Помідори з медом

Взимку соління стають неймовірно популярними, так як свіжих овочів дуже мало, а душа просить урізноманітнити меню, ось тут і доводяться до речі всілякі солоні помідори, огірки, кабачки, салати та інше. А влітку, під час сезону консервування, в хід йдуть часом найсміливіші експерименти, наприклад, помідори з медом на зиму. Ну, така закуска для шанувальників солоно-солодких закусок – помідори виходять соковитими і м’якими, з дуже оригінальним і приємним медовим смаком, відмінно «йдуть» під картоплю та м’ясо.

Помідори з медом на зиму

Помідори з медом

як приготувати медові помідори

Краще використовувати для консервування невеликі міцні помідори, середнього ступеня зрілості – їх більше поміститься в банку, а коли ви кілька разів акуратно її струсоне – вляжуться більш компактно. Плоди потрібно гарненько вимити, обсушити і потім за допомогою зубочистки зробити прокол на тому місці, де була плодоніжка – приблизно до середини томата. Це запобіжить лопанье помідора в той момент, коли ви заллєте його киплячим маринадом.

Складові:

  • помідори (близько 1,500 кг),
  • мед – 2 ст.л.,
  • вода – 1200 мл,
  • 1,5 ст.л. солі,
  • 3 ст.л. цукру,
  • 1 зубчик часнику,
  • 1 парасольку кропу,
  • 5-6 горошин чорного перцю,
  • 2-3 лаврових листки,
  • 1 ч.л. оцтової есенції,
  • можна додати листя вишні, смородини, хрону.

Процес приготування:

Банки для консервування підготуйте заздалегідь – помийте їх з содою, прополощіть і висушіть, поставивши піддонами вгору. Тепер на дно кожної банки покладіть по очищеному зубчику часнику, по парасольці кропу (краще свіжого), прянощі. Слідом укладіть в банку помідори, намагайтеся зробити це компактніше, але не тисніть овочі.

Закип’ятіть воду і розлийте по банках. Накрийте кришками і нехай томати постоять хвилин 5-7, потім гарячу воду потрібно акуратно злити. Повторіть процедуру з чистою водою – залийте і дайте постояти 5 хвилин, злийте. Тепер зробіть маринад – у воді розчиніть сіль, цукор і мед, нагріваючи і помішуючи. Коли маринад закипить, залийте томати в банках – це буде третя заливка. Тепер в кожну банку (3 л!) Додайте по 1 ч.л. оцтової есенції і закатати стерильними кришками.

Перекиньте банки кришками вниз – заодно перевірите і герметичність. Накрийте ковдрою і через пару діб приберіть в комору. Медові помідори можна використовувати як самостійну закуску, так і в якості інгредієнта для соусів, супів і підливи.

Смачного!

Помідори з медом на зиму

Як приготувати консервовані помідори з медом і оцтом без стерилізації розповіла Юлія Кожакіна, рецепт і фото автора.