Класичний рецепт осетинського пирога з куркою та сиром у домашніх умовах. Смачна страва кавказької кухні, запечена в духовці. Спробуйте приготувати це смачне частування за нашим простим рецептом і насолодіться осетинськими пирогами з класичних інгредієнтів.
Інгредієнти
- Борошно вищого ґатунку – 500 г
- Тепла вода – 360 мл
- Рослинна олія – 50 мл
- Дріжджі сухі – 1 ч. ложка
- Цукор – 1 ч. л. л
- Сіль – 0,5 ч. л. л
Начинка
- Курка – 1 кг (грудка, гомілка, стегна)
- Сир сулугуні – 300 г
- Часник – 3 зубчики
- Хмелі-сунелі – 1 ч. ложка
- Сіль, чорний перець, кінза, кріп – за смаком
Рецепт класичних осетинських пирогів
Просіюємо в глибоку чашу борошно, додаємо дріжджі. Перемішуємо і робимо в середині заглиблення
Розчиняємо в теплій воді сіль із цукром і вливаємо в борошно
Замішуємо руками тісто. Коли воно трохи назбиралося в грудку додаємо половину рослинної олії. Коли вбереться, додаємо другу половину. Гарненько вимішуємо і відбиваємо в процесі
По закінченню накриваємо кришкою і залишаємо підходити на 1,5 години
Потім ще раз підмішуємо з боків і залишаємо ще на 30 хвилин. Рекомендую під час підмішування використовувати скребок
Поки тісто підходить вдруге займемося начинкою з куркою
Підморожену грудку ріжемо дрібним кубиком і обсмажуємо на сковороді в рослинній олії з додаванням вершкового масла
Додаємо перець, роздавлений часник і трохи солі, небагато, бо потім будемо змішувати з солоним сиром
Злегка обсмажили і додаємо хмелі-сунелі, перемішуємо і доводимо до готовності, але не пересушуємо. Прибираємо з плити
Нарізаємо кінзу з кропом закладаємо в курку
Перемішуємо з натертим сиром сулугуні і смачне наповнення готове
Присипаємо рясно стіл і викладаємо тісто, ділимо на три однакові частини
Розкачуємо одну частину розміром трохи більше долоні
Накладаємо в центр третину підготовленої начинки
Підтягуємо краї до центру і приплющуємо зверху долонею
Перекладаємо осетинський пиріг із куркою на деко швом донизу і робимо корж ще тоншим. У середині проробляємо отвір
Відправляємо в розігріту до 250 градусів духовку. Випікаємо до красивого золотистого кольору 10-12 хвилин
З двома іншими кульками робимо те саме
Після чого змащуємо поверхню вершковим маслом нарізаємо на шматочки і кличемо всіх до столу
Пироги по-осетинськи з картоплею
Інгредієнти
- Пшеничне борошно – 500 г
- Молоко – 400 мл
- Сухі дріжджі – 5 г
- Вершкове масло – 50 г
- Цукор – 2 ч. ложки
- Сіль – 1 ч. ложка
Начинка
- Варена картопля – 200 гр.
- Сир – 300 г (осетинський, сулугуні, адигейський або моцарела)
- Вершкове масло – 10 гр.
