Голець рецепти приготування
Голець відноситься до червоній рибі сімейства лососевих. Розрізняють декілька різновидів гольця в залежності від їх місця існування: струмкової, озерний і озерно – струмкової, саме від середовища проживання і залежить колір риби. Але самою головною відмінністю цієї риби від інших видів риб є відсутність луски. На дотик риба здається майже голою, за що її і назвали – голець. Проте, цю особливість дуже люблять кулінари, рибу не потрібно чистити і вона дозволяє отримати гарну і хрустку шкірку після смаження. А ще на тілі риби веселі цятки, схожі на горошки. У порівнянні з лососем голець не такий вже і жирний, але і не сухий. Саме тому через невеликий жирності голець не такий частий гість на наших столах, а дарма! При правильному приготуванні та дотриманні тривалості теплового режиму цієї рибку не позичати соковитості і ніжності.
Рецепти з гольця різноманітні. З гольця можна приготувати масу смачних страв, його можна просто смажити, тушкувати, приготувати в духовці, мультиварці або ж на грилі.
Найпростішим блюдом з гольця є вуха, але ми б хотіли поділитися з вами рецептами приготування запеченого гольця на грилі або в духовці. Саме запеченої рибі віддається більше переваг.
Мені на прилавку зустрівся вдалий середній розмір гольця, довжиною 40 см. Вдалий, тому що мені нічого зайвого не потрібно було з гольцем робити, тільки замаринувати з цибулею, посолити або полити соєвим соусом. По довжині голець як підходив під мою грати для гриля і барбекю.
Вже давно відкрито сезон пікніків, тому не слід відкладати в довгий ящик покупку даної рибки, для того щоб порадувати себе і близьких ароматним блюдом з корисного гольця. Запечена голець можна вважати справжнім делікатесом, для приготування риби на грилі можна використовувати як цілу тушку, так і стейк або філе.
Голець
рецепти приготування смачної запеченої риби
Для приготування гольця на грилі (на багатті) вам буде потрібно наступні інгредієнти:
Складові:
- Голець – по числу їдців, 1 риба на 1 людину,
- Сіль – за смаком або соєвий соус – 100 мл на 4 середніх рибини,
- Цибуля ріпчаста – 3-4 штуки,
- Оливкова олія – 2 ст. ложки,
- Чорний мелений перець за смаком,
- Спеції для риби,
- Лайм – 2 штуки.
Процес приготування:
Для початку слід випатрати тушку риби і промити її (мені попався вже потрошений голець), за бажанням можна видалити хвіст і голову, але я цього не робила, що б все соки залишилися в рибі. Потім обсушуємо кожного гольця паперовою серветкою.
Тепер займемося приготуванням маринаду. Для цього змішуємо соєвий соус з оливковою олією, перемішуємо вилочкою до однорідної маси. Потім додаємо чорний мелений перець, і сік, вичавлений з одного плоду лайма. Сіль відсутня в цьому рецепті, так як соєвий соус заповнить її відсутність повністю. При виключення соєвого соусу з рецепта – солити за смаком.
Цибулю ріжемо півкільцями і злегка пам’ятаємо руками, щоб виділився сік. Потім цибулю відправляємо до риби і заливаємо отриманим маринадом підготовлені тушки гольця, залишаємо маринуватися в прохолодному місці на 20 – 30 хвилин.
Промаринуватися рибу викладаємо на спеціальні грати для гриля, зверху злегка скроплюємо соком лайма, притискаємо другий гратами і відправляємо рибу на гриль. Шматочки цибулі з гольця потрібно зняти, щоб він не пригорає.
Обсмажуємо рибу з кожного боку не більше 10 хвилин.
Один екземпляр гольця був великим і на решітку не вміщувався, довелося готувати його на двох шампурах, як на рожні.
Шашлик з гольця знімаємо з решітки і за бажанням сервіруємо часточками лайма, і свіжою зеленню.
Є ще один прекрасний рецепт приготування гольця на грилі:
Голець на грилі фарширований
Для приготування фаршированого гольця на грилі (на багатті) вам буде потрібно наступні інгредієнти:
- Голець (з головою) – 1-2 тушки,
- Рослинна олія (рафінована) – 1 ст. ложка,
- Лимон – 5 часточок,
- Помідори (середні) – 2 штуки,
- Шпинат (свіжий) – 50 грам,
- Часник – 2 зубчики,
- Сіль і чорний мелений перець за смаком.
Приготування фаршированого гольця на грилі (на багатті)
Тушку риби слід випатрати і ретельно промити в холодній воді. Потім натерти сумішшю з чорного меленого перцю, натираємо тушку всередині і зовні. Потім поливаємо рослинним маслом всю поверхню рибки.
Тепер приготуємо начинку. З помідорів слід зняти шкірку, для цього робимо невеликі надрізи на помідорі і обдаємо їх крутим окропом, після знімаємо акуратно шкірку. Томати потрібно нарізати дрібними кубиками. Шпинат теж ріжемо дрібно, а очищені зубчики часнику дуже дрібно рубаємо. Томати, шпинат і часник перемішуємо і отриманою сумішшю фаршируємо гольця.
Потім перекладаємо рибу на спеціальні грати і готуємо на мангалі по 10 хвилин з кожного боку.
Подавати фаршированого гольця можна як самостійну страву, так і з обсмаженими на грилі овочами, також сервіруємо готову рибку часточками лимона.
Ну, а якщо ви не любите такі складні начинки, то пропонуємо вам начинку для фарширування риби простіше, але не менш смачну. Для начинки потрібно порубати по пучку свіжої зелені петрушки, кропу і базиліку. Додати лимон, який потрібно порізати тонкими часточками. Отриманою начинкою фаршируємо підготовлену тушку гольця (описано в попередньому рецепті). Поливаємо зверху рибку рослинним маслом, попередньо натер її сумішшю з солі і меленого перцю. Відправляємо на спеціальні грати для гриля (риби). Обсмажуємо рибу на мангалі з кожної сторони не більше 10 хвилин.
Голець запечений в духовці
Для того щоб приготувати гольця в духовці вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Голець – 1 тушка,
- Лимонна цедра – 2 ст. ложки,
- Вершкове масло – 2 ст. ложки,
- Рослинна олія (без запаху) – 2 ст. ложки,
- Сіль і білий мелений перець за смаком.
Приготування запеченого гольця в духовці
Для початку потрібно випатрати рибу, потім відрізати голову, хвіст і плавники. Після ретельно промити під струменем холодної води. Далі ретельно обсушуємо тушку і натираємо сумішшю з солі і білого перцю, так риба стане більш ароматною.
Розм’якшене вершкове масло змішуємо з лимонною цедрою, для цього найкраще використовувати вилку.
Рибу викладаємо в глибоку форму, яку попередньо змастили олією, зверху на рибу викладаємо лимонне вершкове масло, розрівнюємо. Форму накриваємо фольгою і відправляємо в розігріту до 180 ° градусів духовку на 15 – 20 хвилин.
Виймаємо форму з духовки і знімаємо фольгу, потім відправляємо рибу під гриль на 10 хвилин.
Запеченого гольця можна сервірувати свіжою зеленню і овочами, і подавати на стіл.
За цим рецептом можна приготувати гольця на багатті, ніжне м’ясо набуває легкий аромат димку, що робить його ще смачніше і ароматні.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!