Цукіні на зиму
Найпопулярніша консервація з кабачків і цукіні – це, безсумнівно, салати. Але можна домогтися оригінального смаку і з меншою морокою! Закрийте в банках кисло-солодкі мариновані цукіні на зиму, і ви отримаєте оригінальне блюдо і повноцінну закуску!
Цукіні на зиму
Простий салат з цукіні з часником і морквою пропонується закрити в банках з оцтом без стерилізації.
Цю зимову закуску можна готувати і без додавання рослинного масла. Якщо ви розраховуєте «оприбуткувати» все баночки в першу зиму, масло можете додати. Ну а якщо ви хочете запастися консервацією на кілька зим, цього краще не робити: масло може постаріти і почати гірчити.
Кисло-солодкі цукіні – відмінна закуска для застілля! А ще, це хороший спосіб одним махом заготовити на зиму кілька баночок смакоти! З 3 кг цукіні або кабачків виходить 4-5 півлітрових банок заготовок, так що знімати пробу цього зимового салату можна буде не один раз.
покроковий фото рецепт заготовки з цукіні
Складові:
цукіні – 3 кг,
- молода морква – 2 шт. середнього розміру,
- часник – 10 маленьких зубчиків або 5 середніх,
- цукор – 0,5 склянки,
- сіль – 2 ст.л. без верху,
- оцет – 0,5 склянки,
- рослинне масло – 100 мл.
Процес приготування:
Цукіні добре промийте і наріжте великими шматочками. Найкраще – розрізати плоди уздовж, а потім на 2-3 частини і поперек. Кожен шматочок цього овоча повинен бути близько 2 см за розміром. Не переживайте, занадто великими ці шматочки не вийдуть: в процесі термообробки вони уваряться і кілька зменшаться. Різані цукіні складіть у велику каструлю.
Морква поскоблите ножем, щоб очистити від шкірки. Потім натріть коренеплоди на крупній тертці і додайте до цукіні.
Насипте в каструлю з овочами цукор і гарненько розмішайте інгредієнти. Потім влийте рослинне масло, оцет і насипте сіль.
Зубчики часнику очистіть від лушпиння. Наріжте часник тонкими пластинками або взагалі пропустіть його через землянку, щоб подрібнити до стану кашки. Додайте часник в каструлю з овочами і перемішайте. Залиште цю суміш буквально на 10 хвилин, щоб цукіні пустили сік.
Додайте до овочів подрібнений кріп. Після цього поставте каструлю на вогонь і, зрідка помішуючи, доведіть овочевий салат з цукіні до кипіння.
Кип’ятіть овочеву суміш протягом 15 хвилин, не забуваючи час від часу помішувати. Паралельно простерилизуйте банки і кришки – прокип’ятіть їх протягом 10 хвилин. Після 15 хвилин варіння цукіні трохи уваряться і потемніють: з яскраво-зелених стануть жовтими.
Розкладіть кисло-солодкі цукіні по гарячих банкам (за плечики), залийте рідиною, в якій вони варилися і відразу ж укупорьтебанки. Поставте банки догори дном і накрийте кухонним рушником, щоб вони довше постояли в теплі. Коли банки повністю охолонуть, їх можна буде перевертати.
Смачні цукіні на зиму повинні настоятися деякий час перед вживанням в коморі або підвалі.
Салат з кабачків або цукіні на зиму без стерилізації: рецепт і фото від Вікторії