Ханум 2 рецепта



Пропонуємо Вам сьогодні приготувати традиційне узбецьке блюдо: ханум або парової рулет з фаршу. Ханума, Ханон, Хунан, хунон, ледачі манти – все це назви одного й того ж рулету з фаршу на пару.
Незважаючи на незвичну назву, готується ханум дуже швидко, не дарма ця страва називається швидкі або ліниві манти, адже по суті компоненти в рецепті у них одні ті ж. Ось тільки зробити ханум набагато легше.

Смачні, соковиті манти люблять все, але їх приготування займає так багато часу! Особисто я ліплю манти зрідка по вихідним або у відпустці, хоча дуже хотілося б радувати родину цією стравою частіше. Напевно так було б завжди, але на щастя я натрапила на цікавий рецепт, за яким пропонувалося приготувати ханум з фаршем і картоплею або, по-іншому, ледачі манти.

Ханум рецепт з фото

ханум

Рецепт зацікавив мене відразу, адже в описі було сказано, що на смак це справжнісінькі манти. Та й зовні схожість була очевидна! А ось процес приготування набагато простіше і займає в два, а то і в три рази менше часу. Тепер побалувати рідних і приготувати манти, нехай і ледачі, я можу навіть після роботи.

як приготувати ледачі манти з картоплею і м’ясом

тісто:

  • 500 г борошна,
  • 1 яйце,
  • 0,5 склянки холодної води,
  • 3 ст. ложки рослинної олії,
  • 1 неповна ч. Ложка солі.

начинка:

  • 500 г яловичого або баранячого фаршу,
  • 3 шт. картоплі,
  • 2 шт. ріпчастої цибулі,
  • сіль,
  • перець.

додатково:

  • 100 г вершкового масла

У миску просіваємо всю муку, додаємо одне куряче яйце, а також сіль, воду і рослинне масло. Руками замішуємо досить туге тісто на ханум.

Як приготувати ханум

Скачує тісто в кулю і ненадовго залишаємо осторонь, буквально на 15-20 хвилин.

Куля з тіста

За цей час приготуємо картопляно-м’ясну начинку. Для цього картоплю ретельно вимиємо, очистимо від шкірки і нарізаємо досить дрібним кубиком. Дрібно наріжемо очищену цибулю. Додамо овочі до говяжьему фаршу.

Картопляно-м'ясна начинка

Додамо сіль, перець за смаком, ретельно змішаємо всі наявні інгредієнти для начинки.

Фарш сіль перець

«Відпочиле» тісто на робочій поверхні тонко розгортаємо. Чим тонше вдасться розкачати пласт, тим ханум вийде ніжніше і смачніше.

розкачане тісто

На розкачане тісто викладаємо всю начинку і рівномірно розподіляємо її по всьому пласту.

начинка тісто

Акуратно починаємо закручувати корж з начинкою в щільний рулет. В кінці надійно защипуємо край і кінці рулету, щоб в процесі приготування не вилився сік.

Коржик з начинкою в рулет

Ємність для приготування на пару змащуємо невеликою кількістю рослинної олії і викладаємо в неї рулет. Готуємо ханум на пару протягом 50-60 хвилин. Таким чином, його можна приготувати як в мантоварке, так і в мультиварці.

Ханум на пару

Готовий ханум перекладаємо на блюдо і рясно змащуємо вершковим маслом.

Готовий ханум масло

Перед подачею на стіл розрізаємо ще гарячий рулет з м’ясом і картоплею на порційні шматки. Так і виглядають наші ледачі манти, які за смаком нітрохи не поступаються справжнім! Смачного!

ханум рецепт

Автор рецепта і фото: Регіна.

Рецепт № 2

Ханум з фаршем з м’яса

ханум

Так само як і на манти замішується прісне тісто, потім воно розкочується в один великий пласт. Погодьтеся, це набагато швидше, ніж зробити безліч маленьких коржиків.
Начинка розкладається рівним шаром і все згортається в рулет. Ханум може бути не тільки м’ясним. Начинку можна приготувати не тільки м’ясну, в хід можна пустити фарш, картоплю, гарбуз, капусту, рибу, сир, сухофрукти.
Так само як і манти, ханум потрібно варити на пару, для цих цілей можна використовувати пароварку, мантоварку або мультиварку.

