Спекотного літнього дня хочеться лимонаду, морозива, або безалкогольного мохіто, але ніяк не ситної калорійної їжі. І потім виходить, що протягом дня ми їли солодке, фрукти та морозиво, і до вечора, коли спека трохи спала, ми починаємо посилено є. Такий режим харчування погано позначається на нашій фігурі, та й негоже йти спати після дуже ситної вечері. Є чудовий вихід в подібній ситуації – холодні супи. В Європі спекотної часом готують томатний гаспачо, в Албанії готують таратор, а у нас борщ і всіма улюблену окрошку. Саме її я пропоную зараз приготувати.
Окрошка на кефірі
простий рецепт річного супу з покроковими фото приготування
Основ у крихти безліч: квас, мінеральна вода, різні розсоли і кисломолочні продукти. Склад окрошки у кожної господині дуже сильно відрізняється – вона буває рибна, м’ясна, овочева, є навіть солодка фруктова окрошка.
Приступимо до приготування ситного, прохолодного і смачного холодного супу. На кефірі окрошка виходить густа, якщо цей варіант не всім подобається, включите ще в її рецепт мінералку.
Для двох порцій простий річної окрошки знадобляться:
Складові:
- 1 бульба картоплі,
- 1 невеликий огірок,
- 3-4 колечка сиров’яленому, копченої або вареної ковбаси,
- 1 куряче або 2 перепелиних яйця,
- 0,2-0,25 мл кефіру,
- зелень.
Процес приготування:
Вся принадність цього холодного супу окрошки полягає ось у чому. Всі продукти можна приготувати заздалегідь, напередодні або вранці того ж дня.
Відваримо і остудити картопля і яйця.
Бажано, щоб всі продукти для окрошки були однаково холодними, все-таки це холодний суп.
Картоплю очистити і нарізати великими кубиками. Огірок очистити від шкірки при необхідності, подрібнити ножем або на тертці, якщо приготувати потрібно дуже швидко. Варені яйця очистити і нарізати. Жовток можна нарізати крупно, а подрібнити дрібними кубиками. Ковбасу очистити, нарізати круглими пластинками, а потім подрібнити кубиками або тонкими брусками.
Продукти перемішати в зручній глибокій ємності. Так як у мене ковбаса виявилося дуже солоної – я не солю суміш. Спробуйте суху окрошку, вона повинна бути трохи пересолена.
Починаємо вливати холодний кефір. Кількість кефіру залежить від ваших уподобань.
Хтось любить, щоб кефіру було багато, і окрошка була густа, я вважаю за краще, щоб кефір окрошка була схожа на густий суп.
Хочу ще розповісти вам про експрес – метод приготування окрошки. Це варіант народився в нашій родині тоді, коли ми відпочивали на морі. Та як ми знімали будиночок, то готувати доводилося самим. І після ранкового запливу найважчим, як виявилося, було швидко приготувати їжу.
Сиру картоплю для швидкості приготування ми нарізали дрібними кубиками і викладали в сковороду. Смажити до готовності, намагаючись часто заважати, щоб на картоплі не з’являлася скоринка. Найсмачніше молоду картоплю смажити на вершковому маслі, хоча, і на рафінованій рослинній непогано вийде.
Одночасно з приготуванням смаженої картоплі до окрошка ставимо варити яйця.
Під час смаження картоплі ріжемо всі інші інгредієнти.
Картопля викладали на плоску тарілку, яку ми заздалегідь охолодили в морозилці. Ця маленька хитрість дозволяє швидко охолодити картоплю.
Яйця охолоджуємо в воді з льодом.
Залишалося змішати всі підготовлені продукти з кефіром або квасом і розлити швидку окрошку по тарілках.
За рецепт і покрокові фото приготування окрошки на кефірі дякуємо Тетяну АТВ.
— Окрошка НА СИРОВАТЦІ – >>