Купувати пельмені в магазині – дорого і ненадійно: хто знає, яке м’ясо кладуть в якості начинки виробники. Так що любителям цього ситного страви варто навчитися готувати пельмені в домашніх умовах. Тим більше, багато часу цей процес не відніме: можна використовувати металеву Пельменниці, завдяки якій пельмені наліпити «оптом».
Начинку можна вибирати на свій смак: курячий фарш, м’ясний (асорті зі свинини і яловичини), рибний (з тунця) або навіть такий, як в нашому покроковому фото майстер-класі. Зараз ми покажемо, як приготувати домашні пельмені з лівером!
смачні пельмені
рецепт з лівером
Крім самих інгредієнтів вам знадобиться пельменниця – спеціальна металева або пластикова форма з отворами у вигляді сот.
Складові:
Для тесту:
- яйце – 1 шт.,
- борошно – 500 г,
- вода – 200 мл,
- сіль – щіпка;
Для начинки:
- серце теляче – 1 шт.,
- легке теляче – 1 шт.,
- лавровий лист – 3 шт.,
- чорний перець горошком – 5 шт. (Або 3 запашні горошини),
- ріпчаста цибуля – 1 шт.,
- рослинне масло для смаження,
- вода.
Процес приготування:
Добре промийте серце з легким і складіть їх в каструлю. Залийте водою, посоліть і додайте перець з лавровим листом. Зайві плівки і жир можна зрізати з ліверу відразу, а можна і після повного приготування: у вареному вигляді робити це навіть зручніше. Отже, поставте каструлю з серцем і легким на вогонь, після кипіння зніміть шумівкою піну і варіть не менш години. Готовим серце (а з ним – і легке) можна вважати тоді, коли ніж легко буде входити в нього.
Поки майбутня начинка вариться, підготуйте доповнення до неї – смажену цибулю. Для цього цибулину почистіть, промийте, наріжте дрібними кубиками і обсмажте до красивого кольору в рослинній олії.
Коли серце і легке зваряться, злийте з них воду, а сам лівер остудіть. Щоб серце швидше остигало, можна розрізати його навпіл. Після охолодження не забудьте зрізати неїстівні частини серця і легенів.
Наріжте варений лівер на шматочки розміром по 4 см і перемеліть в комбайні в фарш. Додайте до пельменів фаршу смажену цибулю і перемішайте: вийде готова начинка для пельменів.
Приготуйте просте тісто для пельменів. Розбийте в миску яйце і додайте до нього половину заготовленої борошна.
Добре розмішайте виделкою, щоб вийшла однорідна кашка без грудок.
Додайте всю потрібну воду, розмішайте інгредієнти. Потім, поступово підсипаючи борошно, що залишилося, вимішують тісто ложкою, а потім і руками. Сформуйте тугий кульку з щільного, але еластичного тесту і поставте його в холодильник на півгодини.
Тісто розкачати тонко – не більш 3 мм в товщину. Потім прямо на розкачане тісто поставте Пельменниці і по її контуру проріжте тісто, щоб прибрати зайве, залиште тільки коло, потрібний для покриття форми.
Накрийте колом з тіста Пельменниці, і в кожну «лунку» укладіть по половині чайної ложки ліверні фаршу.
Розкачайте ще одне коло з тіста, накрийте їм напівфабрикат зверху і добре пройдіться зверху качалкою. У підсумку на місці стиків «лунок» тісто прорізатиметься, і пельмені відокремляться один від одного. Переверніть Пельменниці і вийміть з неї готові пельмені. Якщо потрібно, з тильного боку підштовхніть пельмені ручкою качалки, притрушений борошном.
У киплячій і посоленной воді відваріть смачні пельмені: вони будуть готові, коли спливуть на поверхню. Домашні пельмені готові! На їх смак дуже впливає сіль: якщо ви недостатньо посоліть фарш, пельмені вийдуть не такими смачними. Тому дуже важливо добре посолити начинку і спробувати її перед ліпленням пельменів. Смачного!
Автор рецепта і фото: Вікторія