Кабачки в томатній пасті на зиму – відмінний варіант простої домашньої заготовки! Зазвичай все заготовляють мариновані кабачки, нарізаючи овочі на невеликі шматочки, а потім додають спеції за смаком і заливають розсолом, така закуска виходить смачною, соковитою, овочі в ній залишаються хрусткими і трохи водянистими. Таке можна назвати звичайним, стандартним рецептом.
Але сьогодні я хочу запропонувати заготовити кабачки в томатній пасті з часником на зиму, це займе трохи більше часу, зате і смак виїгришней! Кабачки просочуються томатним соком, виходить густе, ароматне «рагу», яке смачно подавати до будь-яких гарячих страв, гарніру – і каш і просто смаженого / відварного картоплі і навіть приємно просто намазати на підсмажені тости.
Якщо ви шукаєте ще більше рецептів консервації з цим овочем, тоді раджу приготувати кабачки як ананаси (солодкий десерт зі смаком ананасів) або зробити класичну кабачкову ікру, що за смаком нагадає вам ту саму ікру з дитинства, яка готувалася за ГОСТом.
Складові:
- Кабачки – 2.5 кг;
- Вода – 500 мл;
- Паста томатна – 4 ст. л .;
- Цукор – 180 гр;
- Оцет 9% – 60 мл;
- Олія – 200 мл;
- Часник – 1 головка;
- Сіль – 2 ст. л.
Вихід – 3,5 літра.
Корисні поради:
- Готуйте закуску з молодих кабачків, коли їх шкірка ще зелена і тонка, а м’якоть пружна. Можна брати овочі-переростки, головне, щоб їх насіння не були великими, а м’якоть залишалася білого кольору (без жовтизни).
- вибирайте томатну пасту, а не соус, в якому можуть бути інші інгредієнти, крім томатів. Хто знайомий з пастою «Чумак», можете сміливо її використовувати.
- Закуску можна розбавити і іншими інгредієнтами: морквою або солодким перцем. Спробуйте в кілька баночок додати ці овочі, а потім порівняти смак, що вам більше сподобається.
- Стерилізувати банки можна не тільки на пару над каструлею, а й в духовці або в мікрохвильовій печі. Мікрохвильова піч – найзручніший варіант, так як в літню спеку, самий розпал заготовок, духовка або плита сильно нагріває приміщення, а ось з мікрохвильовою піччю ніяких проблем немає.
- Кабачки в томатній пасті нагадують за смаком овочеве лечо. Таку закуску можна їсти холодної, а можна додати в зимові супи або рагу, що додасть літні нотки страви.
Мариновані кабачки з томатною пастою на зиму – рецепт з покроковими фото
Готуємо кабачки. У мене свої овочі, домашні, хоч вони і виглядають трохи переросли, однак всередині все ще пружні і молочні, тому цілком годяться для закрутки. Промиваю овочі, видаляю хвостик.
Нарізаю на кільця, а їх потім ще на 4 частини, як на фото.
А ось мій домашній часник, молодий встиг. Часточки очищаю і подрібнюю ножем.
Складаю кабачки і подрібнений часник в глибоку каструлю.
Туди ж додаю воду, сіль, цукор, томатну пасту. Гарненько перемішую і ставлю варитися на 30 хвилин на середній вогонь. Через цей час вливаю оцет і варю ще 5 хвилин.
Поки овочі киплять в каструльці, можна простерилізувати банки, попередньо промивши скло содою або миючим засобом.
Розкладаємо кабачки в томатній пасті по банкам.
Відразу ж закочує. Як охолонуть, можна віднести баночки в льох або поставити в темне місце на зберігання.
Смачного!