Рецепт Тетяни Ш.
Мариновані помідори на зиму в банках – смачна і проста домашня заготовка зі звичайних і доступних інгредієнтів. Рецепт вивірений роками: даю розрахунок на одну, двох і трьох літрові банки, щоб закрутки можна було зробити в різній кількості – і для великої родини і для маленької. Рецепт помідор на зиму в банках мені дістався від мами, а ось бабуся більше любила готувати бочкові або квашені приблизно ось так.
Таким рецептами я довіряю повністю – вони перевірені часом, і завжди виходять смачними. Правда саме цю заготовку я трохи «модернізувала» на свій смак, але на суті це особливим чином не позначилося – я всього лише додала ароматних спецій, які надали помідорів особливий смак.
Крім самих помідорів, в бутель до них можна додати огірки, кабачки, патисони, болгарський перець, цибуля і навіть чилі. Головне, щоб таких добавок було не більше 10% від загальної кількості помідорів.
Банки я використовувала літрові, дво- і трилітрові. У літрову банку поміщається приблизно 500-700 г помідорів (в залежності від розміру і щільності складання в банку); в 2-хлітровую приблизно 1-1,2 кг, а трилітрову – 1,6-1,8 кг.
Складові:
- Помідори – 8 кг
- Патисони – 3 шт.
- Лук – 2 великих
- Болгарський перець – 10 шт.
- Часник – 2 головки
- Кріп – великий пучок з суцвіттями разом
- Зерна гірчиці, коріандру і ціла гвоздика – за смаком
- Запашний перець горошком – 10-15 горошин
- Лавровий лист – 5 шт.
- Листя хрону – 5-6 шт.
- Естрагон свіжий – 3-5 гілочок
для маринаду на 1 л води:
- 1 ст.л. солі
- 2 ст.л. цукру
- 50 г оцту
Як замаринувати помідори на зиму в літрових банках
Насамперед підготувала банки – помила їх, влила трохи води і простерилізувати в мікрохвильовій печі протягом 15 хвилин. Кришки прокип’ятити.
Помідори помила.
Для консервації краще вибирати невеликі за розміром сорти «сливка».
Всю зелень теж помила, часник почистила, патисони та болгарський перець розрізала, цибулю нарізала кільцями і підготувала спеції.
Тепер потрібно укласти в банки все це добро.
Ось гвоздика.
Ось зернятка гірчиці.
На дно банки поклала лист хрону, часник, гвоздику і зерна гірчиці.
Поклала шар помідорів до половини банки.
Потім болгарський перець.
І патисони.
Кинула часник і лаврушку.
Між помідорами і банкою втиснула гуртки цибулі.
Поклала знову шар зелені – парасольки кропу, естрагон і хрін. І до верху банки виклала помідори.
Так поступила з усіма овочами і зеленню до тих пір, поки помідори не закінчилися.
Закип’ятити воду в каструлі. Її теж потрібно вираховувати за кількістю банок. Я роблю це так: на 1 л банку знадобиться приблизно півлітра води. отже, на 2-х і 3-х літрові банки знадобиться 1 л і 2 л води відповідно. Але про всяк випадок спочатку ставлю кип’ятити на 1 л води більше – краще потім злити зайве.
Коли вода закипить, заливаю все банки з помідорами, накриваю кришками і залишаю на півгодини. Якщо вода в каструлі залишилася, виливаю її.
Через півгодини зливаю воду з усіх банок, додаю ще приблизно 250 мл води, знову доводжу її до кипіння.
Потім кидаю сіль і цукор. Їх кількість потрібно прорахувати виходячи з того, скільки у вас води, так як інгредієнти для маринаду наведені на 1 л води.
Чекаю, поки розчиниться сіль і цукор. Потім вливаю оцет і відразу ж заливаю банки киплячим маринадом.
І тут же закупорюють.
Ставлю під ковдру банки догори ногами і залишаю до повного охолодження.
Ось і все, смачні мариновані помідори на зиму зі спеціями готові!
Смачного!