- Сіль, перець – за смаком
Приготування з фото
Змішуємо дріжджі з цукром, вливаємо тепле, але не гаряче молоко. Розмішуємо і залишаємо на 15 хвилин
Розтоплюємо масло, даємо охолонути
Просіюємо борошно, додаємо сіль, перемішуємо, робимо заглиблення
Вливаємо настояну дріжджову суміш і остигле масло
Замішуємо тісто для пирога, воно вийде досить липким і трохи рідкуватим, це нормально, борошно більше не підсипаємо
Вимішуємо 10-15 хвилин руки змащуємо рослинною олією
Миємо миску, змащуємо дно і боки, кладемо масу назад. Накриваємо плівкою, залишаємо підходити на 1,5 години
Кожні 30 хв. обминаємо масу з країв всередину, від чого вона вийде більш пишною
Під час підняття тіста готуємо наповнювач
Відварюємо картоплю до готовності, мнемо в пюре з додаванням масла
Сир натираємо на крупній тертці. У класичному варіанті використовується осетинський розсільний, але купити його немає можливості, тому я його заміняю на сулугуні або адигейський
Поки картопля ще гаряча, перемішуємо її з тертим сиром, перчимо і солимо за смаком
Ділимо на 3 частини скачуємо в кульки
Присипаємо стіл викладаємо тісто і ділимо на 3 частини. Скачуємо в кулі та залишаємо на 10 хвилин під плівкою
Розминаємо в млинець, у центр кладемо начинку
Піднімаємо і защипуємо краї
Перевертаємо і розгортаємо пиріг пальцями або качалкою, товщина має бути рівномірною без горбків
Робимо в центрі отвір для виходу пари, перекладаємо на деко, застелене папером для випічки
Випікаємо 10 хвилин при 220 градусах, підвищуємо температуру до 230 і печемо ще 5 хв.
Поки готується перший пиріг готуємо другий
Готовий пиріжок змащуємо вершковим маслом, укладаємо стопкою і нарізаємо на 8 частин. Традиційно їх подають у такому вигляді, але ви можете як захочете
Страва виходить м’якою з ніжною начинкою і не складною в приготуванні. З’їдається з апетитом як у теплому, так і холодному вигляді наступного дня
Осетинська випічка з капустою та сиром
Інгредієнти
- Борошно – 500 гр.
- Молоко + вода – по 200 мл
- Сухі дріжджі – 5 гр.
- Сіль + цукор – по 1 чайній л
- Рослинна олія – 1 ст. ложка
- Капуста – 1 кг
- Сир сулугуні – 400 гр.
Опис рецепта
На початку робимо заготовку для начинки, а саме дрібно наріжемо капусту. Верхнє підсохле брудне листя зніміть і викиньте та дрібно нашаткуйте
Начинки в осетинські пироги йде багато, не менше ніж тіста, а то й більше
Тушкуємо капусту на сковорідці з невеликою кількістю рослинної олії. Солити будемо після додавання сиру
Після того як вона осіла, зменшіть нагрів і тушкуйте під кришкою до м’якості, періодично перемішуйте, не давайте їй підсмажитися
Якщо вона у вас стара, то додайте трохи води, а краще молока
Змішуємо борошно із сіллю, цукром і дріжджами, вливаємо злегка тепле молоко з водою
Вимішуємо руками тісто до однорідності
Перекладіть його в чисту миску, змащену олією, прикрийте плівкою і зробіть пару проколів, щоб воно дихало
Поставте в не холодне місце, воно має збільшитися втричі
Присипаємо стіл змащуємо руки та ділимо його на три рівні частини. Округляємо, прикриваємо плівкою, щоб не завітрювалися
Уже можна ввімкнути розігріватися духовку до максимуму, 230-250 градусів. Деко, на якому будете випікати, теж має бути там
Після тушкування злегка віджимаємо капусту і змішуємо з натертим сирком, пробуємо на солоність, досолюємо і перчимо за потреби
Начинку так само ділимо на три частини
Розминаємо тісто в корж кладемо в середину наповнювач
Піднімаємо краї по колу збираємо в мішечок і міцно стискаємо
Перекладіть швом вниз на пергамент і розминайте до тонкого пирога. Працюйте акуратно рухаючись від центру до країв
Діаметр мого осетинського коржа вийшов 28 сантиметрів
Приберіть зайве борошно з паперу і зробіть у середині отвір. Перетягуємо разом із пергаментом на гаряче деко, відправляємо в духовку на самий низ
Випікаються такі пироги досить швидко в діапазоні 7-12 хв. орієнтуйтеся на рум’яний вигляд
Збираємо інші два за такою ж схемою, як тільки перший буде готовий відразу ставте другий за ним третій
Готовий виріб викладаємо на решітку, щоб у нього не відмокав низ, змащуємо розтопленим маслом
Наступні складаємо один на одного
Страва ця не проста, символізує бога, землю та сонце. Спробувавши його один раз будете готувати кожні вихідні, з куркою, картоплею або капустою