними для здоров’я. Так як вони дуже швидко псуються, їх потрібно гарненько перебрати перед приготуванням.
Як зберігати раків
Щоб зберегти раків живими до готування, краще тримати їх в прохолодному місці, але не в воді. Влітку в коробку з раками потрібно покласти заморожену пластикову пляшку з водою, а саму коробку накрити вологою ганчіркою. Можна бути впевненими, що так раки проживуть ще півдня.
Скільки за часом варити раків?
Як правило, невеликі раки готуються не більше 25-ти хвилин, середні на десять хвилин довше, а великі – 45 хвилин. Хоча на цю тему багато суперечок, хтось вважає, що 15 хвилин для їх варіння цілком достатньо.
Як вибрати раків
Важливо, для того щоб смачно зварити раків потрібно вибирати тільки свіжих раків. А якщо ви вирішили придбати вже готових (варених раків), то важливо звернути увагу на їх хвіст, саме він здатний розповісти, в якому стані були раки, перед тим як їх зварили. Якщо ви помітили, що хвіст у вареного рака розправлений, то відмовтеся від цієї покупки, швидше за все рак вже перед приготуванням був не дуже живий. А ось якщо хвостик раку підібганий під тіло, то тут повністю можна бути впевненим, що раки були живими і ви з легкістю можете купувати даний продукт.
Рецепт варених раків
Щоб блюдо вийшло смачне, чимало уваги варто приділити і приготування бульйону. Для цього на 3 кг делікатесу потрібно велика каструля, об’ємом не менше п’яти літрів. У великій ємності варити їх набагато зручніше, так як при закипанні йде багато піни.
Складові:
- Свіжі раки – 3 кг,
- Пучок кропу з парасольками,
- Пучок петрушки,
- Морква – 1 штука,
- Цибулина ціла,
- сіль,
- Вода.
Процес приготування:
П’ятилітрову ємність потрібно наповнити на 2/3 водою і закип’ятити її. Додати 5 столових ложок солі. Занурити промитих раків в киплячу воду, додати пучок кропу з гілочками і парасольками. Туди ж відправити цілу моркву і цибулю прямо в шкірці. Гілки кропу можна замінити Кріпно насінням. Якщо цей інгредієнт є обов’язковим, то петрушка – на ваш розсуд. Якщо є можливість – обов’язково зваріть раків по-різному для порівняння. Морква додасть вареним раків солодкість і ніжний смак. Доводимо до кипіння, знімаємо піну і зменшуємо вогонь. Варимо до готовності за рекомендацією наведеної вище.
Ще один спосіб приготування варених раків, гідний уваги.
Додаємо в киплячу воду кілька лаврових листочків, 15-20 штук горошин чорного перцю, пучок кропу (можна замінити насінням кропу), сіль за смаком і вичавлюємо в каструлю сік одного лимона. Пам’ятайте, що розсіл повинен бути добре посолений. На нашу рецептом на таку кількість води додається не менше п’яти ложок солі, їдалень. Далі розсіл доводимо до кипіння, вимикаємо на 10 хвилин, потім знову доводимо до кипіння і кидаємо вже промитих раків. Після того як раки закиплять, вогонь потрібно зменшити, а каструлю накрити кришкою. Доводимо раків до готовності.
Готових раків укладають на широку тарілку гіркою або в глибоке блюдо, за бажанням можна прикрасити зеленню і подавати як самостійне блюдо (не тільки до пива).
Раків дуже люблять діти, але дорослим потрібно самостійно очищати м’ясо від панцира, щоб дитина не поранився чи не вдавився.
Якщо раків ви не з’їли відразу, їх можна кілька днів зберігати в холодильнику.
Завдяки збалансованому вітамінним і мінеральним складом м’ясо раків здатне покращувати обмін речовин в організмі людини, зміцнювати імунну систему і навіть підвищувати життєвий тонус людини. При захворюваннях серцево-судинної системи, печінки і судин, багато дієтологів раджу включати в свій раціон варених раків. Але і здорова людина не повинна обділяти себе таким корисним продуктом, цей продукт здатний очищати жовчовивідні шляхи і виводити з організму шлаки і токсини. А панцир раків є природним антисептиком, з нього ще наші предки робили порошок, який використовували для знезараження і загоєння ран, при цьому рани затягуються і не залишають рубців.
Хтозна, що міститься в панцирі ракових широко використовується в косметології. Косметичні засоби з хітозаном здатні підвищувати стійкість шкіри до негативних факторів оточуючого середовища і УФ випромінювання. Крему з хітозаном надають регенераційні вплив на шкіру, омолоджуючи її і зволожуючи.
Для тих, хто збирається схуднути, можна порадити включити в меню раків, тому що в них практично повністю відсутня жир, що робить раків просто ідеальними для харчування під час схуднення. М’ясо раків буде насичувати ваш організм за рахунок легкозасвоюваного білка, наприклад, в меню Кремлівської дієти включені варені раки, причому їх можна їсти в будь-якій кількості, звичайно, в розумних межах.
Але, не дивлячись на всю корисність, ракове м’ясо є сильним алергеном, що робить його неприйнятним для вживання людям, схильним до алергій. Також слід уважно стежити за вживанням даного виду м’яса дітям, у яких вже була помічена алергія на морепродукти.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!