З давніх-давен в Середній Азії з кавунів варили мед. Згодом його почали варити на Дону. Кавуновий мед виходить шляхом уварювання соку кавуна в 5 – 6 разів, і дозволяє зберегти всі корисні властивості кавунової ягоди на зиму. Використовуйте кавуновий нардек при правильному харчуванні, алергії на бджолиний мед, в дитячому і дієтичному харчуванні. Калорійність меду невелика – трохи більше 110 калорій на 100 грам, тому він показаний при схудненні. Крім цього мед корисний при бронхітах і ларингіті, підвищує гемоглобін, підвищує імунітет, корисний при туберкульозі і онкологічних захворюваннях.
Кавуновий мед нардек рецепт з фото
В результаті виходить невелика кількість солодкого і ароматного меду. Він добре поєднується з випічкою, сирниками, млинцями та оладками. Для вгамування спраги можна розвести медок з водою. На відміну від бджолиного меду можете сміливо додавати нардек в тісто як підсолоджувач. З цього меду печуть знамениті сарептінскіе пряники. Кавунову солодкість добре додати в дитячий чай, ранкову кашу і сир.
Поради:
При охолодженні мед стає густішим. Недоварений мед може заграти. Переварений мед гірчить. Орієнтуйтеся по густоті остиглого меду.
Велика кількість меду може викликати порушення травлення.
Якщо у вас немає алергії на кавун, то можете сміливо вживати кавуновий мед.
Невелика кількість меду дозволено вживати хворим на цукровий діабет (порадьтеся з лікарем про дозуванні).
як приготувати мед з кавуна
Складові:
- кавун
Процес приготування:
Беріть тільки стиглий кавун.
Стиглий кавун наріжте на звичайні скибочки.
Видаліть корочку. Не економте, залишайте тільки червону м’якоть.
Подрібніть м’якоть, протріть через друшляк або відіжміть через марлю.
Отриману м’якоть додатково процідіть через дрібне сито.
Перелийте підготовлений сік в каструлю і варіть на сильному вогні до уварювання в 3-4 рази.
Невелика кількість соку зручно перелити в сковороду або товстостінну каструлю.
Через деякий час уварений сік почне пінитися. Це сигнал швидкої готовності меду. Помішуйте і перевіряйте готовність «на краплю». Крапля меду не повинна розтікатися на холодному блюдце.
Готову заготовку перелийте в стерильні баночки. Засукайте кавуновий мед на зиму стерильними кришками.
Такий десерт стане приємним і смачним доповненням в будні і свята.
Автор рецепта і фото: Ната Комарова.