Рубані котлети з грибів – блюдо, які легко приготувати, навіть незважаючи на відсутність яєць в рецепті. Виходять такі котлетки смачними й незвичайними. До речі, ті, хто не знає, з чого вони приготовані, ніколи не здогадаються, що в основі пісного фаршу – гриби.
Мені подобаються ці котлетки – вони відмінно поєднуються з салатом зі свіжих овочів, з картопляним пюре, і з кашами. А ще з ними добре робити бутерброди – чорний хліб, листочок салату, колечко огірочка і грибна котлети – справжній пісний бургер, який в силі оцінити не тільки вегетаріанці і ті, що постять. Краса!
Звичайно, на перший погляд може здатися, що приготувати пісні рубані котлети без яєць складно. Але це не так, якщо знати деякі моменти. Про них я і розповім в процесі опису рецепта. Якщо коротко, то грибний фарш (або подібний овочевий) потрібно замішувати з будь-якої крупою: гречкою, рисом, вівсяними пластівцями, манкою або з картоплею (толченкой). Це допоможе «склеїти» масу, грибні котлети зможуть тримати форму. Я пропоную використовувати вівсянку, так як у неї нейтральний смак, а ще вона надає м’якість, роблять більш ніжну структуру готового блюда.
Гриби підійдуть будь-які! Печериці і гливи – найдоступніший варіант, вони є в продажу в будь-якому овочевому магазині, їх не складно приготувати, неможливо отруїтися. Якщо у вас є можливість використовувати лісові гриби (і ви в них розбираєтеся!), То це буде ще кращий варіант, особливо смачні котлети з білих грибів, боровиків, груздів. Безумовно, підійдуть і вовнянки, лисички, маслюки, опеньки – будь-який їстівний вид, в якому ви точно не помилитеся. Кожна різновид «лісового м’яса» дає свій оригінальний смак, так що можна експериментувати щодня.
Складові:
- свіжі гливи – 300 г або 60 г сушених грибів;
- вівсянка – ½ склянки;
- майонез домашній – 3 ст.л .;
- сіль, перець – за смаком;
- борошно – 3 ст.л .;
- цибуля – 1 шт .;
- масло рослинне – для смаження
Як приготувати котлети з глив:
У глибоку миску виклала майонез.
Додала вівсяні пластівці. І тут важливий момент: вівсянка – це сполучна ланка, заміна яєць. Якщо ви берете вівсянку нешвидкого приготування, тобто ту, яку потрібно варити, а не просто залити окропом, то проваріть її.
У мене були пластівці швидкого приготування, які досить просто залити окропом і вони будуть готові. Вони размокают навіть від холодного кефіру, якщо їх залити. Тому я просто кинула їх до майонезу, перемішала і залишила хвилин на 10, щоб вони розмокнули і стали м’якими.
Всипала борошно. Для більшої користі я використовувала кукурудзяну.
Кинула сіль, перець.
Нарізала дрібно цибулю.
Перемішала і залишила ще хвилин на 10.
Тим часом помила гливи і дрібно порубала. Крупно різати їх не потрібно – інакше котлети будуть розвалюватися.
Виклала гриби в майонезно-вівсяну масу.
Перемішала.
У сковороді розжарила рослинне масло.І тут теж важливий момент: котлетну суміш потрібно викладати лише на розпечене масло, і викладати потроху, набирати менше столової ложки. Котлетки відразу повинні кипіти в маслі.
Коли вони подрумянились з одного боку, перевернула їх, і смажила з другої сторони.
Ось і все, смачні пісні котлети готові!
Смачного!