Давно так склалося, що справжній борщ повинен бути приготований неодмінно на м’ясному бульйоні – тоді він і поживний і смачний. А пісний борщ, нібито, в своїх якостях завжди програє. Ну, який смак може бути у овочів, зварених на воді? Поспішаємо повідомити, що ця думка помилкова! Перед вами рецепти пісного борщу, в мультиварці і на плиті.
Рецепт № 1
В мультиварці можна приготувати справжній, апетитний, густий і наваристий пісний борщ, та такий, що від м’ясного зовсім не відрізнити. До речі, і процес приготування значно спрощується, завдяки кухонного девайсу – мультиварці. Не потрібно окремо в сковороді смажити заправку для борщу, а потім по черзі закладати в каструлю овочі. Приготування борщу в мультиварці допомагає не тільки заощадити час, але і позбавить вас від гори немитого посуду.
Пісний борщ з квасолею
як приготувати пісний борщ в мультиварці рецепт з фото
Пісний борщ з квасолею я варила в мультиварці DEХ-65 в ручному режимі. Якщо у вашому приладі такий режим відсутній, тоді використовуйте програму «Суп» або «Гасіння».
На 3 л води
- картопля 3 -4 шт.,
- морква – 1 шт.,
- буряк – 1 шт. (Невелика),
- цибуля 1 -2 шт.,
- капуста білокачанна – ¼ шт.,
- томатна паста – 1 ст.л.,
- зелень – 1 невеликий пучок,
- часник – 2 зубки,
- соняшникова олія – 4 ст.л.
Насамперед слід замочити квасолю. Існує кілька способів: залити холодною водою на ніч, або, як це зробила я, запарити її окропом і залишити на годину – півтори.
Очищену від лушпиння цибулину наріжте невеликими кубиками. Надішліть в мультіварочную чашу, підсмажте на олії в режимі «Жарка» протягом 5 хвилин.
Морквину помийте від бруду теплою водою, зніміть шкірку, наріжте тонкою соломкою або натріть на крупній тертці. Обсмажте разом з цибулею.
Ті ж маніпуляції проведіть з буряком: помийте, зніміть шкірку, подрібніть соломкою, обсмажте протягом 5 -7 хвилин. Потім до овочів покладіть столову ложку томатної пасти, перемішайте, продовжуйте смажити ще 3 хвилини. Заправка для борщу готова. Тепер можна вимкнути режим «Жарка» і зайнятися приготуванням наступних інгредієнтів.
Картоплю, попередньо вимиту і очищену, наріжте однаковими кубиками або брусочками – як вам більше подобається. Надішліть в мультиварку.
Очищену від верхнього листя капусту тонко наріжте за допомогою гострого ножа, або наріжте овочерізки. Покладіть до інших овочів.
Попередньо замочену квасолю Відведіть туди ж – в мультіварочную каструлю. Заодно покладіть нарізаний тонкими пластинками або кубиками часник і половину столової ложки солі. Вміст каструлі залийте фільтрованої холодною водою по максимальну позначку.
Варіть борщ 1 годину 20 хвилин в ручному режимі при температурі 120 градусів. За 3 хвилини до закінчення роботи мультиварки додайте в пісний борщ подрібнену зелень кропу і петрушки (я використовувала заморожений мікс із зелені).
Перед подачею на стіл обов’язково дайте борщу хвилин 10 настоятися.
Як приготувати пісний борщ з квасолею в мультиварці розповіла Ксенія, рецепт і фото автора.
Рецепт № 2
Борщ варять не тільки з м’ясом, його готують на овочевому бульйоні або навіть рибному, адже смакові пристрасті у кожного різні. Але основні інгредієнти були і залишаються постійними: картопля, капуста, морква, цибуля і, звичайно ж, буряк. Сьогодні на нашому столі буде красуватися пісний борщ, який може бути корисний не тільки для тих, що худнуть або тих, хто поститься, але і для тих, хто просто вирішив зайнятися правильним харчування і здоровим способом життя.
