Хворост – просте в приготуванні і дуже смачне блюдо з тіста. При всій своїй невитіюватість випічка тимчасово пропишеться в списку улюблених десертів ваших рідних і друзів. Цією солодкістю з однаковим задоволенням будуть ласувати і діти, і дорослі.
Існує безліч варіацій рецептів хмизу. Ми ж пропонуємо вашій увазі рецепт хмизу на сметані. Його можна приготувати, з огляду на невибагливість компонентів, з того, що в більшості випадків є на кухні у будь-якої господині.
Хворост на сметані
Складові:
- Сметана – 100 гр.,
- Яйця – 4 штуки,
- Сіль – щіпка,
- Сода на кінчику ножа,
- борошно,
- Рослинна олія (рафінована),
- Цукрова пудра для посипання,
- Ванілін (за бажанням).
Процес приготування:
У посуд розбийте яйця і збийте їх вінчиком або ж міксером.
Після додайте туди сметану і ще раз збийте. Далі слід додати соду (як зазначено в списку інгредієнтів) і дрібку солі.
Після цього отриману суміш потрібно добре перемішати. Звертаємо вашу увагу на те, що цукор туди додавати не слід, оскільки на заключному етапі приготування, хмиз буде посипатися цукровою пудрою.
Отже, наступний етап. Необхідно додати в нашу яєчно-сметанним суміш попередньо просіяне борошно,
щоб вийшло тісто густої консистенції, з якого можна скачати грудку.
Тісто для хмизу має полежати близько півгодини, щоб розбухла клейковина, потім приступати до виготовлення хмизу. Відзначаємо, що основа повинна бути досить м’якою, але не прилипати до рук. У разі ж, якщо це відбувається, слід використовувати додаткову порцію борошна, а так само посипати нею поверхню столу.
Тісто розділіть на частини і кожну з них розкачати качалкою в тонкий пласт. Кожен пласт наріжте довгими смужками, а кожну смужку поділіть на злегка витягнуті ромби.
У центрі кожного ромба зробіть надріз і виверне через нього одну зі сторін заготовки. У вас повинні вийти фігурки як на фото.
Якщо в процесі нарізування тесту ви будете використовувати дисковий ніж для фігурної нарізки, то в фіналі ваше блюдо буде не тільки приголомшливо смачним, але і виключно естетичним.
Далі справа за малим. Наливаєте в сотейник або каструлю рослинне масло і чекаєте, поки воно розжариться. Після цього викладаєте туди хмиз, при цьому стежте, щоб масло покривало фігурки повністю. Обсмажте з обох сторін до набуття ними золотистого кольору.
Якщо ви готуєте страва не на газовій, а на електричній плиті, регулюйте температуру таким чином, щоб хмиз не надто зажарився і не залишився сирим усередині.
Гарячий смажений хмиз слід викласти на паперові рушники, щоб видалити зайве масло. Після це перекладіть його на блюдо і посипте цукровою пудрою. Якщо додасте в цукрову пудру трохи ваніліну, то аромат солодощі буде більш вираженим.
М’який хмиз готовий, насолоджуйтеся! Ця солодка випічка стане родзинкою будь-якого чаювання і принесе з собою затишок і запах з дитинства.
Поради господині
Як ви думаєте, що можна ще приготувати з такого хмизу крім вище описаного варіанта? Звичайно ж, торт. Наприклад, «Мурашник». Варто тільки поламати печиво на дрібні шматочки, оформити в відповідну форму за допомогою вареного згущеного молока, а зверху посипати тертим шоколадом і горіхами. Дайте торту час просочитися і охолодитися. Мурашник з хмизу готовий!
Так само це тісто можна використовувати, як основу для торта з заварним кремом. А можна приготувати солодкість під назвою «Чак-чак», просочивши дрібний хмиз медом, карамеллю або розплавленим ірисом. Як бачите, варіантів багато.
Смачного!