Булочки жайворонки



Ці маленькі пташки символізують прихід весни, тому буде символічно, якщо ви спече смачні булочки Жайворонки, наприклад, в кінці зими або на початку весни. На Русі жайворонків пекли веснойв день весняного рівнодення, як раз в цей час повертаються птахи з теплих країн. 22 березня відзначають день пам’яті 40-ка Севастійських мучеників (Сороки). Ще булочки у вигляді пташок прийнято пекти на Благовіщення.

А так як в цей час зазвичай проходить Великий Піст, то булочки дуже до речі, так як готуються в основному з пісного тіста, хоча можна спекти і зі здобного. Такі булочки – прекрасне доповнення до чаю, та й зробити їх досить просто, тому якщо захотілося смачної випічки, не потрібно чекати кінця зими, а просто брати і піч.

булочки Жайворонки

булочки Жайворонки

Складові:

  • 0,5 кг пшеничного борошна,
  • 300 мл води,
  • 1.ч.л. солі,
  • 2-2,5 ст.л. цукру,
  • 3 ст.л. рослинного масла,
  • 1,5 ч.л. сухих дріжджів.

Процес приготування:

Приготування жайворонків починаємо з замісу тіста. Істотно полегшить і прискорить роботу хлібопічка, яка справляється з замісом тесту на «ура!» Залежно від моделі вашої хлібопічки, спочатку налийте воду в чашу або насипте всі сухі інгредієнти, а вже потім налийте воду. Сухі дріжджі перед початком замісу намокнути не повинні.

Тісто для пісних булочок

Завантаживши всі інгредієнти в контейнер, закрийте кришку і увімкніть режим «Тісто» або «Заміс».

Жайворонки з тіста рецепт

Після звукового сигналу тісто буде готове.

Діставши тісто з чаші хлібопічки, відправте його в холодильник на годину.

Пісні булочки рецепт з фото

Потім оцініть консистенцію тесту, воно повинно бути досить щільним, інакше під час випічки жайворонки можуть деформуватися. Якщо тісто дуже м’яке і еластичне, то краще підмішати трохи борошна і добре вимісити. Тепер відокремлюйте від великого шматка тесту маленькі кульки для пташок. Витягніть кульку в джгут, приплющив його і скачайте тонкий валик.

Пісні дріжджові булочки

Акуратно зав’яжіть його вузлом. Передній кінець валика – це голова жайворонка, задній – хвостик. З переднього кінця сформуйте щось наближене до голови пташки, витягніть «дзьоб», очі можна зробити зі шматочків родзинок. Хвостик потрібно злегка розплющити і зробити кілька невеликих надрізів.

Рецепт пісних жайворонків з тіста

Крильця можна зробити декількома способами. Наприклад, накреслити поздовжні смуги з боків пташки зубочисткою або вістрям ножа. А можна відщипнути шматочки тіста, розплющити їх і зробити надрізи, як на хвості. Потім приклеїти до спини.

Або чинимо так, роблячи пташку з джгута, склавши його навпіл, розвівши кінці (як на фото).

Пташки з тіста жайворонки рецепт з фото

Надаємо форму дзьоба, робимо очі, а на кінцях джгута надрізи. Це другий варіант пташки з тіста.

Пташки з тіста жайворонки

Третій варіант: пласту надаємо форму витягнутого трикутника, потім широку сторону ділимо ножем навпіл, роблячи надріз до середини фігури. На обох частинах ножем робимо по кілька надрізів, формуючи красивий хвіст. З гострою частини колишнього трикутника формуючи головку з дзьобом.

Жайворонок з тіста фото

Деко для випічки пісних булочок потрібно змастити маслом або вистелити промасленим пекарської папером. Потім акуратно викладіть пташок на його поверхню і дайте їм трохи расстояться.

Щоб пташки під час запікання придбали апетитний золотистий колір, бажано їх чимось змастити. Якщо ви готуєте жайворонків не під час Посту, то підійде звичайний курячий жовток. У нашому ж випадку можна зробити пісну помадку з міцного чаю, крохмалю та цукру.

Пісні булочки рецепт помадки

Суміш нагріти на плиті або в мікрохвильовій печі.

Пісні булочки з помадкою

А потім за допомогою кулінарного пензлика намазати птахів.

Жайворонки рецепт від батюшки Гермогена

Вони вийдуть блискучими і ще більш апетитними на вигляд.

жайворонки рецепт

Не забуваємо дати час на расстойку.

булочки пташки

Випікайте жайворонків в духовій шафі при температурі 190 градусів 30-35 хвилин.

Готові булочки дістаньте з духовки, дайте їм злегка охолонути, після чого подавайте як десерт.

Булочки у вигляді жайворонків

Приємного чаювання!