Почався сезон гарбуза, а разом з нею на прилавках овочевих наметів – велика кількість осінніх овочів і зелені! Саме час готувати теплі, зігріваючі супи, вітамінний чай з сезонними ягодами: шипшиною, журавлиною, першої калиною, м’ятою., І звичайно, ситні, домашні пироги (пиріжки), звичайно ж, з гарбузом! Адже всім відомо, що з настанням холодів апетит посилюється, хочеться їсти більше, збільшити не тільки порцію обіду, але і її калорійність, харчуватися ситної, смачною і зігріває їжею протягом усього холоду. Але не варто забувати про користь їжі і про здоров’я. Соковита зелень шпинату і солодка, вітамінна гарбуз допоможуть створити баланс!
Пиріжки з гарбузом і шпинатом можна посмажити на сковороді на рослинному маслі – більш калорійний, але і більш смачний варіант (за рахунок золотий, хрусткої скоринки), а можна запекти в духовці. До слова, якщо ви любите випічку з гарбузом, тоді вам варто заглянути в рецепт розтягаї з гарбузом і грибами, на відміну від смажених пиріжків, розтягаї повітряні, ніжні, але всередині теж соковита, ароматна начинка.
Тісто в рецепті пісне: без яєць, кефіру, молока. Серед інших інгредієнтів також немає тваринних продуктів, що підійде тим, хто поститься або веганам.
Інгредієнти для тіста (приблизно 10-12 пиріжків):
- 1,5 ст. борошна (гранований стакан)
- 0,5 ст. рослинного масла
- 0,5 ч. Л. солі
- 1 ст. л. сушеної петрушки або суміш улюблених трав за смаком
- вода
Для начинки:
- 400 г гарбуза
- 1 пучок шпинату
- рослинна олія
- сіль, чорний мелений перець
- начинка готується за аналогією гарбуза в шпинатному соусі, але без помідора
Пісні пиріжки з гарбузом, смажені на сковороді
В першу чергу готуємо тісто, потім, поки воно буде «відпочивати», ми встигнемо посмажити гарбузову начинку. Після, дамо начинці охолонути, а самі займемося розкочуванням тесту. Ні хвилини даремно витраченого часу!
Змішуємо борошно з сіллю і рослинним маслом. Вливаємо воду.
Додаємо сушені трави.
Змішуємо всі ретельно, намагаючись розтерти утворилися грудочки з масла і муки.
Замішуємо тісто, яке вийде м’яким, еластичним, дуже приємним на дотик. Тісто не липке. Якщо тісто прилипає до рук або посуді, в якій замішуємо, то потрібно додавати потроху просіяне борошно, поки не досягнете потрібної консистенції.
Кладемо кому тесту в каструлю, накриваємо кришкою, щоб не підсихало, даємо «відпочити».
Готуємо начинку: гарбуз з віддаленої шкіркою нарізаємо середнім кубиком, цибуля порей дрібно шаткуємо, шпинат збиваємо блендером з 1-2 ст. л. води, майже до однорідної маси.
На рослинному маслі обсмажуємо цибулю порей.
Потім додаємо гарбуз, яку смажимо до рум’яної скоринки.
Потім вливаємо шпинат, тушкуємо помаранчевий овоч в шпинаті до повної готовності – коли гарбуз стане м’якою, при натисканні легко перетвориться в пюре.
Перекладаємо гарбуз в тарілку, щоб дати їй охолонути.
Тим часом розгортає тісто. Можна розкачати тісто одним пластом, а потім нарізати його квадратиками або ж відщипувати від кома невеликі шматочки, які окремо розгортати. Товщина тесту для пиріжків, приблизно, 3-5 мм.
На квадратики тіста викладаємо остигнула начинку, а потім закриваємо пиріжок. Скріплюємо тісто по діагоналі: лівий верхній кут з нижнім правим і навпаки – робимо конвертик.
Загортаємо начинку в усі квадратики (близько 12 штук).
Пиріжки з гарбузом можна викласти на деко і запекти в духовці при температурі 220С протягом 15-25 хв. Або обсмажити на сковороді до золотої скоринки.
Смажені пиріжки можна викласти на паперові серветки, щоб масло трохи скло, вбралося в серветки.
Смажені пиріжки з шпинатом готові.
Форму у пиріжків можна зробити будь-яку, конвертики – лише один з варіантів.
Смачного!