Листковий хліб готується з дріжджового тіста без яєць і молока. Формується як довгий батон або багет і випікається в духовці. Його можна приготувати як солодким, так і солоним і вживати як в гарячому, так і холодному вигляді.
листковий хліб
рецепт листкового дріжджового хліба
У нас він відомий як кабардинский хліб, хоча рецепт листкового хліба з оливковою олією родом з жаркої Іспанії. Дуже простий у приготуванні, і зажадає від вас тільки достатньої кількості вільного часу.
Складові:
- борошно – 600 г;
- вода – 350 мл;
- сухі дріжджі – 1.5 ч.л .;
- оливкова олія холодного віджиму – 20 г;
- оливкова олія без запаху – 60 г;
- сіль – 1 ч.л.
Процес приготування:
Почнемо приготування хліба з опари. Для цього просійте в миску 100 г борошна додайте дрібку сухих дріжджів.
Влийте 100 мл теплої води, перемішайте вилкою.
Поставте підходити опару.
Вона буде готова, коли почне опускатися.
Для приготування основного тесту просійте борошно, що залишилося (500 г), додайте сіль, покладіть 1 чайну ложку дріжджів, перемішайте.
Зробіть поглиблення, налийте воду (250 мл), перемішайте.
Додайте оливкову олію.
Введіть опару.
Замісити тісто. В процесі замісу, можливо, необхідно буде додати воду або борошно. Тісто для домашнього хліба накрийте і залиште підходити на 15 хв.
Тепер дріжджове тісто необхідно розділити на дві однакові частини, краще зробити це за допомогою ваг. Обидві частини округлятимете. Основу накрийте і залиште підходити на 30 хвилин.
Після закінчення цього часу робочу поверхню присипте борошном і розкачайте тісто в прямокутник 30х25 см і товщиною приблизно 0,5 см.
Залиште для підйому на 15 хвилин. Поверхню пласта змастіть оливковою масло (30 г на один пласт). Допускається оливкова олія замінити кунжутним. З другим шматком повторіть те ж саме.
Поверніть тісто в рулет, краї защипніть. Викладіть листкові батони на пергаментний папір швом вниз.
Зверху зробіть дві насічки на деякій відстані один від одного, а потім проріжте їх майже до кінця, як на фото.
Залиште листковий хліб на деку на 1,5 години для розстоювання. Розігрійте духовку до 220-240ºС, нагрійте деко, перекладіть пергамент з хлібом на гарячий деко, поставте в духовку. На нижню полицю духовки поставте миску з водою. Випікати домашній хліб багет необхідно до золотистого кольору, готовий виріб має при постукуванні видавати глухий звук.
Як спекти смачний кабардинский хліб з дріжджового листкового тіста розповіла Марина, рецепт і фото автора.