Пиріжки з гарбузом і шпинатом на сковороді (веган рецепт)



Почався сезон гарбуза, а разом з нею на прилавках овочевих наметів – велика кількість осінніх овочів і зелені! Саме час готувати теплі, зігріваючі супи, вітамінний чай з сезонними ягодами: шипшиною, журавлиною, першої калиною, м’ятою., І звичайно, ситні, домашні пироги (пиріжки), звичайно ж, з гарбузом! Адже всім відомо, що з настанням холодів апетит посилюється, хочеться їсти більше, збільшити не тільки порцію обіду, але і її калорійність, харчуватися ситної, смачною і зігріває їжею протягом усього холоду. Але не варто забувати про користь їжі і про здоров’я. Соковита зелень шпинату і солодка, вітамінна гарбуз допоможуть створити баланс!

Пиріжки з гарбуза зі шпинатом

Пиріжки з гарбузом і шпинатом можна посмажити на сковороді на рослинному маслі – більш калорійний, але і більш смачний варіант (за рахунок золотий, хрусткої скоринки), а можна запекти в духовці. До слова, якщо ви любите випічку з гарбузом, тоді вам варто заглянути в рецепт розтягаї з гарбузом і грибами, на відміну від смажених пиріжків, розтягаї повітряні, ніжні, але всередині теж соковита, ароматна начинка.

Тісто в рецепті пісне: без яєць, кефіру, молока. Серед інших інгредієнтів також немає тваринних продуктів, що підійде тим, хто поститься або веганам.

Інгредієнти для тіста (приблизно 10-12 пиріжків):

  • 1,5 ст. борошна (гранований стакан)
  • 0,5 ст. рослинного масла
  • 0,5 ч. Л. солі
  • 1 ст. л. сушеної петрушки або суміш улюблених трав за смаком
  • вода

Для начинки:

Начинка для пиріжків

  • 400 г гарбуза
  • 1 пучок шпинату
  • рослинна олія
  • сіль, чорний мелений перець
  • начинка готується за аналогією гарбуза в шпинатному соусі, але без помідора

Пісні пиріжки з гарбузом, смажені на сковороді

В першу чергу готуємо тісто, потім, поки воно буде «відпочивати», ми встигнемо посмажити гарбузову начинку. Після, дамо начинці охолонути, а самі займемося розкочуванням тесту. Ні хвилини даремно витраченого часу!

Змішуємо борошно з сіллю і рослинним маслом. Вливаємо воду.

Борошно з водою і сіллю

Додаємо сушені трави.

сушені трави

Змішуємо всі ретельно, намагаючись розтерти утворилися грудочки з масла і муки.

Тісто без грудочок

Замішуємо тісто, яке вийде м’яким, еластичним, дуже приємним на дотик. Тісто не липке. Якщо тісто прилипає до рук або посуді, в якій замішуємо, то потрібно додавати потроху просіяне борошно, поки не досягнете потрібної консистенції.

ком тесту

Кладемо кому тесту в каструлю, накриваємо кришкою, щоб не підсихало, даємо «відпочити».

Готуємо начинку: гарбуз з віддаленої шкіркою нарізаємо середнім кубиком, цибуля порей дрібно шаткуємо, шпинат збиваємо блендером з 1-2 ст. л. води, майже до однорідної маси.

Інгредієнти для начинки

На рослинному маслі обсмажуємо цибулю порей.

смажений порей

Потім додаємо гарбуз, яку смажимо до рум’яної скоринки.

Лук і гарбуз

Потім вливаємо шпинат, тушкуємо помаранчевий овоч в шпинаті до повної готовності – коли гарбуз стане м’якою, при натисканні легко перетвориться в пюре.

шпинат

Перекладаємо гарбуз в тарілку, щоб дати їй охолонути.

Тим часом розгортає тісто. Можна розкачати тісто одним пластом, а потім нарізати його квадратиками або ж відщипувати від кома невеликі шматочки, які окремо розгортати. Товщина тесту для пиріжків, приблизно, 3-5 мм.

розкачане тісто

На квадратики тіста викладаємо остигнула начинку, а потім закриваємо пиріжок. Скріплюємо тісто по діагоналі: лівий верхній кут з нижнім правим і навпаки – робимо конвертик.

Начинка в тесті

Загортаємо начинку в усі квадратики (близько 12 штук).

пиріжки

Пиріжки з гарбузом можна викласти на деко і запекти в духовці при температурі 220С протягом 15-25 хв. Або обсмажити на сковороді до золотої скоринки.

Смажені пиріжки можна викласти на паперові серветки, щоб масло трохи скло, вбралося в серветки.

Пиріжки на серветці

Смажені пиріжки з шпинатом готові.

Пиріжки на тарілці

Форму у пиріжків можна зробити будь-яку, конвертики – лише один з варіантів.

Пиріжки з гарбузом

Смачного!