Я часто заходжу в супермаркет в відділ кулінарії і випічки. Звідти лунають шикарні аромати домашньої випічки і всякого роду їстівного. Особливо привертають мене всякі пиріжки і булочки. Завжди хотіла навчитися готувати таке ж м’яке і повітряне тісто. Напевно, моєї мрії настав час здійсниться. Одна знайома мені розповіла, як готувати таке ніжне тісто. Я була здивована, що до складу самого дріжджового тесту не входять яйця. Мені здавалося, цей інгредієнт обов’язковий, але зі слів моєї знайомої, яйця роблю випічку важче. Тісто без яєць дуже ніжне і навіть на другий день не черствіє і не стає важким. Ідеальне для пиріжків. Я спробувала його приготувати і тепер завжди роблю пиріжки на такому тесті. Воно ідеально для відкритих і закритих пирогів, пиріжків і всякого роду булочок з начинкою, кулеб’як. Спробуємо приготувати сьогодні пиріжки з капустою в духовці з дріжджового тіста на молоці і сухих дріжджах.
Пиріжки з капустою в духовці
Начинка для пиріжків готується зі свіжої капусти з морквою. Спочатку готується тушкована капуста, потім вона охолоджується до теплого стану.
Покроковий фото рецепт приготування тіста для пиріжків розкриє вам маленькі секрети як зробити так, щоб домашня випічка вийшла саме «тією»: повітряної і ніжною.
як приготувати (покроковий фото рецепт)
Кількість порцій -15
Час приготування 3 години
кухня Європейська
- дріжджі швидкодіючі сухі 11 г,
- борошно пшеничне – 500 г,
- сіль – 1 ч. ложка,
- цукровий пісок – 2 ч. ложки,
- рослинне масло – 3 ст. ложки,
- молоко коров’яче – 1 стакан (250 мл),
- яйце для змащування пиріжків – 1 шт.,
- капуста білокачанна – 400 г,
- морква – 1 шт.
Для приготування дріжджового тіста просійте борошно в миску. Цей пункт обов’язковий, так як борошно потрібно збагатити повітрям, щоб тісто вийшло хорошим.
У невеликій ємності підігрійте молоко до 40 градусів. В молоко додайте сіль і цукровий пісок. Введіть дріжджі і перемішайте. Дріжджі повинні набрякнути і розчинитися в молоці.
Залиште рідина постояти на столі при кімнатній температурі близько 20 хвилин. На поверхні рідини з’являться ось такі бульбашки.
У борошно введіть рідину і замісити тісто. Борошно має увібрати в себе всю вологу. Тісто буде щільним, але збереться у кому.
Влийте рослинне масло і знову замісити тісто. Спочатку я його вимішувала руками в мисці, а після, стирається на столі. Тісто потрібно розтягувати і знову збирати.
В результаті у нас вийде ось такий грудочку тесту. Покладіть його в миску і затягніть миску плівкою. У деяких рецептах описано, що миску, в яку кладеться тісто потрібно змастити маслом. Це величезна помилка. Тісто піднімається, утримуючись за стінки миски. Масло не дає тесту схопитися з мискою, що ускладнює і подовжує процес підйому тесту. Миску поставте в тепле місце (не вище 40 градусів) і дайте піднятися. Піде близько 2 годин.
Поки тісто піднімається, приготуємо капустяну начинку. Для цього моркву очистіть, і натріть на крупній тертці.
Білокачанну капусту наріжте тонкою соломкою.
На рослинному маслі при добре розігрітій сковороді пасеруйте морква до м’якості. Не потрібно зарумянівать.
До моркви додайте капусту і відразу перемішайте. Є ризик, що залишилася на дні сковороди морква може пригоріти. Відразу перемішайте і накрийте сковороду кришкою. Гасіть на повільному вогні, періодично помішуючи (1 раз в 5-7 хвилин).
Коли тушкована капуста стане м’якою, посоліть її і присмачити спеціями за смаком. Я брала тільки сіль і трохи сушених трав.
У міру гасіння в сковороду можна підлити пару-трійку столових ложок води. Це прискорить процес приготування начинки. Доведіть капусту до готовності і вимикайте. Перекладіть в миску і дайте охолонути. Якщо гарячу начинку використовувати для формування пиріжків, то дріжджі, що містяться в тесті можуть померти і смачних пиріжків у нас не вийде.
Наше тісто піднялося і стало ось таким, як на фото.
Розділіть тісто на невеликі кульки, розміром трохи більше волоського горіха.
Кожна кулька розкачайте в млинець до 10 см в діаметрі.
На серединку тонкої коржі викладіть столову ложку капустяної начинки.
З’єднайте краю млинчика і добре защіпніте. Так ми робимо вареники.
Виступаючі краї вареника з’єднайте в центрі. Отримаємо ось такий пиріжок. Викладати пиріжки будемо швом вниз до листу.
Деко застеліть пергаментом. Викладіть дріжджові пиріжки з капустою і дайте 20 хвилин постояти. Вироби збільшаться в обсязі і стануть більше.
Перед випічкою змастіть акуратно їх збитим яйцем кімнатної температури. Розігрійте духовку до 200 градусів і встановіть деко на середній рівень. Випікайте 15-20 хвилин. Окремо поясню про мастило пиріжків. Тісто дуже ніжне і реагує на будь-який рух. Щоб пиріжки НЕ опало, і тісто не опустилося, для змащення пиріжків потрібно використовувати яйце кімнатної температури (не холодне!). Змащувати пиріжки потрібно теж обережно, щоб вони не впали. Для змащення пирогів я використовую силіконову пензлик.
