Єврейський чолнт (хамін) з перловкою і квасолею

Хамін (або ж чолнт) – це блюдо, яке прийшло до нас завдяки єврейських традицій, а саме, завдяки дотриманню суботи. Як відомо, в суботу не можна розпалювати вогню, тому мудрий єврейський народ придумав ставити в свою ще не остигнула піч величезний казан з крупами і м’ясом. І цей казан нудився в печі цілу ніч, і на ранок виходило смачне, ситне блюдо для всієї родини.

хамін

Взагалі, рецептів Хамина в різних варіаціях я зустрічала дуже багато. Але, з огляду на, що для себе і своєї сім’ї я готую страви без м’яса, то і сьогоднішній хамін вирішила максимально адаптувати під вегетаріанський. Вийшло неймовірно смачно і дуже ситно.

Складові:

  • Квасоля – ½ склянки;
  • Перлова крупа – ½ склянки;
  • Нут – ½ склянки;
  • Морква – 2 шт .;
  • Лук – 2 шт .;
  • Часник – 1 невелика головка;
  • Бульйон (вода) – приблизно 3 склянки;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Лаврушка – 1 шт .;
  • Рослинна олія – ​​3 ст.л.

Мені подобаються рецепти з перловкою: густа, розварена каша має насичений смак, вона ситна, і до того ж, цільні зерна набагато корисніше рафінованих круп, таких як шліфований білий рис, манка, вівсяні пластівці швидкого приготування і так далі (хоча все має свою цінність і користь, і свої протипоказання). З перловки я готую смачну кашу в духовці – з простої засмажкою з моркви і цибулі, густий грибний суп з овочами, можна ще приготувати смачну перлову кашу з вешенками і квасолею.

Як приготувати хамін: рецепт з покроковими фото

Відміряла необхідну кількість квасолі, нуту і перловки.

Промила і замочила в холодній воді приблизно на 2 години (в принципі, можна їх залишати в воді і на більшу кількість часу – на ніч, наприклад).

Цибулю і моркву очистила, порубала не дуже великими кубиками, приблизно розміром з нут.

У казан налила рослинне масло, кинула цибулю і часник.

І морквину.

Потім виклала недбалими шарами (кожен шар солила і перчимо): спочатку перловку.

Нут.

І квасоля.

квасоля

В кінці кинула лавровий листочок.

Залила водою приблизно на 2 пальця.

Бульйон або вода

Накрила кришкою і відправила в духовку на 2 години при температурі 180 градусів.

Потім прибрала кришку і знову відправила нудитися ще на 1 годину.

Ось і все, смачне, єврейське блюдо хамін готово! Смачного!