Домашні пельмені популярні й улюблені в російській кухні. Це по-справжньому домашню страву – воно здатне зібрати за одним столом всю сім’ю, адже перш ніж поласувати пельменями, потрібно провести велику роботу. Напевно, тому їх так люблять і цінують. У кухнях народів світу можна зустріти різні варіанти цієї страви. Наприклад, японські гёдза – смажені пельмені, китайські вонтони, італійські равіолі, грузинські хінкалі, татарські манти. Ось скільки їх, улюблених всіма пельменів, але ж це далеко не повний список!
пельмені домашні
Класичний рецепт пельменів – прісне тісто, в яке загортається м’ясний фарш з яловичини, свинини або баранини. Але якщо відійти від норми, існує багато різних способів приготувати цю страву. Але сьогодні ми зупинимося на першому варіанті, і пельмені в домашніх умовах будемо готувати зі змішаним фаршем зі свинини і яловичини.
Ліпити пельмені вручну не дуже складно, а в хорошій компанії – тим більше! Але якщо не хочеться втрачати багато часу, можна скористатися допомогою пельменниці – спеціальної форми для ліплення пельменів. Купити її можна в будь-яких магазинних посуду.
Домашні пельмені можна наліпити про запас і заморозити. Для цього спочатку потрібно покласти їх на дощечку, присипану борошном так, щоб між ними була невелика відстань, щоб уникнути склеювання, і прибрати в морозильну камеру. Коли пельмені замороження, їх можна пересипати в поліетиленовий пакет.
рецепт приготування домашніх пельменів
Складові:
- фарш зі свинини і яловичини – 600 г;
- яйце куряче – 2 шт.,
- борошно,
- вода.
Процес приготування:
Приготуйте тісто. Приблизно дві склянки борошна просійте через сито на стіл. Потім посередині зробіть поглиблення і розбийте в нього два яйця. Борошно можна брати на око – більше або менше, а в процесі додавати. Тому при вимішування тіста для пельменів немає точної кількості борошна – все залежить від того, скільки вам потрібно тесту.
За допомогою ножа перемішуйте яйця і борошно, поступово підливаючи воду.
Коли маса стане густою, продовжите місити тісто руками, підсипаючи борошно.
Вимішуйте протягом 10 хвилин. У вас повинно вийти пружне тісто, яке не пристає до рук і добре тримає форму. Дайте йому трохи настоятися. У цей час можна зайнятися фаршем. Ми використовуємо вже готовий фарш – прокручену в м’ясорубці яловичину зі свининою з додаванням спецій.
Коли тісто для домашніх пельменів настоїться, розріжте його навпіл. А потім від однієї половинки відріжте приблизно чверть – цей шматочок будемо розгортати качалкою. Потім відріжте ще шматочок тесту і розкачати його так само.
Так як пельмені готуємо за допомогою форми для пельменів, тісто розкачати тонко, щоб воно могло накрити Пельменниці. Але захоплюватися не потрібно – пельмені можуть порватися.
Пельменниці присипте борошном.
Покладіть на неї розкачане тісто.
У відділення для пельменів укладіть фарш з допомогою чайної ложки.
Накрийте Пельменниці другим розкатаним шматочком тесту. Змастіть борошном і розкачайте качалкою, гарненько притискаючи тісто, щоб краю майбутніх пельменів краще склеїлися між собою. Потім відірвіть по краях зайве тісто і переверніть форму, злегка потрясіть – готові пельмені впадуть на стіл.
За допомогою форми виходять гарні і рівні пельмені.
Домашні пельмені можна приготувати і без форми. Для цього качалкою тонко розкачати тісто, а потім за допомогою склянки зробіть кілька рівних гуртків.
Візьміть гурток-заготовку, в серединку покладіть трохи м’ясної начинки.
Складіть навпіл і защипніть краю. Потім сформуйте так зване «вушко» – зліпите разом краю.
Пельмені домашні, рецепт приготування яких ви побачили, готові, і тепер залишилося тільки відварити їх.
Закип’ятіть в каструльці воду, додайте сіль, перець, лавровий лист або улюблені спеції. У киплячу воду покладіть порцію пельменів. Варіть до готовності близько 10 хвилин, поки пельмені не почнуть спливати. Потім дайте їм трохи настоятися. Подавайте їх гарячими з вершковим маслом, сметаною, зеленню.
Автор рецепта і фото: Emily