Готові пірожочкі вийміть з духовки і дайте охолонути. Остигаючі капустяні пиріжки я накриваю чистим рушником і в такому вигляді даю охолонути.
Смачні та ароматні пиріжки з капустяної начинкою тепер на вашому столі і приготовлені вони вашими ніжними ручками без особливих зусиль.
Пиріжки з капустою покроковий рецепт з фото від Варвари Сергіївни.
Рецепт № 2
Ситний домашній затишок завжди пахне пирогами. Якщо одні визнають тільки пироги із солодкою начинкою – з вишнею, сиром або яблуками, то інші люблять пироги з солоною начинкою – м’ясом, рибою або капустою.
Пропонуємо вам бюджетні пиріжки з начинкою з капусти, відварених яєць і рису. Ці пироги можна подавати як окрему страву до томатного соку, або овочевому салату, так і смачне доповнення до першої страви. Так само такі пиріжки – оптимальний перекус в дорозі або просто як полуденок. Пиріжки з капустяної начинкою мають досить ніжний смак.
Пиріжки з капустою в духовці рецепт з рисом з листкового тіста
Рецепт пиріжків з капустою швидкий, тому пропоную їх приготувати з готового листкового дріжджового тіста. Мені дуже подобається листкова структура цього тесту навіть більше, ніж дріжджового. Випічка з листкового тіста приємно похрустивает, поки гаряча і має дуже приємний аромат.
Начинка у нас складно компонентна, так що, чи не будемо відволікатися і приступимо.
Для смачних листкових пиріжків знадобляться
Складові:
- ½ невеликої капустини,
- 2 головки ріпчастої цибулі,
- 1 стакан відвареного рису,
- 3 яйця,
- сіль,
- спеції,
- готове бездріжджове тісто – 1 пачка,
- 1 жовток для змазування,
- рослинне масло для смаження цибулі і капусти.
Процес приготування:
Дістати з морозилки листкове тісто і дати йому повністю відтанути. Можна розкрити упаковку і укласти в миску, прикривши рушником, щоб уникнути обвітрювання.
Капусту для начинки нарізати шинковкой або гострим ножем на невеликі тонкі смужки. Посолити і трохи перетерти руками, щоб виділився сік.
Ріпчасту цибулю порізати дрібними кубиками.
Все по-різному готують смажену капусту. Я спочатку смажу до золотистого кольору цибулю, потім перекладаю його в чашку і на цю ж гарячу сковороду (майже суху) укладаю капусту. Обсмажую, можна навіть сказати сушу її (тобто чекаю, коли капустяний сік випарується), помішуючи. Коли весь сік випарується, назад закладаю смажену цибулю з маслом, в якому він смажився, перемішую і смажу до готовності. Така капустка дійсно схожа на смажену, а не тушковану.
Поки ви займаєтеся приготуванням капусти, поставте на плиту варити яйця і рис. Рис промийте кілька разів до прозорої води. Раніше я нехтувала цим, здавалося б, простим радою, рис виходив липкий і варився довго. Після покупки мультиварки я якось теж не промила рис – і в результаті побачила піну, що вистрибує з клапана. Після такого уроку я дуже відповідально підходжу до варіння рису.
Варений рис для пиріжків з капустою можна приготувати в пароварці, мультиварці або каструлі до готовності.
Відварені яйця опустіть в крижану воду і дайте повністю охолонути.
Отже, всі інгредієнти для пиріжків підготовлені: капуста пожежі, рис і яйця зварені.
Очистіть яйця і наріжте кубиками. При необхідності промийте рис водою, щоб він був розсипчастий. Капусту остудіть, перекладіть в зручну ємність. Всипте туди рис. Додайте яєць і перемішайте. Посоліть начинку і ще раз перемішайте. Готове листкове тісто для пиріжків до цього часу повністю розтануло.
Тісто розтягуємо руками, вирізаємо гуртки і розкладаємо начинку на коржі по центру.
Добре з’єднуємо краю і ліпимо пиріжок. Я спеціально взяла маленьку чашку, щоб пиріжки вийшли на один укус. Заліпила пиріжки з капустою як вареники і поклала рядами на деко, застелене папером для випічки. Жовток сирого яйця потрібно перемішати виделкою і змастити поверхню пиріжків за допомогою силіконової пензлика. Якщо листкове тісто не змащувати, випічка виходить блідою.
Випікати пиріжки з капустою, яйцем і рисом до готовності в добре прогрітій духовці, 25-30 хвилин буде достатньо.
Пиріжки з капустою вийняти з духовки і укласти на блюдо.
Запропоную для вас інші варіанти начинки наслідках печених пиріжків з капустою з листкового тіста. Додаючи один або кілька нових інгредієнтів в начинку можна повністю змінити смак пиріжків.
- У начинку з капусти при смаженні додати томатної пасти або загасити рис з натертими томатами. Колір начинки зміниться зі світло зеленого на коричневий, і в пирогах буде присутній кислинка.
- У капустяну начинку можна покласти кмин або інші ароматні трави: кріп, петрушку, або навіть зелену цибулю. Саме сильно відміну буде при додаванні зеленої цибулі. Він відмінно поєднується з вареним яйцем в начинці і сильно змінить смак пиріжків на більш свіжий, я б сказала, весняний.
- Різні м’ясні добавки. Якщо в начинку з капусти покласти раніше відварене м’ясо, нарізану шинку, сосиски або все одночасно – смак буде більш насиченим, а самі пироги будуть ситніше. Але врахуйте, від них буде виходити дуже апетитний аромат, і вони швидко зникнуть з тарілки. Ці несолодкі пиріжки можна подавати замість хліба до супу або борщу – так ваш обід буде ситніше.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів бажає Анюта!