Сильно любите випічку з дріжджового тіста, але не любите возитися з опарою і чекати поки тісто підніметься? Ми вам розповімо, як відхилившись від традиційного способу приготування тіста опарним способом, приготувати будь-яку дріжджову випічку без опари, як солодку, так і несолодке.
Французьке або хрущовський тісто
Це тісто також носить кілька назв, серед них: французьке і нестаріюче тісто.
Цікавою особливістю є те, що готове тісто можна зберігати в холодильнику тривалий час, і воно не втратить своїх смакових якостей. Випічка може зберігатися довгий час, залишаючись м’якою і смачною, швидше за все, через це до тесту і приклеїлася назва нестаріючого. Неважливо, що ви приготуєте з цього тесту: пиріжки, пироги, булочки, рулет, головне, що воно завжди вдається!
Рецепт дріжджового хрущовського тесту дуже простий, беріть на олівець і балуйте своїх домашніх.
Складові:
- Борошно пшеничне – близько 4 склянок,
- Молоко коров’яче або вода – 1 стакан,
- Цукровий пісок – 4 ст. ложки,
- Сіль – ½ ч. Ложки,
- Маргарин або вершкове масло – близько 200 грам,
- Яйця курячі – 1 штука,
- Дріжджі сухі швидкодіючі – 11 грам.
Процес приготування:
Хрущовське тісто в хлібопічці можна замісити для швидкості його приготування. Для цього відповідно до інструкції до вашої хлібопічки, закладіть всі інгредієнти і потрібний режим замісу.
А перед вами докладний покроковий фото рецепт ручного замішування.
Розтопіть маргарин або вершкове масло, остудіть. Або заздалегідь дістаньте їх холодильника і дочекайтеся розм’якшення.
Масло з’єднуємо з сирим яйцем.
Злегка підігрійте воду або молоко (рідина не повинна бути гарячою, інакше дріжджі загинуть!). Надішліть в чашку з маслом і яйцем.
Просійте борошно і змішайте її з дріжджами.
У борошно з дріжджами додаємо цукровий пісок, сіль і рідку яєчно-масляну суміш. Замішуємо м’яке і еластичне тісто.
Готове тісто скачайте в кульку.
Помістивши в поліетиленовий пакет, відправте в холодильник на кілька годин, мінімум на 1 годину. Пакет зав’язувати не потрібно.
Це тісто не боїться холоду, через деякий час воно збільшиться в об’ємі, не дивлячись на те, що буде холодильнику.
Не бійтеся експериментів, нехай вони завжди будуть вдалими!
Ось такий моя велика булка у вигляді квітки була на зрізі. М’якуш дуже м’який, трохи маслянистий від здоби. І обов’язково спробуйте спекти з нього пиріжки, рекомендую!
Приємного вам творчості з тестом!