Заготовки на зиму

Цукіні на зиму

Найпопулярніша консервація з кабачків і цукіні – це, безсумнівно, салати. Але можна домогтися оригінального смаку і з меншою морокою! Закрийте в банках кисло-солодкі мариновані цукіні на зиму, і ви отримаєте оригінальне блюдо і повноцінну закуску!

Цукіні на зиму

Цукіні на зиму

Простий салат з цукіні з часником і морквою пропонується закрити в банках з оцтом без стерилізації.
Цю зимову закуску можна готувати і без додавання рослинного масла. Якщо ви розраховуєте «оприбуткувати» все баночки в першу зиму, масло можете додати. Ну а якщо ви хочете запастися консервацією на кілька зим, цього краще не робити: масло може постаріти і почати гірчити.

Кисло-солодкі цукіні – відмінна закуска для застілля! А ще, це хороший спосіб одним махом заготовити на зиму кілька баночок смакоти! З 3 кг цукіні або кабачків виходить 4-5 півлітрових банок заготовок, так що знімати пробу цього зимового салату можна буде не один раз.

покроковий фото рецепт заготовки з цукіні

Складові:

Смачні цукіні на зиму цукіні – 3 кг,

  • молода морква – 2 шт. середнього розміру,
  • часник – 10 маленьких зубчиків або 5 середніх,
  • цукор – 0,5 склянки,
  • сіль – 2 ст.л. без верху,
  • оцет – 0,5 склянки,
  • рослинне масло – 100 мл.

Процес приготування:

Цукіні добре промийте і наріжте великими шматочками. Найкраще – розрізати плоди уздовж, а потім на 2-3 частини і поперек. Кожен шматочок цього овоча повинен бути близько 2 см за розміром. Не переживайте, занадто великими ці шматочки не вийдуть: в процесі термообробки вони уваряться і кілька зменшаться. Різані цукіні складіть у велику каструлю.

Цукіні крупно нарізати

Морква поскоблите ножем, щоб очистити від шкірки. Потім натріть коренеплоди на крупній тертці і додайте до цукіні.

Морква цукіні на зиму

Насипте в каструлю з овочами цукор і гарненько розмішайте інгредієнти. Потім влийте рослинне масло, оцет і насипте сіль.

Рослинна олія сіль цукор оцет

Зубчики часнику очистіть від лушпиння. Наріжте часник тонкими пластинками або взагалі пропустіть його через землянку, щоб подрібнити до стану кашки. Додайте часник в каструлю з овочами і перемішайте. Залиште цю суміш буквально на 10 хвилин, щоб цукіні пустили сік.

Подрібнений часник з цукіні

Додайте до овочів подрібнений кріп. Після цього поставте каструлю на вогонь і, зрідка помішуючи, доведіть овочевий салат з цукіні до кипіння.

Овочевий салат з цукіні

Кип’ятіть овочеву суміш протягом 15 хвилин, не забуваючи час від часу помішувати. Паралельно простерилизуйте банки і кришки – прокип’ятіть їх протягом 10 хвилин. Після 15 хвилин варіння цукіні трохи уваряться і потемніють: з яскраво-зелених стануть жовтими.

Овочева суміш з цукіні

Розкладіть кисло-солодкі цукіні по гарячих банкам (за плечики), залийте рідиною, в якій вони варилися і відразу ж укупорьтебанки. Поставте банки догори дном і накрийте кухонним рушником, щоб вони довше постояли в теплі. Коли банки повністю охолонуть, їх можна буде перевертати.

Заготовки з цукіні

Смачні цукіні на зиму повинні настоятися деякий час перед вживанням в коморі або підвалі.

Цукіні на зиму рецепт

Салат з кабачків або цукіні на зиму без стерилізації: рецепт і фото від Вікторії