Сьогоднішній випуск буде про те, як приготувати домашні булочки з сиром. Для швидкого рецепта можна взяти готове листкове тісто, але коли час дозволяє – замісіть м’яке дріжджове тісто на молоці.
Булочки з сиром
Поспіх – відмінна риса сучасного життя, часу і способу мислення. Ми все безперервно поспішаємо. З раннього ранку і до вечора. А коли видасться вихідний – і тут не можемо зробити перепочинок, поспішаємо вже в сфері домашньої діяльності (збирання та приготуванні їжі). У такі рідкісні дні, коли ваші домашні збираються вдома, закиньте всі справи, щоб отримати насолоду від спокійним відпочинком в колі сім’ї. У повсякденному житті так не вистачає уваги один до одного і турботи. Для господині найкращим способом обдарувати увагою всю сім’ю буде приємне вечірні чаювання на кухні, де розливається м’яке світло, ведуться неспішні розмови про життя і витають спогади. Ароматна і смачна випічка допоможе створити в цій обстановці атмосферу неповторного домашнього затишку.
рецепт приготування булочок із сиром
Для дріжджових булочок із сиром найпростіше замісити тісто в хлібопічці. Якщо у вас на кухні не завелася ще помічниця хлібопіч, детально процес приготування вручну буде теж описаний в рецепті.
Складові:
Для тесту:
- сухі швидкодіючі дріжджі – 2,5 чайні ложки,
- борошно пшеничне (вищого сорту) – 600 грам,
- сіль – 2 чайні ложки,
- цукор – 100 грам,
- масло вершкове – 2 столові ложки,
- молоко – 410 мл.
Для сирної начинки:
- сир (краще не сильно кислий) – 500 грам,
- цукровий пісок – 100 грам,
- сіль – 1 щіпка,
- сметана 2 – 3 ст. ложки,
- куряче яйце,
- лимонна цедра – 1 ст. ложка,
- ванільний цукор – за бажанням.
- 1 яйце або жовток для змазування булочок.
Процес приготування:
Якщо ви будете замішувати тісто в хлібопічці, то необхідно вибрати відповідний режим. За вказаний в інструкції проміжок часу тісто замішується, вистаіватся, після цього воно вимішує вдруге. І тільки потім після підйому його можна брати в роботу.
Вручну молочне тісто для булочок готується наступним чином. Злегка підігрівається молоко. У тепле молоко додається цукор (кілька ложок) і сухі швидкодіючі дріжджі. Цукор повинен повністю розчинитися. Чашку з молоком і дріжджами потрібно поставити в тепло, щоб пішло бродіння. Поки «оживають дріжджі», займіться наступним. Просійте борошно і прогрійте вершкове масло.
Коли молоко з дріжджами покриється пінкою, потрібно додати в них цукор, що залишився, сіль, а так само ванілін і вершкове масло (воно повинно бути розм’якшеним або рідким, але не гарячим). Тепер все перемішайте. На цьому етапі залишається додати в отриману рідку основу просіяне борошно і замісити тісто. Воно вийде м’яким і трохи липким.
Тісто перекладіть в глибоку ємність, трохи присипте борошном і накрийте серветкою. Поставте в тепло для того, щоб воно підійшло. Після першого підйому його слід обмять руками, а хвилин через 25-30 можете починати роботу.
Для начинки краще всього підійде жирний, але не надто вологий сир. Протріть його через сито (можна залишити і з крупинками). У разі якщо у вас сир сухий, додайте в нього сметану. Так само додайте сіль і ванілін, а цукор краще додавати потім в булочки. Якщо ви хочете надати начинці цитрусовий аромат, додайте в сир цедру. Якщо не любите цитрусові нотки – приберіть цю складову.
Отже, тісто готове до роботи, поділіть його на невеликі порції і скачайте кульки. З кожного зробіть корж, розкачати її на робочій поверхні, змащеній олією або посипаній борошном. На тонких коржиках по краях зробіть паралельно один від одного два надрізи, як на фото. При цьому важливо не пошкодити краю. У цент коржі викладіть сирну начинку.
Потім дуже обережно протягніть надрізи на краях один в інший так, немов ви застібати булочку на гудзик. Вийде, що ви як би сповиє начинку в тісто. Таким же чином сформуйте все булочки. Їх у вас повинно вийти приблизно на два дека.
Розкладіть булочки з сиром на змащений маслом (вершковим або рослинним) деко. Можна скористатися пекарської папером.
Дати не менше 20 хвилин на расстойку, перед відправкою в духовку змастити жовтком.
Духовку заздалегідь прогріти до 180 градусів. Випікати сирні булочки близько 25-30 хвилин (в залежності від розміру).
Готову випічку викладіть на блюдо і дайте охолонути. От і все. Залишилося заварити ароматний чай або налити по келиху молока і насолоджуватися відпочинком поруч з вашими рідними.
Смачного! Затишку і тепла вашого будинку.