Приготувати котлети з геркулесових пластівців з кабачком мене надихнув ось цей ось рецепт вівсяних котлет від нашої передплатниці Юлії С.
Я подумала про те, що вівсянка – це зовсім зимовий варіант, то час, коли зовсім мало свіжих овочів і доводиться використовувати імпортні дорогі овочі, заморозку або придумувати рецепти з сезонними продуктами. А поки на дворі осінь і кабачки в достатку, та й ціни зовсім копійчані, на думку прийшов новий рецепт, в якому я поєднала пісні геркулесові котлети з рецептом кабачковий оладок. Як завжди, блюдо без яєць, крім того, я практично не використовувала борошна, її роль виконали вівсяні пластівці.
Як приготувати овочеві котлети без яєць
На сайті klassnie.ru є категорія, присвячена вегетаріанським котлет. Розділ включає в себе багато страв, які так чи інакше можуть нагадувати котлети, наприклад, овочеві млинці (готуються в формі котлет), крокети, фалафель, тефтелі і так далі.
Всі інгредієнти таких страв – вегетаріанські, а в більшій частині веганські: строго виключають яйця! З цієї причини не завжди котлети тримають форму, часто розпадаються. Я хочу відкрити вам свої секрети приготування смачних овочевих котлет (бобових, грибних і т. Д.):
- Правильна консистенція тесту – коли ви замішує «фарш» для пісних котлет, робіть його більш густим (як сметана). Якщо котлети розтікаються по сковороді і не хочуть смажитися, то помилка 100% криється в рідкому тісті: додайте трохи більше борошна або панірувальних сухарів і спробуйте знову.
- Якщо у вас погана сковорідка, то котлети будуть прилипати, в результаті їх не вийде перевернути, блюдо буде зіпсовано. У мене вдома є дві сковороди: мармурова і чавунна. На сковороді з мармуровою крихтою, на жаль, посмажити млинці або котлети не виходить, як би я не намагалася. А ось на чавунній все тримає форму і не липне.
- Коли ви «економите» рослинне масло (можливо, хочете зробити менш калорійне і більш корисне блюдо), котлети погано смажаться і гірше прожарюються всередині. Налийте побільше масла в сковороду, приготуйте котлети, а потім викладіть їх на серветки, щоб папір ввібрала жир. Так ви позбавитеся від смаженого масла і приготуєте все смачно.
Тепер у вас точно вийде посмажити овочеві котлети без яєць легко і без проблем. Перейдемо до рецептом!
Складові:
- 1 кабачок середнього розміру, натертий на крупній тертці
- така ж кількість вівсяних пластівців (наприклад, 1 ст. тертого кабачка до 1 ст. вівсянки)
- 1 маленька цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1/2 ч. Л. меленого коріандру або улюблені спеції
- сіль, чорний перець
- трохи борошна для панірування
Котлети з вівсяних пластівців з кабачком і спеціями
В першу чергу заливаємо вівсяні пластівці окропом. Не забудьте спочатку перебрати вівсянку, іноді в ній зустрічаються інші злаки, які набагато твердіше і не розварюються в окропі (чекайте повного розм’якшення).
Слідом натираємо на крупній тертці кабачок, солимо його і залишаємо на 10-12 хв., Щоб овоч пустив сік (який потрібно буде злити).
Ріжемо цибулю дрібним кубиком. Часник також, чи натираємо на тертці разом з кабачком.
Коли ви віджали воду від кабачка і пластівці розмокнули, можна «зібрати» фарш. В одному посуді змішуємо всі інгредієнти, не забуваємо додати спеції.
Якщо тісто густе – з нього легко зліпити котлетку (тоді у вас вийшло те, що потрібно). Якщо немає – додайте трохи борошна.
На розігрітій олії обсмажуємо котлети до рум’яної скоринки. У перший раз я взяла сковороду з мармуровою крихтою, на якій, не залежно від кількості масла, все прилипло.
Наступну партію я виклала на стару чавунну сковорідку, кабачкові котлетки швидко подрумянились і легко перекинулися на іншу сторону.
Буквально за 10-15 хв. я посмажила 2-3 порції смачних вівсяно-кабачковий котлет.
На противагу жаренному я приготувала овочевий салат з огірків, помідорів, свіжої зелені, який сбризнулі крапелькою лимонного соку.
Все готово, смачного!