Мало хто знає цю рибку, але повірте, пелядь дуже смачна, причому не так важливо в якому вигляді ви її їсте. Вікіпедія дає ще цієї рибі назву сирок, належить вона до сімейства лососевих, роду сигів. Водиться в чистих річках або озерах. Довжина цієї рибки може досягати 40 см, а от вага варіюється в залежності від її віку. Так, доросла трирічна пелядь може досягти ваги в 3 кг. Ми завжди купували невелику рибу, тепер розумію, що це були молоді особини.
Рецепти з пеляді вельми різноманітні. Моя мама маринує цю рибу, пече з нею пироги і просто смажить на сковорідці. А ось тато іноді балує нас копченої пелядь, Боже яка це краса!
Я як справжній шанувальник риби ніяк не могла себе утримати і приготувала смажену пелядь. Просто, швидко і смачно.
смажена пелядь
Складові:
- Пелядь – 1 кг,
- Сіль за смаком,
- Чорний і червоний мелений перець за 1 щіпці,
- Лимонний сік – 1,5 ч. Ложки,
- Рослинна олія (рафінована),
- Борошно пшеничне для панірування.
Процес приготування:
Для початку потрібно очистити рибу. Знімаємо з неї луску, ножем або спеціальним пристосуванням. Видаляємо нутрощі і відрізаємо голову, не забуваємо витягти зябра. Решта рибні голови я використовувала для приготування смачної і наваристою юшки. Тепер кожну пелядь потрібно розрізати на дві частини, так вона краще прожарітся. Хоча можна смажити рибу і цілком, адже вона не така велика.
Підготовлені шматочки пеляді потрібно посолити, посипати перцем, скропити лимонним соком. Все перемішати і дати трохи постояти, не більше півгодини. За цей час риба просочиться спеціями і сіллю і стане ще більш ароматною. У сковорідку наливаємо рафінована рослинна олія і розігріваємо його.
Сирка паніруємо в борошні. Потім викладаємо на сковорідку з розігрітою олією. Обсмажуємо з двох боків до золотистої скоринки на середньому вогні. Так як м’ясо у пеляді дуже ніжне, смажиться вона досить швидко. Я люблю їсти гарячу смажену рибу і вам раджу зробити так, якщо знайдете пелядь. Прикрасьте рибку свіжою зеленню, і подайте до столу.
А ще можна зробити запечену пелядь з картоплею в духовці. Теж швидке блюдо, але це вже інша історія.
За фото і рецепт смачної риби дякуємо слов’яни.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!