Пропонуємо приготувати здобні булочки з дріжджового тіста на молоці. Для того щоб готові кулінарні шедеври були не тільки смачними, а й красивими скористайтеся рекомендаціями, наведеними в цьому рецепті.
Здобні булочки з дріжджового тіста
покроковий фото рецепт приготування на молоці
Будь-господині відомо, що якість хорошої здобної випічки залежить, перш за все, від муки і тесту. Рецептів для приготування різних видів тіста безліч, але існують певні правила для всіх видів тіста, які покращують якість готових кулінарних шедеврів.
Перш за все – це підготовка борошна. Борошно будь-якого сорту, навіть якщо вона виглядає дуже чистою, необхідно перед застосуванням просіяти. Справа не тільки у видаленні небажаних забруднень. Під час просіювання борошно збагачується киснем, а це запорука пишноти тесту.
Перед тим як почати заміс, необхідно ліквідувати всі протяги. Тісто не любить протягів і шуму. Тому плескати дверима під час роботи з дріжджовим тестом не рекомендується.
Складові:
- вершкове масло – 100 г;
- яйця – 2 штуки;
- молоко – 150 мл;
- цукровий пісок – 0,5 склянки;
- ванільний цукор – 1 пакетик (10 г);
- дріжджі – 1 чайна ложка;
- сіль на кінчику ножа;
- борошно 350-400 г + 50 г для підсипки;
- цукрова пудра для прикраси.
Процес приготування:
Продукти, необхідні для замісу, повинні бути кімнатної температури. Ті інгредієнти, які зберігаються в холодильнику (яйця, масло), необхідно дістати заздалегідь, щоб вони зігрілися.
Особливу увагу необхідно приділити такому інгредієнту, як дріжджі. Тільки якісні та свіжі дріжджі дадуть хорошу опару і пишну випічку. Дріжджові грибки активно «працюють» в рідини з температурою 30-35 градусів С. При більш високих температурах дріжджові грибки можуть загинути.
Молоко злегка підігрійте.
У нього додайте дріжджі (в рецепті використовувалися дріжджі для здоби, але підійдуть і звичайні), 1 чайну ложку цукру, добре перемішайте, накрийте зверху і дайте підійти.
У мисці з’єднайте яйця і цукор, перемішайте.
Додайте опару, знову все перемішайте.
В окрему ємність просійте борошно, додаючи в тісто поступово, перемішайте.
Вершкове масло розтопіть, але дочекайтеся, щоб воно не було гарячим.
Надішліть до дріжджовий основі, добре вимішайте.
Замішувати тісто потрібно сухими руками. Місити від країв до середини. Тісто або опара відстоюватися повинні строго по рецептурі. Збільшення або зменшення термінів відстою погіршує якість напівфабрикату. Вимісити тісто протягом 15 хвилин, якщо є необхідність, підсипте борошна, тісто не повинно прилипати до рук.
Готовий напівфабрикат укладіть в глибоку ємність для підйому, зверху накрийте і поставте в тепле місце. В обсязі основа повинна збільшитися в два рази.
Здобне тісто для булочок перекладіть на присипану борошном поверхню. Відріжте шматочок і розкачайте його в пласт товщиною 5-7 мм.
За допомогою склянки виріжте кружечки діаметром близько 5 см.
Візьміть три коржі і складіть їх один на одного як на фото.
Поверніть їх рулетом і розріжте на дві рівні частини.
Таким чином, обробити всі тісто. Змастіть деко олією і з чотирьох половинок сформуйте булочки.
Якщо перед тим, як відправляти заготовки в духовку, тесту не дати піднятися протягом 15-20 хвилин, вся виконана робота піде нанівець – вироби, будь то пироги або булочки, не піднімуться і погано пропекутся.
Щоб випічка мала гарний вигляд, перед відправкою в духовку, потрібно змастити вироби збитим яйцем або молоком. Можна просто розвести трохи цукру в воді, і скористатися цим розчином. Під час випічки утворюється красива глянцева апетитна скоринка. В даному рецепті булочки змащуються солодким молоком.
Випікайте солодку здобу на дріжджах при температурі 190 ° С протягом 20-30 хвилин.
Готові булочки обсипте цукровою пудрою.
Автор рецепта і фото: Коновалова Олена