пісний борщ
А ви знаєте, що вміння приготувати смачний і наваристий борщик є ознакою кулінарної майстерності будь-господині!
Багато народів вважають борщ царем супів. А чому б і ні, цей червоний суп настільки різноманітний, що кожен знайде рецепт на свій смак. Ніхто достеменно не знає, коли з’явився борщ, але точно можна сказати одне, що він щільно вписався в раціон нашого меню і, напевно, не вийде з нього вже ніколи.
Для приготування смачного легкого борщу зі свіжою капустою знадобляться
Складові:
- Вода або овочевий бульйон 2,5 – 3 літри,
- Капуста білокачанна 200 – 300 грам,
- Буряк – 1 штука,
- Морква 1 – 2 штуки (невеликі),
- Цибуля – 1 головка (середня),
- Картопля (великий) – 4 штуки,
- Болгарський солодкий перець – 1 штука,
- Помідори (червоні) – 2 штуки,
- Спеції та сіль за смаком,
- Сік лимона або столовий оцет – 1 ч. Л.,
- Цукор – 1 ст. л,
- Масло рослинне (рафінована).
Процес приготування:
У глибоку каструлю налийте воду або готовий овочевий бульйон. Поставте посуд на середній вогонь.
Поки бульйон закипає, очистіть і промийте овочі.
Картопля наріжте невеликим кубиком. Очищену моркву і буряк натріть на середній терці. Лук потрібно порубати невеликим кубиком або тонкими четвертинками. Болгарський перець можна нарізати довільно, бажано щоб він не виділявся серед всіх овочів і мав схожу нарізку. Томати за бажанням можна очистити від шкірки або просто порізати разом зі шкіркою невеликим кубиком. Білокачанну капусту наріжте тонкими смужками.
Приготуйте піджарку для борщу. Для цього на сковорідку налийте трохи олії і розігрійте. У розігріте масло відправляємо буряк.
Туди ж трьом крупно (або ріжемо) морква, перемішуємо.
Відправляємо різаний лук.
Заправку на цьому етапі солимо, додаємо ложечку цукру, перець, сухі спеції (цей пункт за бажанням), перець і сік лимона. Останній інгредієнт для збереження яскравого бурякового кольору.
Слідом ідуть свіжі помідори. Тушкуємо овочі на середньому вогні, даючи їм злегка пріжаріваться, адже це ж піджарка.
Тепер залишається визначитися з закладанням капусти і картоплі. Багато суперечок з приводу того, що кидати в борщ спочатку. При варінні борщу слід враховувати, що бувають розсипчасті сорту картоплі, які в момент розварюються. А так же, в залежності від сезону, час приготування капусти так само може відрізнятися. Ніжною ранній капусті знадобиться пара хвилин на приготування, більш жорсткої капустка зимових сортів часу буде потрібно в рази більше.
Коли бульйон закипить, відправте в нього підготовлену картоплю і варіть до напівготовності. Потім завантажте в каструлю нашатковану капусту і варіть ще кілька хвилин з моменту закипання. Не забудьте знімати піну з поверхні.
Додайте в каструлю томатну піджарку з буряком, все перемешайте.Тут ж слідом йде свіжий болгарський перець. Пробуємо бульйон на смак, додаємо спеції і сіль (якщо вважаєте за потрібне – лавровий лист). Доварювали борщ до готовності.
Подавайте пісний борщ з сухариками або пампушками з часником.
Приємного вам апетиту!
За рецепт і покрокові фото дякуємо Людмилу Селезньову.
Поради
Щоб збільшити калорійність, приготуйте вегетаріанський борщ за запропонованим рецептом з квасолею або грибами.
Читайте на нашому сайті:
Рецепт борщу з м’ясом і свіжою капустою:
Як приготувати – >>