Складові:

Для тесту:

  • Борошно – 1,3 – 1,5 кг.
  • Вода – 700 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 1,5 ч.л.

Для фаршу:

  • М’ясо (м’якоть) – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста (в фарш) – 3 шт.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний (або суміш перців) – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста (для начинки) – 6 шт. (Приблизно 600 гр.)
  • Зелень (я використовувала петрушку) – 1 пучок.

Для подачі:

  • Кетчуп (я використовувала домашній),
  • зелень,
  • Часник – 3 зубчики,
  • Сметана.

Процес приготування:

Почнемо готувати ханум з замішування тіста, тому що йому ще потрібен час для набухання клейковини. Сьогодні тісто я робила вручну. Його можна також замісити за допомогою хлібопічки, але в такому випадку для Ханума, як і для пельменів або мантів після замісу тіста в нього ще потрібно вручну трохи підмішування борошна, щоб воно стало покруче і не розпливалося.

Рецепт тіста ханумНа стіл просіюємо гіркою борошно, робимо в середині великою ложкою поглиблення, вбиваємо яйце, всипаємо сіль, наливаємо воду і поступово починаємо ложкою замішувати тісто.

Тісто на ледачі мантиКоли вся вода з’єднається з борошном, починаємо місити тісто руками, підсипаючи потихеньку борошна. Заміс робити до отримання крутого і еластичного тіста. Тісто на ханум готове – накриваємо його серветкою і даємо трохи відпочити.

У цей час ми займаємося приготуванням фаршу. М’ясо ретельно промиваємо, відокремлюємо від пленочек і жилок, нарізаємо на шматочки і прокручуємо через м’ясорубку з частиною цибулі і часником або дрібно рубаємо все інгредієнти ножем. У мене м’ясо було з прошарками жиру, тому я не додаю в фарш сало. Якщо у вас м’ясо не жирне – додайте у фарш прошарків або подрібнене заморожене масло. В отриманий фарш додаємо яйця, сіль, перець і ретельно перемішуємо.

Що залишився лук нарізаємо півкільцями або кубиками, подрібнюємо дрібно зелень, додаємо в фарш для рулету і ще раз добре перемішуємо.

Підготувати пароварку, мантоварку або мультиварку для приготування Ханума, щоб потім можна було відразу укладати м’ясні трояндочки на піддони.

Тісто на рулетВід тесту відрізаємо шматок і розгортаємо качалкою в тонкий овальний пласт. Товщина тесту повинна бути не більше 3 мм.

Рулет з фаршемНа тісто викладаємо підготовлений фарш і розрівнюємо рукою або за допомогою вилки. На дальній від вас край фаршу потрібно не доповісти приблизно на 2-3 см, для того щоб потім заліпити рулет.

ханум рецептКоли фарш розподілили, починаємо щільно закручувати рулет по широкій стороні. Власне, на цьому процес можна було б і зупинити, укласти рулет в пароварку і варити на пару до готовності.

ханум фотоАле я пішла далі і вирішила зробити з нього трояндочки.

м'ясні трояндочкиРулет з фаршем розрізаємо на шматочки товщиною 3-4 см і відразу укладаємо на піддони пароварки. Занадто щільно не варто укладати трояндочки, так як при варінні вони трохи збільшаться.

Рулет на паруСьогодні щоб приготувати ледачі манти, я використовувала електричну пароварку з пластиковими піддонами. Їх годі й змащувати для приготування трояндочок. Коли все рулетики укладені, виставляємо час (35-40 хвилин) і натискаємо старт.

В цей час приготуємо соус для подачі Ханума. У кетчуп (домашній або магазинний) видавлюємо через прес часник і додаємо дрібно порізану зелень петрушки або кінзи. Все добре перемішуємо – соус готовий.

ледачі мантиКоли пароварка вас сповістить про готовність трояндочок, обережно відкриваємо кришку і викладаємо наші рулетики на тарілочки. Ханум в даному виконанні виходить більш соковитим і привабливим на вигляд, ніж розрізати рулет приготований на пару цілком.

Рулет з фаршуПодавала смачні ледачі манти зі сметаною і смачним томатним соусом. Вийшло дуже смачно, красиво, ситно і головне досить швидко.

За рецепт і покрокові фото приготування узбецького страви ханум дякуємо Світлану Бурову.

Готуйте з задоволенням для своїх коханих разом з хорошими рецептами!

Приємного вам апетиту!