Більшість з нас думає, що піч домашній хліб – це трудомісткий процес. Тому багато хто відмовляється від такої затії, і даремно. Він не зрівняється ні з одним іншим хлібом. Домашній хліб без замісу – це захоплюючий і цікавий процес, в результаті якого по всьому будинку буде пахнути неповторний запах, а на столі красуватися смачний хлібець. Звичайно, для цього буде потрібно якийсь час, але мінімум зусиль. Пропонуємо вам простий хороший рецепт домашнього хліба без закваски і замісу.
Рецепт домашнього хліба без замісу
покроковий фото рецепт
Хрустка скоринка і ніжна м’якоть смачного хліба порадує не тільки ваших домочадців, а й гостей.
Розповімо вам, як спекти хліб в духовці в домашніх умовах в каструлі.
Складові:
- пшеничне борошно – 500 г,
- сухі дріжджі – 7 г,
- тепла вода – 350 мл,
- рослинне масло – 25 мл,
- цукор – 10 г,
- сіль – 10 г,
- пшеничне борошно для формування хліба,
- каструля з кришкою жароміцний на 6 л.
Процес приготування:
У великій ємності змішайте сухі дріжджі з цукром.
Додайте теплу воду і рослинну олію. Суміш добре перемішайте.
Не чекаючи активації дріжджів, всипте всю кількість борошна, попередньо її просіявши, а також додайте сіль.
Дерев’яною ложкою ретельно перемішайте вміст протягом хвилини. Посуд накрийте харчовою плівкою і залиште в теплому місці на 1 годину.
За цей час маса сильно збільшиться в об’ємі. Знову її перемішайте ложкою, також недовго – не більше однієї хвилини. Накрийте плівкою і залиште в теплі на 30 хвилин.
Наступний етап – формування хліба. Рясно пріпиліте робочу поверхню пшеничним борошном. Переверніть м’яке тісто на підготовлену поверхню. Руки добре «припудріть» борошном і розтягніть тісто, утворюючи прямокутник. Не потрібно місити тісто, а просто знизу витягати.
Отриманий прямокутник складіть «конвертом»: одну сторону до середини, потім накрийте іншою стороною.
Потім зберіть отриману смужку, також заносячи одну сторону до середини, а другий накривши іншу. Отриманий «конверт» накрийте чистим кухонним рушником і залиште на 10 хвилин.
Після закінчення цього часу повторіть попередню процедуру: розтягніть тісто в прямокутний пласт, потім зберіть в три прийоми по горизонталі і три по вертикалі – щільним конвертом. Отриману заготівлю переверніть «швом» вниз. Гострим ножем або лезом зробіть надрізи на його поверхні, попередньо посипавши борошном, як на фото. Знову накрийте кухонним рушником і залиште на 1 годину.
У духовку помістіть жароміцний каструлю з кришкою і нагрівайте духовку до230-2400С. Після годинного «відпочинку» тесту, помістіть його в гарячу каструлю, відразу накривши кришкою і помістивши в духовку. Не варто зволікати: потрібно працювати швидко і акуратно, щоб не обпектися.
Порада: при перенесенні тесту бажано його брати акуратно, щоб не порушити його текстуру.
Випікайте домашній хліб без замісу при температурі 2400С при закритій кришці протягом 30 хвилин. Потім зменшіть вогонь до 200 градусів, зніміть кришку і печіть ще 15 хвилин.
Готовий хліб вийміть з каструлі і дайте йому охолонути протягом години. Щоб не порушити структуру хлібної м’якушки, не варто його нарізати в гарячому вигляді.
Смачного!
Як приготувати домашній хліб розповіла Марина Тофан, рецепт і фото автора.