Літо! Велика кількість соковитих і спілих ягід і фруктів, і саме час запасатися вітамінами на зиму. Кращий варіант: їсти якомога більше сезонних фруктів (а чому б влітку взагалі не перейти на сироїдіння?). Соковита полуниця, малина, агрус, червона і чорна смородина, кавуни, дині, персики, вишня і черешня – це лише короткий список смачних сезонних ягід і фруктів.
Не забувайте і про те, що в літній час краще всього робити заготовки на зиму. І ми говоримо не тільки про консервацію, а й про замороження свіжих овочів, зелені або ягід, що дозволяє зберегти в них максимальну кількість корисного. Наприклад, полуниця в солодкому сиропі на зиму залишиться майже такою ж яскравою, соковитою і цілющою, як і в свіжому вигляді.
Отже, ви вже наїлися стиглих ягід, заготовили їх на холодну пору, залишилося тільки побалувати себе чимось особливо смачним. Наприклад, приготувати вегетаріанське желе з полуниці на агар-агар. Агар-агар – це рослинна заміна тварині желатину, агар має більш виражений желирующий ефект, до того ж, при його виробництві ніхто не страждає.
На основі агару можна приготувати будь-яку ягідне, фруктове і навіть молочне желе (в тому числі на мигдальному, кокосовому, кунжутному молоці).
Що нам знадобиться:
- 300 м стиглої і солодкої полуниці
- 40 г цукру
- 2 м порошку агар-агар
- 250 мл. питної води
- 1 ст. л. соку лимона
- 1 ст. л. меду
Як приготувати полуничне желе без желатину
Полуницю перебрати, видалити «хвостики», помити під проточною водою і обсушити рушником, щоб видалити крапельки води. Покласти в чашу блендера або кухонного комбайна, влити сік лимона і збити в пюре.
В окремому посуді змішайте воду з цукром, почекайте поки цукор розчиниться. Додайте агар-агар і поставте каструльку на плиту. Варіть на мінімальному вогні протягом 2 хвилин, стежте за тим, щоб не було сильного кипіння.
Зніміть з вогню, додайте мед, добре перемішайте. Влийте полуничну масу. Намагайтеся заважати акуратно, щоб не утворювалися бульбашки.
Розлийте желе з полуниці в стакани або в силіконові формочки і поставте в холодильник на кілька годин.
Застигле полуничне желе на агарі прикрасьте свіжими ягодами, листочками м’яти або рослинними вершками. Смачного!