Хумус в домашніх умовах

Багато кулінари стверджують, що хумус це виключно грецька закуска, але на сьогоднішній день багато кухні світу претендують на право називати хумус саме їх національної закускою. Наприклад, Туреччина, Сирія, Кіпр, в загальному, Країни Близького Сходу. Але я не буду заглиблюватися в ці суперечки, а просто розповім, як можна приготувати цю чарівну, можна навіть сказати шовкову за смаком пасту з нуту в домашніх умовах.

Хумус рецепт в домашніх умовах

Але для початку скажу, що нут це дуже корисний продукт, в ньому міститься значна кількість рослинного білка і заліза, що робить нут незамінним продуктом для харчування в пост або під час дієти.

Нут можна готувати з різними добавками, і саме від цього і буде залежати смак готового хумус. Я вирішила додати до складу інгредієнтів часник, що зробить мою закуску ще більш ароматною.

Про час приготування хотілося сказати, що готується хумус дуже швидко в скороварці, головне заздалегідь відварити нут, а ще раніше його потрібно замочити, але про все по черзі.

Для того щоб приготувати хумус вам будуть потрібні

Складові:

  • Нут (сухий) – 300 грам,
  • Часник 3 – 4 зубчики,
  • Кунжут (білий) – 50 грам,
  • Оливкова (або будь-яку рослинну рафіновану) масло 3 – 4 ст. ложки,
  • Лимонний сік – 2 ст. ложки,
  • Червоний мелений перець, чорний мелений перець, паприка солодка мелена, мелений коріандр – всього спеції ½ ч. Ложки,
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Скільки замочувати нутОтже, спочатку займемося нутом. Нут або турецький горох, його потрібно заздалегідь замочити в теплій воді, звичайно, попередньо ретельно промивши і по потребі перебравши. Нут замочуємо на всю ніч (або 10 – 12 годин). Я вам розповім невеликий секрет, нут після варіння буде значно м’якше, та й варитися буде швидше, якщо при замочуванні в воду додати трохи харчової соди, досить пару пучок. Але тільки не забудьте потім добре промити нут перед варінням.

Нут в хумус в мультиварціТурецький горох я буду готувати в мультиварці – скороварці Юніт (потужність 900 Ватт). Перекладаю замочений заздалегідь нут, заливаю водою, щоб вона повністю покривала горох і на 3 – 5 см була вище за нього. Потім закриваємо кришку мультиварки і клапан випускання пари. Вибираємо програму «Бобові», виставляємо час 20 хвилин. Чекаємо, коли пролунає звуковий сигнал, що сповіщає про те, що все готово. Будьте обережні при відкритті кришки скороварки. У скороварках спочатку потрібно відкрити клапан і дочекатися поки пар вийде.

У звичайних Мультиварки без функції скороварки нут для хумус потрібно варити до стану, коли він стане м’яким, і його без зусиль можна розчавити в руках. Зазвичай це робиться на програмі «Бобові» або «Гасіння». Залежно від сорту цієї бобової культури час варіння може бути в інтервалі від півтора до 5 годин.

Рецепт хумус з нутуВарена нут витягаємо з води і охолоджуємо.

кунжут смаженийПоки горох остигає, займемося приготуванням кунжутної пасти. Звичайно, в ідеалі, якщо вона готова, але і вдома можна зробити не менш ароматний аналог. Для цього обсмажуємо кунжут на сухій сковорідці до красивого золотистого кольору. Будьте уважні, кунжут швидко засмажується, тому рекомендую постійно його помішувати та зменшити вогонь до мінімуму.

Хумус з кунжутомПерекладіть обсмажену кунжут в глибоку ємність (у мене пластиковий контейнер) і за допомогою блендера перемелює його в однорідну масу. Я не стала повністю перемелювати його, мені подобається, коли в випічці зустрічається цілий кунжут, тому вирішила залишити трохи цілих насіння і в цій закусці.

Кунжутна паста для хумусПотім в кунжут заливаємо олію, додаємо спеції і пропущений через чеснокодавку очищений часник. Знову використовуємо блендер і перемелює інгредієнти до однорідної маси.

Пюре з нутуОстиглий нут також перемелює блендером до стану пюре.

Нут кунжутове пастаТепер залишилося з’єднати дві маси: кунжутну і Нутовая пюре. Я все змішала все тим же занурювальним блендером. Готовий хумус повинен трохи постояти, охолонути. Дамо можливість з’єднатися всім ароматам і смакам між собою.

Хумус рецепт з нуту в мультиварці скороварціДомашній хумус перекладаємо в невелику чашку, поливаємо рослинним маслом і прикрашаємо на свій смак. А так, не забудьте присипати зверху хумус гострим червоним перцем, це додасть йому особливий пікантний смак і аромат. Хумус в його краях прийнято їсти з коржем питою. А ви можете подавати його з грінками або сухариками, а ще смачний хумус зі шматочком свіжого домашнього хліба.

Смачного!

Автор рецепта і фото Славяна.

Готуйте смачні і корисні страви з нашим сайтом хороших рецептів!